Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Babiš vzal Moniku za císařem. V Japonsku zhlédnou pompézní uvedení na trůn

Autor: ČTK, simao, map - 
21. října 2019
08:48

V Japonsku se stal novým císařem Naruhito, kterého v úterý časně z rána SEČ (6:00) čeká pompézní uvedení na trůn. Do Tokia se vydal i český premiér Andrej Babiš (ANO) - v doprovodu manželky Moniky a poté, co ho prý k reprezentaci ČR požádal prezident Miloš Zeman.  V Japonsku byl před Babišem i někdejší premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), který se tehdy sešel přímo s Naruhitem a mluvil i o jeho vztahu k Česku.

Uvedení nového japonského císaře Naruhita (59) na trůn se osobně zúčastní premiér Andrej Babiš (65, ANO). Do Japonska odletěl v sobotu i s manželkou Monikou (45).

Předání moci novému panovníkovi od jeho otce Akihita (85) vyvrcholí v úterý sérií rituálních obřadů. Zúčastní se ho představitelé více než 170 zemí.

„Mě požádal pan prezident Miloš Zeman, abych zastupoval Českou republiku na intronizaci japonského císaře,“ řekl Babiš, který se v zemi vycházejícího slunce zdrží do čtvrtka. V plánu má schůzku s několika premiéry včetně toho japonského, jímž je Šinzó Abe.

V Japonsku byl i Sobotka

V Japonsku byl i Babišův předchůdce Bohuslav Sobotka (ČSSD) v červnu 2017. Tehdy kromě Tokia navštívil i Hirošimu a Kjóto. I on se přitom sešel s premiérem Abem, Blesk Zprávy přitom byly přímo u této návštěvy, kdy se český premiér vydal do Japonska po dlouhých 12 letech. Sobotka se tehdy setkal i s Naruhitem coby korunním princem.

Bohuslav Sobotka s japonským korunním princem Naruhitem, nyní jž císařem Bohuslav Sobotka s japonským korunním princem Naruhitem, nyní jž císařem | vlada.cz

„Přesvědčil jsem se, že se nejen zajímá o Českou republiku, ale také ČR zná, protože měl možnost ještě tehdejší Československo v polovině 80. let navštívit a odvezl si odtud řadu pozitivních dojmů," uvedl tehdy Sobotka.

„Zajímá se o českou hudbu a českou kulturu, takže si myslím, že v osobě budoucího japonského císaře budeme mít člověka, který zná české reálie a má celou řadu konkrétních znalostí o tom, jaký je například přínos České republiky pro světovou kulturu," dodal tehdejší premiér.

Video  Takhle vypadal výbuch nad Hirošimou: Lidé se „vypařili“, zbyla jen stavba od Čecha  - Blesk - Jaroslav Šimáček, hudebnibanka.cz
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

verka1 ( 21. října 2019 15:31 )

Babis už není obžalovaný a do Japonska ho nastrcil Zeman který tam nechtěl letět tak se schoval do nemocnice a užíval si tam Bechera a cigarka
Babis teď reprezentuje náš stát a stane se prezidentem.

verka1 ( 21. října 2019 10:29 )

Plastové ryby jsou mňam, mňam
Nehlásí v Japonsku zemětřesení

verka1 ( 21. října 2019 09:58 )

Odletěli v sobotu a národ se to dozví až pondělí
Bude poznávat místa kde ještě nebyl, charitativní večírky, jak to dělá královská rodina ve VB.

marmat ( 21. října 2019 09:50 )

titan33: Až trochu vyros­tete­....neč­těte tyhle svoje "dětské frajeřiny" zpětně....
NIKDY !!! Kanál by Vám ve studu nestačil

marmat ( 21. října 2019 09:47 )

junkiexl: Započítejte mu tam i jídlo a suvenýry za celý víkend a obraťte se s tím na vládu, nebo na Hlavní nádraží !!!Joooo měl URČITĚ v úterý ráno jít z letadla rovnou
A pak ještě v noci zkoumejte jak dlouho tam byl přesně Sobotka.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa