Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Babiš promluvil o příteli dcery Vivien i Gottově tajné oslavě na Čapím hnízdě

  • Autor: Jaroslav Šimáček - 
    9. 10. 2019
    05:01

    O úmrtí Karla Gotta a chystaném posledním rozloučení, ale i o svém zdraví či své rodině promluvil Andrej Babiš (ANO) v pořadu Ptám se, pane premiére. Babiš vzpomínal na Mistra, který v červenci 2014 slavil své narozeniny přímo na Čapím hnízdě. V souvislosti s farmou Babiše štvou útoky na jeho syna Andreje mladšího, vedle toho ale zmínil svou dceru Vivien, která ho nedávno doprovázela například na cestě do USA. Babiš potvrdil, že má Vivien vážnou známost. Řeč přišla ale i na vážnější témata - státní rozpočet pro příští rok, nerovnosti v důchodech či prezidentskou kandidaturu.

    Podívejte se na záznam celého pořadu Ptám se, pane premiére:

    Video  Premiér Babiš o Gottovi, důchodech, útoku na děti a hradní kandidatuře  - Jaroslav Šimáček, Lukáš Červený, Blesk TV
    Video se připravuje ...

  • 1.Babiš neví, kdy viděl syna naposledy

    Andrej Babiš se o rodině v pořadu Blesk Zpráv zmínil několikrát. A to i v souvislosti s kauzou Čapí hnízdo, kdy bylo trestní stíhání zastaveno v případě premiéra i jeho blízkých.

    Babiš v minulosti označoval za „prasárnu“, že do kauzy byla jeho rodina zatažena. I na sněmovním plénu se přitom řešil údajný únos jeho syna Andreje mladšího na Krym. „To, že to postihlo moji celou rodinu a ty sprosťárny s mým synem atd., co vlastně ti novináři dělali přes čáru, tak to je fakt odporné,“ rozčílil se Babiš v pořadu Ptám se, pane premiére.

    Andrej Babiš mladší žije ve Švýcarsku, premiér za ním byl loni 17. listopadu. Viděl ho od té doby? „To teďka nevím, jestli jsem ho viděl,“ odpověděl poněkud překvapivě Babiš.

    „Ale s tím mým synem je to samozřejmě sprosťárna, protože stále někdo opakuje, že byl unesen, to jsou všechno sprosté lži. Když mě někdo nenávidí, nesnáší a přejí si moji smrt a mi vyhrožují, tak chápu to, já to beru. Ale že útočí na moje děti - a to není jenom na starší dceru a staršího syna, ale i na mladší děti - tak to je fakt na zvracení. Já pevně věřím, že ti lidé, kteří to dělají, tak jsou zkrátka nešťastní. Oni jsou nešťastní, tak proto to dělají,“  dodal Babiš.

    Video  Babiš o Čapím hnízdě: Z útoků na mé děti je mi na zvracení  - Lukáš Červený, Jaroslav Šimáček / Blesk Zprávy
    Video se připravuje ...

  • 2.Vivien má přítele. Doma bude na Vánoce

    Babiš má z prvního manželství dceru Adrianu a syna Andreje ml., ze druhého dceru Vivien a syna Frederika. Právě Vivien doprovázela premiéra i při poslední návštěvě USA. „Vivien studuje v zahraničí, ona tady byla na prázdninách. Samozřejmě my trávíme spolu málo času, samozřejmě jsem byl rád, že byla se mnou,“ uvedl Babiš s tím, že mu Vivien pomáhala i s anglickým projevem, který přednesl na Valném shromáždění OSN. 

    Babišovi na Empire State Building. Premiérova žena Monika Babišová se na instagramu pochlubila fotkami z USA Babišovi na Empire State Building. Premiérova žena Monika Babišová se na instagramu pochlubila fotkami z USA | Instagram Moniky Babišové

    „Ona už je v zahraničí, takže přijde asi zas na Vánoce,“ řekl dále Babiš. A potvrdil, že Vivien je momentálně zadaná. „Ano, ano, má,“ reagoval na čtenářský dotaz, zda má jeho dcera vážnou známost. 

    Ohledně Vivien a dalších svých dětí se Babiš rozlítil ještě jednou. „Moje politická kariéra má nejhorší dopad na moji rodinu a samozřejmě znovu opakuji - nechť mi lidi nadávají, nechť mě nenávidí, to je jejich problém. Ale pokud nadávají Vivien a komentují, tak to si myslím, že není fér. Ona za to nemůže, že její táta udělal tu blbost a šel do politiky, a zkrátka ta rodina je poznačená tím, že jsem v té politice,“ postěžoval si premiér.

    Recepce na francouzské ambasádě: Vivien Babišová (11.7.2019) Recepce na francouzské ambasádě: Vivien Babišová (11.7.2019) | Foto Blesk - Jakub Poláček

  • 3.Gottova oslava na Čapím hnízdě

    Natáčení pořadu Ptám se, pane premiére bylo o týden oproti původnímu plánu odloženo. A to kvůli úmrtí Karla Gotta, ke kterému se Babiš vyjadřoval také. Byl velkým Gottovým fanouškem, jak zmínil. „Je to samozřejmě velice, velice smutná zpráva pro nás všechny, kteří jsme ho znali,“ hlesl Babiš.

    „My jsme se znali asi 10 let a mně je jenom líto ,že můj přítel pro něj organizoval soukromou oslavu narozenin začátkem srpna a my jsme bohužel nemohli přijít, byli jsme na dovolené (na Krétě - pozn. red). Tak následně jsme měli nějakým způsobem jít spolu na večeři. Ale to už bohužel nebylo kvůli zdravotnímu stavu pana Gotta možné,“ uvedl Babiš.

    Před pěti lety - v červenci 2014 - měl přitom Gott tajnou oslavu přímo na Čapím hnízdě, s premiérem spojovaným. Gott to tehdy podle informací Blesku nečekal, očekával spíše klidnější akci v rodinném kruhu, manželka Ivana mu však připravila oslavu s řadou známých gratulantů - Karlem Šípem, Janem Krausem, Karlem Vágnerem, Pavlem Zedníčkem, Petrem Kolářem či právě Babišem.

    „Já ani nevím, že byla tajná. Byla tajná? To jste mě překvapil. Myslím, že se to vědělo a já samozřejmě s Karlem Gottem jsem se stýkal dlouho. Ano, na farmě byla ta oslava. Já si ani nepamatuji, jak to vzniklo, ale byli jsme i na večeři na Sokolovně v Průhonicích,“ zavzpomínal Babiš.

    Karel Gott s rodinou na Čapím hnízdě v červenci 2014 Karel Gott s rodinou na Čapím hnízdě v červenci 2014 | Foto Blesk - Marek Pátek

  • 4.Nesmysly, brání se Babiš

    Právě na dotazy na Čapí hnízdo je však Babiš poslední roky již poměrně alergický. Pravidelně opakuje, že nebýt v politice, kauza 50milionové (a nakonec vrácené) dotace by nikoho nezajímala. Babišovi však udělalo radost, že státní zástupce zastavil trestní stíhání jeho i jeho rodiny.

    Český rozhlas však nyní uvedl, že na základě dokumentů krajské hygienické stanice mělo Čapí hnízdo od počátku sloužit k rekreaci majitele firmy a jeho rodiny, ubytování hostů a VIP návštěv. „To je totálně hater, antibabiš, za naše peníze - 7 miliard, co tam platíme,“ rozčílil se Babiš na Český rozhlas a dodal: „Jsou to všechno nesmysly.“

    Babiš opakovaně vyzývá, ať se na Čapí hnízdo - kde měl ostatně i svatbu s manželkou Monikou - jedou lidé podívat. „Slouží lidem a stalo se z toho místo, kam chodí z celé republiky lidi se tam podívat, protože o tom slyšeli,“ tvrdí Babiš. Čtenář Blesku Standa se ho přitom zeptal: „Budete na Čapím hnízdě slavit Silvestra?“ „Ne, nebudu, my chodíme vždycky do Rakouska,“ odpověděl Babiš a nastínil i své letošní plány na konec roku.

    Video  Babiš měl na Čapím hnízdě svatbu. Podívejte se na to nejlepší z ní! Vášnivý polibek a nevěsta s nadupaným korzetem!  - Jan Jedlička
    Video se připravuje ...

  • 5.300 tisíc lidí míří do Prahy?

    Česko nyní čeká poslední rozloučení s Karlem Gottem. Babiš odmítá, že by se z toho snažil „vytřískat“ politické body. „To není to, že teď já jako politik jsem se chtěl někde zviditelňovat, já to zásadně odmítám,“ řekl Blesku. „Není to žádný populismus, já to odmítám, je to nesmysl,“ přesvědčoval.

    Poslední rozloučení bude nejprve v pátek veřejné na Žofíně, v sobotu pak již pouze pro zvané ve Svatovítském chrámu. Co se pátečního rozloučení s Gottem týče, Babiš očekává, že půjde o obrovskou akci.

    „Podle našich odhadů se čeká, že přijde 300 tisíc lidí do Prahy, že dokonce z Německa mají být vypraveny autobusy, že přijde plno jeho fanoušků. To žádná rodina nemůže zvládnout. Bude to podle m ě extrémně náročná logistická akce,“ zmínil Babiš. A v úterý odpoledne po jednání vlády se raději snažil aspoň část fanoušků Karla Gotta od cesty do Prahy odradit.

    Video  Babiš o smrti Gotta: Znali jsme se 10 let, zasáhlo mě to. Pohřeb bude obří akce, do Prahy míří 300 tisíc lidí 
    Video se připravuje ...

  • 6.Kritika za Gottův pohřeb

    Kritice Babiš čelil za to, že jen několik hodin po oznámeném úmrtí svolal mimořádné jednání vlády, která probírala možnost státního pohřbu. Ten však nakonec Gottova rodina odmítla. Mistr bude mít pohřeb se státními poctami, tedy o kategorii nižší.

    „Já jsem teda s rodinou mluvil ještě předtím, než jsem to řekl. A za druhé: My jsme museli konat rychle. My jsme zasedli ve středu a takový pohřeb zorganizovat za pár dní, de facto za necelý týden, protože rodina se vyjádřila ve čtvrtek. Takže máme od pátku do pátku. Tak to jsou všechno nesmysly,“ bránil se Babiš kritice.

    „Já jsem Karla Gotta znal, dlouho, občas jsme se stýkali, hlavně máme společné známé, máme společné přátele. Samozřejmě jsem se nabídl, protože je to obrovská akce. Takový pohřeb tady v novodobé historii ještě nikdy nebyl. Já myslím, že celý národ ho miluje. Až na některé výjimky. Zkrátka je to jeden z největších Čechů naší historie a zkrátka si zaslouží, aby i lidi měli možnost mu vyjádřit úctu, poctu, poklonit se mu. A já myslím, že to od nás veřejnost očekává. A samozřejmě jsem konal rychle, protože není času,“ dodal Babiš.

    A na dotaz, zda bude v sobotu na zádušní mši poznamenal: „Pozvání posílá rodina, uvidíme. Pokud budu pozván, tak určitě ano.“

    Premiér Andrej Babiš (ANO) s dcerou Vivien na Hradě a v chrámu sv. Víta (11. 7. 2019) Premiér Andrej Babiš (ANO) s dcerou Vivien na Hradě a v chrámu sv. Víta (11. 7. 2019) | Blesk - Jakub Poláček

  • 7.Babišovo zdraví: Kontroly, léčitel a virgule

    Andrej Babiš v pořadu kromě témat jako státní rozpočet či důchody řešil i vlastní možnou kandidaturu na prezidenta. A také zdraví. „Já chodím dvakrát do roka na vyšetření,“ podotkl Babiš.

    Premiér pokračoval se slovy: „Já se snažím, můj hlavní problém je, že nemám dost času spát, že spím jen pět hodin. Ale jsem celkem ve formě, cvičím každý den, mám tady takové hodinky, musím každý den 11 tisíc kroků nachodit,“ uvedl premiér, který nedávno oslavil 65. narozeniny.

    V minulosti mluvil o tom, že bere homeopatika, na křivdu. „To už jsem si zvyknul na křivdu od novinářů,“ říkal s úsměvem Babiš, který dnes pije čaje připravené od rodinného léčitele, který mu bylinky vybírá pomocí virgule.

    „Ano, ano, je to podle energie, je to tak, celý vesmír funguje na energii,“ říkal Babiš a vysvětloval: „Samozřejmě mě zajímají různí léčitelé, zabývám se i vesmírem, oni někteří si z toho dělají srandu, ale to je jejich problém.“

    Video  Zeman o abolici pro Babiše i Moniku, 17. listopadu, nemocnici i strachu  - Blesk TV
    Video se připravuje ...

  • 8.Adamcová a důchody

    Ve studiu Blesku byla řeč o Zemanově abolici, ale třeba i o státním rozpočtu, o jehož podpoře Babiš s ministryní Alenou Schillerovou (za ANO) vyjednávali v centrále KSČM, za což premiér schytal kritiku. „Oni nám nediktují žádné věci a že tady jsou, to není moje chyba," uvedl premiér.

    „Proč se diví Petr Fiala? Vždyť měl nabídku jít do vlády. 24. října 2017 jsme mu řekli - máme stotrojku. Mohl být ve vládě, mohl být místopředseda vlády, minsitr zahraničních věcí, mohli mít resorty různé. My jsme s někým tu důvěru museli získat," vzkázal Babiš předsedovi ODS, který si povzdechl, že 30 let od sametové revoluce komunisté schvalují rozpočet.

    Video  Babiš hájil, proč šel jednat o rozpočtu s komunisty: Oni nám nic nediktují 
    Video se připravuje ...

    Řešila se také vůbec největší výdajová položka z rozpočtu - důchody, které mají příští rok vzrůst v průměru o 900 korun (kdy je ale 700 korun daný nárůst ze zákona). Ale také nová spekulace z nitra Strakovy akademie.

    Video  Babiš o penzích: Důchodci si pamatují 40 korun od Kalouska, my je navyšujeme dramaticky 
    Video se připravuje ...

    „To samozřejmě bude záležet na ní, jak se rozhodne, ale já nejsem její přímý nadřízený," říkal Babiš na dotaz, zda coby mluvčí Úřadu vlády skončí někdejší moderátorka Jana Adamcová. „Mně se s paní Adamcovou spolupracuje dobře, ale samozřejmě je to pro ní úplně jiné prostředí, náročné prostředí a to tempo je pekelné i pro ní," připustil Babiš.

    Video  Babiš o konci Adamcové coby mluvčí vlády: To se jí musíte zeptat 
    Video se připravuje ...

  • 9.Babiš prezidentem?

    Andrej Babiš také v poslední době čelí dotazům, zda bude kandidovat na prezidenta. Spekulace přiživil Miloš Zeman, který prohlásil, že by Babiše určitě volil.

    „Já skutečně jsem nikdy neměl takovéhle ambice. Ano, bylo mi 65, takže ten život, který teď mám, není úplně jako nejlepší, asi bych potřeboval vést klidnější život, takže není to pro mně vůbec téma," uvedl Babiš 

    A pokračoval: „Já z hlediska té reprezentace nevypadám jako Brad Pitt, ale myslím si, že neděláme ostudu, ani já, ano moje paní. Já si myslím, že lidi to vidí, že se setkáváme i teďka v New Yorku, už popáté jsem byl s maerickým prezidentem i jeho paní (...) Já jsem nikdy neměl ani ambice být premiér a prezident už vůbec ne." 

    Video  Bude Babiš kandidovat na prezidenta? 
    Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

hipp ( 10. října 2019 15:33 )

Pán premiér kdy se budou brát Andrej se snoubenkou? To nás zajímá víc.

gabreta ( 9. října 2019 19:43 )

Tady to kvičení kavárenských povalečů, to je rajská hudba!! Nesoutěžíte o to, kdo se první udělá??

atakfike ( 9. října 2019 19:01 )

Dobre Bureško

tojevrazdanachcala ( 9. října 2019 17:54 )

Chci mít homosvadbu v Dubaji. Má s tím někdo zkušenosti, Já ortodoxní a pritel je izraelec.

Inicio ( 9. října 2019 17:04 )

Dceru Bureše asi dostal Soukup + Soukup

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa