Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Válka o pohřby Gotta a Chramostové: „Ohavné!“ Špačka děsí útok Zemana na Rychetského

Autor: simao - 
7. října 2019
10:08

Pořádná mela se strhla po úmrtí pěvecké a herecké legendy. Karel Gott i Vlasta Chramostová by měli mít pohřby se státními poctami. Šéf Ústavního soudu Pavel Rychetský v neděli uvedl, že pokud si ho někdo zaslouží, je to právě Chramostová. Rychetského však „zpražil“ prezident Miloš Zeman, podle něj do toho Rychetský nemá co mluvit a má se věnovat své práci u soudu, kterou prý zanedbává. Miroslav Kalousek (TOP 09) pak dál šije do Andreje Babiše (ANO).

Rozloučení s Vlastou Chramostovou proběhne 14. října v budově Národního divadla. S Karlem Gottem se bude moci veřejnost loučit v pátek od 8:00 na přažském Žofíně, v sobotu pak přijde na řadu mše pro zvané ve Svatovítské katedrále, kterou bude celebrovat kardinál Dominik Duka.

Smutné zprávy o úmrtí legend však doprovází politické přestřelky. Andrej Babiš (ANO) spolu s ministrem kultury Lubomírem Zaorálkem (ČSSD) nejprve Gottově rodině nabízeli možnost státního pohřbu. Ten Ivana Gottová s díky odmítla. Babiš následně čelil kritice, že jde jen o jeho PR. Nyní rozpoutal bouři i prezident Miloš Zeman.

Zeman: Rychetský se plete do politiky

Šéf Ústavního soudu (ÚS) Pavel Rychetský připomněl, že letos v únoru zemřel  i manžel Chramostové - kameraman a chartista Stanislav Milota. „Opustila nás nejen skvělá herečka, ale i statečná žena, ke které mě vázalo dlouholeté přátelství datované ještě z dob disentu. Pokud si někdo zaslouží pohřeb se státními poctami, je to nepochybně právě Vlasta Chramostová,“ uvedl Rychetský.

Prezident Miloš Zeman se do něj zostra pustil ve vysílání Frekvence 1. „Nemám nic proti pohřbu Vlasty Chramostové se státními poctami, ale k tomu není kompetentní Pavel Rychetský, ale ministr kultury Lubomír Zaorálek. Pavel Rychetský se v poslední době plete do politiky, aniž by k tomu byl kompetentní, a na druhé straně zanedbává práci v ÚS, což mohu doložit tím, že v ÚS leží již tři roky ústavní stížnost prezidenta republiky a dosud není vyřízena,“ zaútočil Zeman.

„Je každému zřejmé, co si o tom myslet… Hádka prezidenta s šéfem Ústavního soudu, to je něco nevídaného,“ řekl Blesk Zprávám Pan Etiketa Ladislav Špaček, někdejší mluvčí prezidenta v době, kdy Hradu vládl Václav Havel. Spor označil za „ohavný“ a dále jej komentovat nechtěl. 

Kalousek si rýpl do Babiše se Zaorálkem

Kdo však komentuje dění kolem pohřbů se stáními poctami čile, je šéf poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek. Babiše už kvůli možnosti státního pohřbu Karla Gotta zasypal minulý týden řadou invektiv.

V neděli pak Kalousek na facebooku uvedl: „Pane premiére Andreji Babiši, zemřela Vlasta Chramostová. Velká česká herečka, statečná žena, signatářka Charty 77. Komunistický režim ji pronásledoval, ale nezlomil. Svolejte mimořádné zasedání vlády a projednejte státní pocty při pohřbu. Děkuji. Na vědomí: ministr kultury Lubomír Zaorálek.“

Narážel přitom na to, že Babiš svolal kvůli možnosti státního pohřbu mimořádně vládu minulou středu na 16:00, aby o půl hodiny později referoval na brífinku, na čem se vláda usnesla.

Gazdík: Na pohřbech by se politika dělat neměla

„Na pohřbech... by se politika dělat neměla... To by takový prezident ( či premiér), který se snaží spojovat společnost měl vědět,“ rýpl si do Zemana s Babišem pro změnu poslanec STAN Petr Gazdík.

Babiš se kritice kolem pohřbu Gotta brání i na svém facebooku. „Když jsem se dozvěděl zprávu o úmrtí Karla Gotta, kontaktoval jsem Ivanu Gottovou a zeptal se, jak může vláda rodině pomoct s organizací pohřbu. Bylo jasné, že reakce lidí bude obrovská,“ podotkl premiér.

„Zasedla vláda a podmíněně jsme schválili státní pohřeb v případě, že bude rodina souhlasit. Museli jsme konat rychle. Zorganizovat pohřeb jednoho z nejslavnějších Čechů naší historie za pár dní nebude jednoduché. Paní Ivana Gottová si vybrala pohřeb se státními poctami a dala k tomu i oficiální vyjádření,“ upozornil Babiš.

Politolog: Zeman i Babiš na tom vydělali

Co na politické tahanice a melu kolem pohřbů Gotta a Chramostové říká odborník? „Upřímně řečeno, lidi to příliš nezajímá, přijde jim to poměrně absurdní a pravdou je, že dle selské logiky vydělávají na tom ti, kteří chtějí ten majestátnější pohřeb. Obecně mezi lidmi platí, že o mrtvých jen dobře a že prokázání úcty se počítá,“ komentuje spory politolog Jan Kubáček.

„To, že fakticky se takto pohřby nedělají, protože jsou určeny na jiné účely, laické veřejnosti nevadí. Laická veřejnost se vůbec neurazí, že to nakonec bude pohřeb se státními poctami. Ale každopádně Zeman a Babiš na tom vydělali hned na začátku, protože potěšili fandy, stoupence nebo ty, kteří chtěli projevit úctu. Ve výsledku to, že realita je jiná věc, běžným lidem nevadí,“ míní Kubáček.

A pokračuje: „Myslím si, že speciálně pro Andreje Babiše je nesmírně důležité, než začne série demonstrací v listopadu, potěšit ty, kteří stojí na Gottově straně a mají k němu úctu už z toho titulu, že je to záležitost více generací. Ti fanoušci jsou napříč generacemi.“

„Takže nakonec Zeman a Babiš na tom vydělali, ač na začátku nabízeli něco, co prakticky ani provést nemohli, protože se to týká jiných událostí, jiného typu nebožtíků a jiných příležitostí, ale tím, že se to hned přeneslo na pohřeb se státními poctami, tak je to pro stoupence jen dobře. V podstatě když někdo kritizuje, že se nabízel státní pohřeb, tak pro lidi je lepší více, než méně.“

Video  Smrt Karla Gotta (†80): Speciální vydání magazínu Lesk o jeho životě a nemoci  - Bára Horáková, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa