Božský Karel v dobách své největší slávy – tedy za minulého režimu – vydělával více deviz než mladoboleslavská Škodovka. To je první vodítko k celkovým Mistrovým výdělkům. Zpěvák vystupoval a natáčel desky pravidelně do roku 2015. Do té doby vydělával u nás i v dalších německy mluvících zemích, Rusku, Polsku a na Slovensku mezi 13 až 20 miliony korun ročně před zdaněním (při současném stavu koruny – pozn. red.).

V  této sumě jsou započítány výdělky za jednotlivá vystoupení, uskutečněná turné či tantiémy za hraní písniček. Suma ale také obsahuje honoráře za účasti na vybraných akcích nebo za propůjčení jména či obličeje pro obchodní účely. Podle propočtů Blesku, učiněného z dostupného počtu odzpívaných koncertů a turné a prodaných alb, si od sametové revoluce až do onoho roku 2015, kdy musel kariéru omezit kvůli sérii nemocí, vydělal Karel až cca 500 milionů korun!

To ovšem byla jen »půlka« jeho kariéry! Tu druhou, neméně úspěšnou, zažil ještě před sametovou revolucí. A i tam je třeba započítat příjmy z  koncertů po celém socialistickém bloku i v západní cizině. Ty mu sice sjednával Interkoncert a on za vykonanou práci dostával zlomek vydělaných částek v tzv. bonech neboli tuzexových poukázkách.

„Dřívější systém mi neumožňoval účastnit se vyjednávání o  smlouvách. Peníze zkasírovali oni a já dostal výplatu v »bonech«, s kterými jsem si mohl jít nakoupit západní zboží do Tuzexu,“ vylíčil předlistopadovou realitu magazínu Stern.

„Takže jsem mohl mít dobré víno nebo koňak, ale už jsem neměl šanci vyjet si do Itálie nebo do Španělska…“ Z praxe si ale pamatujeme, že bony se dřív daly velmi slušně zobchodovat. »Bon« míval kdysi hodnotu až 5 Kčs...

Samostatnou kapitolou jeho příjmů, těžko dělitelnou na dobu před- a porevoluční, jsou prodeje alb. Těch Karel Gott prodal za život přes 50 milionů, z toho 20 milionů v zahraničí. „Každé takové prodané album mu za minulého režimu odhadem vydělalo tři až pět korun, v nové éře pak okolo dvaceti třiceti korun. Jeho celkové výdělky, které jste propočítali, budou skoro z  poloviny tvořit honoráře za prodaná alba,“ řekl Blesku publicista Petr Burda.

Jiný člověk, znalý poměrů na trhu, ale zmiňuje ještě vyšší sumy. „Od chvil, kdy se stal absolutní hvězdou, musel mít Karel z každé desky u nás nejmíň padesát korun, protože dvacet je běžná odměna a Karel musel mít rozhodně nejvíc. Z Německa mu pak z každé desky šly určitě tři čtyři marky,“ uvedl náš zdroj pod podmínkou anonymity. Připomeňme, že západoněmecká marka mívala hodnotu kolem 10, ale později také 18 Kčs!

Suma sumárum se pohybujeme v závratných sumách, což dokládá i  vzácný Gottův citát. „Za minulého režimu jsem prý mohl vydělat na současné poměry až půl miliardy,“ pronesl před časem v jednom ze soukromých rozhovorů s kamarády. Odhadovat tedy, že Gott v  kariéře vydělal sumu převyšující miliardu korun, je naprosto opodstatněné. Otázka je, kolik z pohádkového jmění zbylo pro vdovu Ivanu (43) a další dědice a co se asi s pěnezmi stane do budoucna.

Chcete celou knihu takového čtení? Koupit můžete na online iKiosek – vaší ishop trafice. Objednáte-li dopoledne, máte zítra doma ve schránce.

Kniha Navždy božský je v prodeji za 99 Kč.
Autor: Blesk

 

VIDEO: Gottův tajemník: Sundával jsem mu i ponožky, čas mu zkrátily mobily!

Video
Video patří k placenému obsahu Blesku
Odemknout video

Gottův tajemník: Sundával jsem mu i ponožky, čas mu zkrátily mobily! Petr Macek, Lukáš Červený

Fotogalerie
123 fotografií