Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Chtěl Zemana „podřezat jako svini“, politika stíhá policie. Vraždou hrozili i Čaputové

Autor: ČTK, tva - 
7. října 2019
18:15

Zastupitel a bývalý radní Jesenice Martin Lang (dříve ODS) čelí trestnímu stíhání za svůj facebookový výrok na adresu prezidenta Miloše Zemana. Sdělil to mluvčí pražské policie Jan Daněk s tím, že obvinění se týká podněcování k trestnému činu. Policie stíhá od minulého týdne také šedesátiletou ženu, která podle kriminalistů na sociální síti podněcovala k vraždě prezidentky Slovenska Zuzany Čaputové. 

Někdejší radní v dubnu na sociální síti napsal mimo jiné, že „Zeman je druhý Hitler a je nutné ho podřezat jako svini“. Lang ČTK v reakci na to v pondělí napsal, že se nenechá zastrašit a že na smyslu svých slov trvá.

Lang výrok zveřejnil na svém soukromém profilu v souvislosti s tím, že Zeman souhlasil se zdaněním náhrad vyplácených církvím. Poslance, kteří pro zdanění náhrad hlasovali, Lang označil za „proradná prasata“, která je dovoleno a nutné zabíjet. Za svůj příspěvek se později omluvil a uvedl, že to byla nadsázka s cílem vyprovokovat diskusi na závažné téma. Za podněcování k trestnému činu mu nyní hrozí až dvouleté odnětí svobody.

„Zeman je bolševická zrůda“

„Jedná se o zneužití moci k potlačení svobody projevu a k zastrašení všech svobodomyslných občanů,“ reagoval v pondělí Lang na zahájení stíhání. „Bez svobody projevu neexistuje demokracie. Tento režim s podporou nelegálních komunistů buduje novou totalitu a opět nasazuje lidem náhubky strachu,“ doplnil s tím, že „Zeman je obyčejná bolševická zrůda“.

Podle dřívějšího Langova vyjádření zneužila jeho příspěvek politická konkurence, která ho rozeslala médiím. Lang následně rezignoval na funkci radního, ačkoliv ho jeseničtí zastupitelé podpořili a odhlasovali vyjádření, že výrok byl Langovým osobním prohlášením a nevyjadřuje postoj zastupitelstva ani městské rady. Lang k tomu uvedl, že se ve funkci rozhodl skončit kvůli pracovnímu vytížení, nikoliv kvůli kritice, které za svůj výrok čelil. ODS ho ještě předtím vyloučila kvůli výroku ze strany.

Podněcování k vraždě Čaputové objevila policie sama

Za podněcování k trestnému činu vraždy slovenské prezidentky ženě hrozí trest odnětí svobody v délce až dvou let. 

Příspěvek ženy policie objevila vlastním monitorováním sociálních sítí. „Vzhledem k tomu kriminalisté začali ve spolupráci s ochrannou službou na případu pracovat, podezřelou ženu ztotožnili a k věci vyslechli,“ uvedl mluvčí. Žena se k činu přiznala, stíhání je vedeno na svobodě.

 

Video se připravuje ...
Další videa