Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Všichni důchodci dostanou přidáno, rozhodla Sněmovna. O částku byl boj

Autor: Jakub Veinlich, ČTK - 
11. září 2019
16:10

Byla to opět mela. Poslanci se přeli ve Sněmovně o novou výši důchodů. Průměrná penze má vzrůst od nového roku o 900 korun měsíčně. To je víc, než nařizuje zákonná valorizace. Poslancům se návrh zákona vrátil se změnami ze Senátu, normu musí podepsat ještě prezident Miloš Zeman. Před samotným hlasováním byly ve Sněmovně zmatky.

Nová výše důchodů zaměstnala poslance opakovaně. Návrh novely zákona o důchodovém pojištění Sněmovna už jednou schválila, Senát jí ho vrátil se značnými změnami. Zatímco vládní návrh mluví o přidání 900 korun měsíčně všem důchodcům, pravicový Senát poslal do Sněmovny úpravu, aby senioři, kteří jsou v penzi 25 let, dostali přidáno o 1900 měsíčně víc.

„Upozorňuji, že je to návrh celého Senátu, nejde o to, kdo je napravo a kdo nalevo. Tady jde o spravedlnost,“ hájil navržené změny za Senát předseda klubu ODS Miloš Vystrčil.

Senát zdůvodňuje svůj návrh především tím, že chce pomoct hlavně ženám v důchodu, které mají nižší důchody.

„Chcete pomoci jen ženám po 25 letech ve starobním důchodu. Proč má být podpořeno jen 140 tisíc žen, které jsou v penzi 25 let?“ divila se několikrát ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová(ČSSD).

Vláda podle ministryně v příštích měsících předloží systémovou změnou, která pomůže všem ženám, které vychovaly alespoň jedno dítě.

Poslanci nakonec i přes dohady návrh na zvýšení průměrného důchodu o 900 korun měsíčně pro všechny penzisty schválili. Pro přehlasování senátního návrhu hlasovalo 176 poslanců.

Důchody se navyšují vždy od ledna o růst cen a polovinu růstu reálných mezd za stanovené období. Pro výpočet se používá průměrný důchod z června, reálný růst výdělků a průměrná mzda z předchozího roku a roční inflace od července do června. Průměrná mzda loni činila 31 885 korun a průměrná starobní penze, kterou vyplácela Česká správa sociálního zabezpečení, v červnu dosáhla 13 408 korun.

Své důchodové systémy mají i resorty vnitra, obrany a spravedlnosti. Po zahrnutí jejich penze může být vyplácený důchod o něco vyšší. Výdělky se loni reálně zvedly o 5,9 procenta a ceny meziročně do června o 2,7 procenta. Růst cen zboží, které pořizují senioři, se ale mohl mírně lišit. Pokud by byl vyšší, započítala by se jeho hodnota.

panda82 ( 12. září 2019 09:24 )

no a ještě, jaký boj, to jim ukládá Zákon, a ty dvě stovky si klidně mohou strčit za klobouk, že nevyvinou boj , když přidávají sobě, to by byl boj, že to nechtějí

Manowar ( 12. září 2019 05:09 )

Další důvod všechno zdražit,aby jim zůstalo méně,než předcházející roky.

agfor ( 12. září 2019 01:37 )

Důchodci možná dostanou slíbených 900 Kči a tu tisícovku si zase rozdělí vládnoucí xindl.

Bleskoska ( 11. září 2019 21:38 )

Takže kdo má důchod jen 10 a půl tisíce, dostane 7 stovek. No, to si teda tihle důchodci povyskočí. Všem drahne vše stejně, ale ti s malým důchodem dostanou méně, než dostanou ti bohatší. To se takhle ti chudáci z bídy nevyhrabou.

panda82 ( 11. září 2019 20:03 )

No když inflace je 700 Kč tak pidáno máme 200 Kč spíš je to záloha na další inflaci. kolik že bylo v roce 1989 na důchodovém účtě, na který se nesmělo sáhnout a Klaus ho rozpustil, že by do Švýcar, z kuponovky bylo taky dost

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa