Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zvyšujete důchody jen kvůli volbám, vyslechla si Maláčová. Stát přidá na penze 7 miliard

Autor: simao, ČTK - 
24. dubna 2019
21:02

Současná vláda slíbila navýšit průměrný důchod od příštího roku znovu o 900 korun tak, jako tomu bylo letos. Podle poslance Jana Bauera (ODS) je třeba důchodcům přidat, ve Sněmovně však během debaty zapochyboval o motivaci Babišovy vlády k současným krokům. Podle Bauera jde jen o chlubení se před volbami a vláda nemyslí na to, že za 20 let půjde řadě důchodců „o přežití“. Ministryně Jana Maláčová (ČSSD) se naopak radovala, že důchodcům nyní vzroste kupní síla. I když to bude stát miliardy navíc.

Sněmovna dnes nedokončila úvodní debatu o vládní novele, jež zvýší příští rok průměrný důchod o 900 korun, tedy nad rámec zákonné valorizace - díky ní mají důchodci ze zákona dostat v průměru 700 korun, vláda však navrhla „přihodit“ další dvě stovky. V úvodním kole, které bude pokračovat nejdřív v pátek, ale předlohu podpoří i opozice. Návrh kabinetu má zavést jednorázový doplatek k penzi.

Důchody se podle zákona navyšují o polovinu růstu reálných mezd a o růst cen za sledované období. Navýšení průměrného důchodu o 900 korun slíbil premiér Andrej Babiš (ANO) už v lednu. Průměrná penze by tak měla dosáhnout příští rok asi 14 200 korun.

Maláčová: U podprůměrných penzí poroste kupní síla víc

Výše příspěvku zatím není známá, ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) ji odhadla na 180 až 200 korun měsíčně. „Potřebné statistické údaje budou k dispozici počátkem září,“ uvedla.

„Takto stanovené dodatečné navýšení důchodů si v roce 2020 vyžádá zvýšení výdajů na celkovou valorizaci vyplácených důchodů o zhruba 7 miliard korun. Navrhované opatření bude mít pozitivní dopad na všechny důchodce,“ pokračovala Maláčová, podle které se také zvýší kupní síla důchodců, „neboť reálná hodnota jejich důchodů vzroste o dodatečných 1,9 %“. 

„Relativně více vzroste kupní síla u důchodců s podprůměrnými důchody. Například důchod ve výši 6 tisíc korun měsíčně vzroste díky valorizaci o více jak 9 %, zatímco důchod o výši 18 tisíc korun měsíčně o 6,2 %,“ vypočítávala ministryně. 

Bauer: Zvyšujete důchody jen kvůli volbám

Proti růstu penzí nenamítala nic ani opozice, vůči vládní předloze ale vznesla výhrady. Podle Jana Bauera (ODS) kabinet zvyšuje důchody kvůli příštím volbám, měl by podle něho naopak řešit penze budoucích důchodců.

„Není sporu o tom, že důchody jsou v České republice nízké a že bychom je měli zvýšit. O tom určitě není debata a i náš poslanecký klub bude podporovat propuštění tohoto návrhu do druhého čtení. Nicméně dovolím si říci několik slov k motivaci současné vlády (...) Vláda zvyšuje důchody jen proto, aby se tím před příštími volbami pravděpodobně mohla chlubit. Nebo říkat, že někdo byl proti nebo ho ostrakizovat za to, že vznese nějaké logické dotazy, protože tím nepřeje českým důchodcům,“ útočil Bauer. 

Podle něj je chybou neuvažovat také o důchodové reformě. „Pokud by se vláda o důchodce opravdu zajímala, musela by chtít řešit i situaci především důchodců budoucích. To ale nedělá a paní ministryně Jana Maláčová dokonce v minulosti prohlásila mediálně, že důchodová reforma v naší zemi není potřeba,“ dodal Bauer a přidal varování: „Tato vláda významně přispívá k tomu, že velká část důchodců bude za dvacet let přežívat, jen pokud se o ně jejich rodina finančně postará. Části důchodců nebude tato totální závislost vadit, nesporně ale většině z nich vezmete sebeúctu, samostatnost a svobodu.“

První dáma TOP 09 Markéta Pekarová Adamová tvrdí, že „jeden nesystémový krok stíhá druhý“. Naopak Hana Aulická Jírovcová (KSČM) řekla, že reforma důchodového systému se uskutečňuje postupnými kroky už 100 let.

Důchody se skládají ze dvou částí. Pevný díl je pro všechny stejný a nyní činí 3270 korun. V procentní výměře se odráží odpracovaná doba a výše odvodů. Příspěvek by se měl připočítat podle novely právě k ní, neklesne tedy zásluhovost.

Důchody se zvyšují pravidelně vždy od ledna. Letos rostly v průměru rovněž o 900 korun. Zákonná valorizace činila asi 600 korun. Dalších 300 korun prosadila Babišova vláda spolu s loňskou změnou ve složení penze, která mírně oslabila zásluhovost.

Na konci loňska průměrný důchod podle údajů České správy sociálního zabezpečení činil 12 418 korun. O tři měsíce později se dostal na 13 377 korun. Zvedl se tedy o 959 korun. Za částkou je nejen valorizace, ale i zvýšení penze o 1000 korun lidem nad 85 let a to, že noví důchodci odcházejí na odpočinek s vyšším důchodem než dřív. Starobní, invalidní a pozůstalostní penzi pobíralo kolem 2,9 milionu lidí.

monhtik ( 25. dubna 2019 17:01 )

Pane junkiexl, jaké miliardy stojí zdraví důchodců, jestli jste si ještě nevšiml tak si ze svých mnohdy nuzných na všecko pořádně připlácejí. To jen Romové mají všechno zdarma, důchodci nikoliv. Takže je něco špatně v tomto státě.

monhtik ( 25. dubna 2019 16:52 )

Pane marmate, nějak jste si nevšiml jaké jsou v této zemi důchody. Podle vás nemusí důchodci jíst, bydlet ani žít. Proč by podle vás důchodci, rodiče a prarodiče neměli nic dostávat. Za to, že celý život větší část z nich poctivě pracovala /já jsem odpracoval 46. let a důchod tomu zatím neodpovídá/ o to ovšem vám, dle toho co jste napsal ani nesnilo. Bohatí ovšem chudým nevěří. Skoro polovina rodin a spousta důchodců žije na hranici bídy. To vám zřejmě nevadí. Podivná je ta marmatovská spravedlnost.

monhtik ( 25. dubna 2019 16:44 )

Navýšení důchodu je na místě, vláda by, ale měla zakročit a zastavit bezuzdné zdražování všeho možného. Jestliže se přidá 900.- Kč a všechno skokově, neúnosně zdraží, pak to navýšení důchodů je prakticky k ničemu. Co se týče příspěvku matkám, mělo by se bedlivě rozlišovat a rozhodně nepřidávat matkám, které nikdy nepracovali, takovým lidem by se měli omezit sociální dávky.

marmat ( 25. dubna 2019 09:54 )

Pokud by dostali TO co dával Kalousek, museli by si "hodit".... Takto dostali 25x VÍC !!!

marmat ( 25. dubna 2019 09:51 )

Přidává se skokově VŠEM...jen důchodci...Vaši rodiče a prarodiče by neměli dostat NIC!??? Nebo zase 35,-Kč jako od Kalouska ! Styďte se trollové nesmrtelní!!!?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa