Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Na šéfa ČT „vytáhli“ byty za 100 milionů. Nemůže to být záminka k útoku, tvrdí Dvořák

Autor: Jakub Veinlich - 
24. dubna 2019
18:13

Ředitel České televize Petr Dvořák rozšířil „park“ svých nemovitostí. Nově si s partnerkou pořídil byt v samotném centru Prahy v hodnotě bezmála 15 milionů korun. V součtu se hodnota jeho pěti nemovitostí odhaduje zhruba na 100 milionů korun. S informací přišla MF Dnes, která patří do svěřenského fondu premiéra Andreje Babiše (ANO). Informace se objevily jen pár dní před tím, než budou poslanci projednávat zprávy o hospodaření veřejnoprávní televize. Dvořák pro Blesk Zprávy uvedl, že se podobný článek nemůže stát důvodem ani záminkou k útokům na Českou televizi.

Poslední nemovitost si měl generální ředitel České televize pořídit podle novin letos v únoru. Respektive 8. února podle výpisu z katastru nemovitostí podepsal na byt o rozloze 81,1 m čtverečních smlouvu. Za bydlení pod Petřínem zaplatil 14,37 milionu korun. Rozšířil si tak možnosti, kde při toulkách hlavním městem složit hlavu. Se svou partnerkou totiž Petr Dvořák vlastní podle Mladé Fronty Dnes celkem čtyři nemovitosti a jednu parcelu.

V české metropoli vlastní dvojice ještě rezidenci blízko zoologické zahrady v Troji, dva byty na Starém Městě nedaleko luxusní Pařížské ulice. Do majetku Dvořáka ale patří ještě parcela v Troji. Celkem za tento seznam šéf České televize zaplatil podle MfD bezmála 100 milionů korun. List ještě zmiňuje Dvořákův rodinný dům ve Špindlerově Mlýně, kde se scházejí vlivní podnikatelé i hybatelé politického zákulisí.

Dvořák: Nemůže to být záminka k útokům na ČT

Plat generálního ředitele ČT je měsíčně více než 240 tisíc korun, ročně získává ještě odměnu, která se odvíjí od úspěšného hospodaření a plnění dalších cílů. V roce 2017 tak Dvořák dostal k platu navíc 2,5 milionu korun. V době, kdy pracoval jako ředitel TV Nova, si vydělal bez bonusů 13,6 milionu za rok. Když byla recese, majitelé televize mu plat zkrátili o 15 %.

A právě v době ještě před nástupem do ČT si měl Dvořák zmíněné nemovitosti pořídit.„To, že spoluvlastním nemovitosti, které jsem legálně nabyl, navíc z velké části ještě před mým nástupem do České televize, se nemůže stát důvodem ani záminkou k útokům na Českou televizi,“ reagoval Dvořák pro Blesk Zprávy.

Informace o jeho majetkových poměrech se v tisku patřícím do svěřenského fondu premiéra Andreje Babiše objevily jen pár dní před tím, než bude Poslanecká sněmovna projednávat výroční zprávy o hospodaření a fungování České televize za roky 2016 a 2017. Den D bude v pátek 10. května.

„Nerozumím tomu, proč MF Dnes považuje takové téma za hodné článku, navíc na titulní straně. Se standardní novinářskou prací to nemá nic společného,“ opřel v reakci pro Blesk Zprávy do deníku a jeho článek označil za kampaň.

„Věřím ale, že na rozhodování politiků o České televizi taková kampaň žádný vliv mít nebude,“ uzavřel.

Zdvižené obočí a nefér hra

Blesk Zprávy se ptaly na reakce politiků přímo v Poslanecké sněmovně. Získat vyjádření bylo ale mnohdy složité. I když ve sněmovní trafice vyprodali deník se zmiňovaným článkem rychleji než kdy dřív, řada dotázaných politiků tvrdila, že noviny dnes ještě nečetla a o článku jen slyšela.

I přesto se ale našli tací, kteří informací měli dost a nad načasováním textu se dost pozastavovali.

„Ty spekulace se přímo nabízejí, pokud s tím přijdou noviny z impéria pana premiéra,“ řekl Blesk Zprávám předseda KDU-ČSL Marek Výborný, který nechtěl ale zároveň hodnotit, zda informace v článku jsou, či nejsou pravdivé.

„V kontextu nad blížícím se termínem projednávání zpráv o České televizi ale nad tím samozřejmě zvedám obočí, jak je to načasované,“ dodal.

Lidovci ale podle svého předsedy i přes občasné výhrady k fungování ČT projednávané zprávy podpoří. „Podle informací, které jsme zjišťovali, v rámci klubů určitě proběhne nějaká debata, ale doufám, že tu nebude snaha prostřednictvím neschválení těchto zpráv způsobit odvolání rady ČT a nějaké personální zemětřesení ve veřejnoprávních médiích,“ dodal Výborný s tím, že je potřeba hájit nezávislost veřejnoprávních médií.

„Když se podíváme do článku, zjistíme, že majetek Petra Dvořáka často pochází z doby, kdy byl ředitelem TV Nova a měl, jak tvrdí, další soukromé aktivity. Spojovat to tedy s šéfováním ČT není úplně fér. Spíš se ptám, proč to MfD Andreje Babiše píše právě teď,“ zareagoval místopředseda hnutí STAN Petr Gazdík.

„Je to podle mého agenda setting. Prostě ukazujete, čeho si lidé mají všímat, tak aby to nahrálo vašim zájmům,“ okomentoval článek o majetku generálního ředitele ČT poslanec Pirátů Mikuláš Peksa. „Mladá Fronta má jasného majitele, tím je pan premiér Babiš, který má jasné zájmy,“ opřel se do premiéra Peksa.

„I ředitel České televize jako osoba veřejně činná může samozřejmě podléhat kritice, ale toto nebyla kritika, to bylo jen vzbuzení závisti a samozřejmě nabízí se otázka naprosto reálná, co sleduje deník Mladá fronta Dnes, která je toho času ve svěřenském fondu Andreje Babiše, a jakou vazbu to má na projednávání zpráv o ČT,“ reagoval místopředseda ODS Martin Kupka, který se obává, že jde o uplatnění vlivového boje ve vztahu soukromého vlastnictví médií vůči veřejnoprávním médiím. „Vůbec forma té novinářské práce je zarážející pro deník, který chtěl být seriózním médiem,“ dodal Kupka.

Další rozkol v koalici?

Poslanec ČSSD Petr Dolínek, který dlouhodobě tlačí na projednání zpráv o ČT z let 2016 a 2017, vidí za článkem o Dvořákovi možnou snahu a páku na to, jak přikročit k odvolání generálního ředitele ČT. „V tuto chvíli mi to přijde velmi nefér. Když nevím, jak někoho odvolat, jak ho poškodit, tak začnu kolem vymýšlet nějaký fiktivní příběh a pospojuji známé věci tak, aby ten příběh byl nějak zarážející,“ přidal Dolínek kritiku.

Nezávislost médií a žurnalistiky se nemá podle poslance posuzovat podle majetku vedoucích osob – pokud prý Dvořák přišel k majetku nelegálním způsobem, má to prošetřit policie, popřípadě soudy, ale ne Sněmovna. I Dolínkovi se zdá načasování článku, jen několik dní před projednáváním zmíněných zpráv, podivné.

„Nejsem přítelem konspiračních teorií, ale v tuto chvíli si myslím, že je to něco, co by se nemělo dít, je to neetické. Na druhou stranu neupírám žádnému médiu zabývat se i těmito věcmi,“ pokračoval pro Blesk Zprávy Dolínek.

Předkládané zprávy o ČT podle Dolínka splňují vše, co nařizuje zákon, a na výborech ve Sněmovně žádné výhrady nezazněly. Věří ale, že zprávy ve Sněmovně nakonec projdou a Dvořákovu pozici v čele veřejnoprávní televize to nakonec neohrozí.

„Do koaliční smlouvy jsme si záměrně dali, že trváme na nezávislosti médií, a také pan premiér, který je předsedou ANO, se vyjádřil, že navrhuje svým poslancům, aby zprávy byly schváleny,“ v opačném případě by mohl být v koalici podle Dolínka velký problém. „Pakliže by k něčemu takovému došlo, tak si myslím, že je to velmi závažný problém. A pokud by se spojily strany včetně našeho koaličního partnera v útoku na média veřejné služby, čemuž nevěřím, tak za sebe budu navrhovat, aby to mělo jasné důsledky do koaliční spolupráce,“ doplnil vládní poslanec pro Blesk Zprávy.

SPD zprávy o ČT nepodpoří

Dlouhodobě kritizuje fungování ČT například SPD. Předseda poslaneckého klubu Radim Fiala Blesk Zprávám řekl, že článek zaznamenal jen velmi obecně. Okamurovci prý ale mají jasno – dokumenty o hospodaření a fungování televize nepodpoří. „Pro mě je daleko důležitější než pan ředitel České televize hospodaření České televize. To je pro celé SPD velkým problémem.“

Podle Fialy totiž ČT hospodaří tak, že může skončit hluboko v minusu, což bude mít dopad na peněženky každého Čecha. „Posledních několik let se čerpá rezervní fond v řádu miliard, a jakmile tento rezervní fond skončí, tak ČT se dostane do obrovského finančního deficitu a z toho vede jen jedna cesta, a to zvyšování televizních poplatků,“ dodal Fiala.

Pokud má o zveřejněných informacích o majetkových poměrech šéfa ČT nějaké pochybnosti, má podle Fialy podat trestní oznámení. 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

marmat ( 26. dubna 2019 16:57 )

Tak tichý ultraskandál Tuhého,( zpracovaný Soukupem ) možná žádný český maxi-koberec neschoval.....bylo nutno hledat na Slovensku! Je fakt, že Kalousek mu doslova mával a popřál pěkné nové účinkování nanaší ambasádě...To nebylo SAMOO-SEBOU...Nic z toho!

marmat ( 26. dubna 2019 16:51 )

Soukup to spočítal "na krejcar"...žalován není....Je právník a minely nevypouští....Policejní ředitel Tuhý je díky jemu v "emigraci"....libové a neškodné!

marmat ( 26. dubna 2019 16:48 )

Tady je na pořadu AUDIT....hloubkovej a 10 let zpětně......Dohadům zamezí

zakola ( 26. dubna 2019 10:54 )

Víte oni pustili k veslu neschopné , protože sami byli neschopní. Bylo to tím , že nebylo uzákoněné aby se ve všech vrcholových funkcích střídali po čase noví lidé, tak tam byli pořád ti samí , a ty už nechtěli nic měnit. V roce 1989 byla šance obrodit socialismus podle vzoru z osmašedesátého, ale nebylo dost schopných a odvážných komunistů. Ti co tam byli tak to byli samí staří dědkové , a hlavně nikdo už jim nevěřil. Lidé chtěli změnu , ale jak si pamatuji , tenkrát ČT vysílala reportáře z Václaváku, a zaujal mně jeden rozhovor , kde reportérka položila dotaz jednomu demonstrantovi : chcete aby tady byl kapitalismus a nebo socialismus ? A on odpověděl, že si tady nikdo kapitalismus nepřeje, protože to by byla cesta zpátky. Ale že lidé chtějí demokratický socialismus se svobodnými volbami, a aby už konečně odešli ti staří papalášové a nahradili je mladí. A já jsem tenkrát vyprskl smíchy se slovy : ale vždyť přeci " nejsou lidi" , kteří by to chtěli převzít. No a tak se toho chytli ti gauneři z " Chátry 77" , a ti naši zemi rozkradli a rozprodali za babku cizákům.

Pepicek1953 ( 25. dubna 2019 21:02 )

co si pořídil jako ředitel Novy mě jaksi netankuje protože na to jsem mu nepřispěl nějakýma poplatkama ale ČT musím coulovat i když ji jaksi nesleduji a tomu závislákovi na mých penízkách p.Dvořákovi platit musím aby měl na nekřesťanské odměny za ty blafy co vysílá,jsem pro ho vyrazit a s novým ředitelem uzavřít normální smlouvu za normálně průměrný prachy,jedna baba a 5 bytů má na co to oprašuje tolik bab jen aby si je užil než prdne na desku

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa