Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Konec ministerských absencí ve Sněmovně? Piráti za ně navrhnou „náhradníky“

Autor: Jakub Kopřiva - 
5. února 2019
05:20

Do Sněmovny ministři, kteří jsou zároveň poslanci, moc nechodí, tak jim uvolněme ruce na práci úplně. S ústavní změnou, která by jim to umožnila, přišli Piráti. Ti chtějí zavést tzv. klouzavý mandát. O co jde? Poslanci jmenovanému do vlády by se přerušil mandát a na jeho místo by usedl náhradník.

Šéf pirátského poslaneckého klubu Jakub Michálek (29) tvrdí, že většina šéfů rezortů má podprůměrnou účast na jednáních Sněmovny. „Bylo by užitečnější, aby ministři trávili větší část svého času řízením rezortů, než aby byli přítomni u všech bodů ve Sněmovně kvůli vládní většině,“ řekl Blesku.

A k tomu má dopomoci právě zavedení klouzavého mandátu. Pokud by byl poslanec jmenován ministrem, jeho mandát v dolní komoře by zanikl. Na jeho místo by usedl náhradník, tedy první z kandidátky, který se ve volbách nedostal do Sněmovny. Pokud by poté byl ministr odvolán, vrátil by se jako poslanec do dolní komory a jeho »záskok« by o své místo přišel.

Miliony ročně

Nyní berou šéfové rezortů, kteří jsou současně i poslanci, jen jeden ministerský plat. V tomto ohledu by se změna prodražila. Náhradníci by měli kromě povinností a práv zákonodárců i královský plat. Ten začíná na 82 tisících korunách a navíc k němu náleží ještě štědré náhrady v hodnotě dalších desítek tisíc.

Piráti přiznávají, že by zavedení změny vyšlo stát ročně na 10 až 15 milionů korun. V této sumě jsou zahrnuty platy, poslanecké náhrady i odstupné. Konečná částka by se odvíjela podle toho, kolik členů kabinetu by potřebovalo záskok. V současné době vykonává zároveň funkci ministra i poslance sedm členů vlády.

Změna ústavy

Se svým návrhem chtějí Piráti vyrukovat dnes, jelikož se ale jedná o ústavní změnu, k jejímu přijetí bude potřeba minimálně 120 hlasů. To by ale podle Michálka neměl být problém. „Máme pod tím návrhem podepsané osobnosti z klubů, které ve Sněmovně disponují ústavní většinou,“ uvedl s tím, že podporu má jeho strana přislíbenou od hnutí ANO, Starostů a SPD. Dohromady by tyto partaje daly 128 duší.

Větší problém by mohl nastat v Senátu, který musí změnu schválit a už dříve podobný návrh smetl ze stolu. Piráti se ale domnívají, že jejich verze by mohla senátorům vyhovovat. „Návrh, jak jsme ho připravili, se Senátu netýká. Senátoři ve vládě nesedí a je to spíš výjimka, když se některý z nich do vlády dostane,“ dodal Michálek.

Podívejte se, jakou docházku mají ministři, kteří jsou zároveň poslanci, ve Sněmovně.

5502727:gallery:true:true

 



panda82 ( 12. února 2019 08:41 )

no tušíte jak se špatně vstává z teplé postele a nedejbože po opici nebo od milenky, vždyť jim tu docházku, at tam nebo tam, nikdo nekontroluje,dobře placený holubník

panda82 ( 12. února 2019 08:33 )

fajń, aspoň potrzují, že volby jsou zbytčné, a poslanci jsou amatéři a může tam sedět kde kdo z ulice, no a to ten s tou absencí se vzdá platu ve prospěch toho náhradníka, nebo náhradník bude brát co poslanec, nebo to začnou řešit aby měli náplň "práce" No jejich návrhy samá perla, jako ten co se vyjádřil k důchodům, doplatit třeba od 1. do 20. , není co dodat,

marmat ( 5. února 2019 22:06 )

Piráti ...rozmazlení samožerové bez invence....rejpalové bez přínosu a hlavně bez základního chování

marmat ( 5. února 2019 21:49 )

PEKLO ze školky !!!

Coolpetko ( 5. února 2019 11:29 )

Vtip s 1. Třídy

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa