Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

„Pojď ven,“ povykoval poslanec SPD ve Sněmovně. Došlápne si na něj výbor, Birke povolal právníky

Autor: Jakub Veinlich - 
3. února 2019
05:02

Tohle česká Sněmovna ještě nezažila. Jeden poslanec podle mnohých politiků vyhrožoval svému kolegovi. Při projednávání novely zákona o pobytu cizinců na území České republiky si to chtěl poslanec SPD Lubomír Volný vyřídit „venku“ se sociálním demokratem Janem Birkem. Ve Sněmovně Volný u řečnického pultu „šil“do vládních poslanců, že jediného odsouzeného Čecha za přípravu teroristického útoku vytvořili oni. Poslanci bušili do lavic. Jeho výroky se bude zaobírat mandátový a imunitní výbor, Birke zvažuje právní kroky. 

„Jste to vy, vítači, kteří jste vytvořili pana Baldu,“ vyčítal zástupcům vládní koalice při svém vystoupení ve Sněmovně poslanec Volný. Balda – příznivec SPD - má jít na čtyři roky do vězení za to, že pokácel stromy, nechal je na kolejích a způsobil dvě nehody. Na místě přitom nechal letáky, které měly vyvolat strach z migrantů a muslimů.

Volného projev přitom několikrát přerušila vzrušená debata v sále mezi poslanci v lavicích. „Lidé jako vy vytvořili pana Baldu a lidé jako vy jsou bezpečnostním ohrožením této země!“ adresoval svá slova ministrovi vnitra Janu Hamáčkovi z ČSSD. „Poslanci napříč sálem nesouhlasně buší do poslaneckých lavic,“ poznamenala stenoprotokolistka do záznamu z jednání schůze Sněmovny.

Během protestního gesta poslanců se sálem nesly také různé poznámky na adresu Volného. „Poslanec Birke vyzývá poslance Lubomíra Volného ke konfrontaci,“ zapsala opět stenografka a stenoprotokolu.

 „Já bych se chtěl pana kolegy Birkeho vaším prostřednictvím zeptat, co jste to na mě primitivně vyřvával z té lavice?“ ptal se Volný svého kolegy a stenografka zaznamenala, že „poslanec Birke odpovídá z lavice: Už běž pryč.“

Pojďte ven, tam si to vyřešíme

„Takže až vy, pane kolego Birke, nebudete používat slovník IV. cenové skupiny, prostřednictvím pana předsedajícího, tak se vám nedostane úplně stejné odpovědi. Já jsem jenom tomu vašemu primitivismu a agresivitě nastavil zrcadlo. A jestli máte problém se mnou něco řešit, tak pojďte ven! A tam si to můžeme vyřešit. A vyřešíme si to způsobem, který začne tím, jak se budete chovat vy,“ vyzýval Birkeho Volný.

Podle řady poslanců šlo o jasné vyhrožování, které tu třicet let nebylo.

„Jsme na půdě demokratického Parlamentu, přesto si myslím, že není možné, abyste tady vyhrožoval! Není možné, abyste tady pokřikoval na kolegy poslance! Není možné, abychom se tady chovali tak, jak za těch 30 let to tento pultík a tato Sněmovna nezažila!“ ohradil se proti výrokům poslanec Marek Výborný (KDU-ČSL), který je zároveň i členem mandátového a imunitního výboru.  

Podání pro mandátový výbor

„Já se domnívám, že ta slova byla tak nevhodná, která tady zazněla, a tak nepřijatelná, že je možné je kvalifikovat jako vyhrožování,“ přidala se poslankyně TOP 09 Helena Langšádlová, která je zároveň připravená v příštím týdnu podat podnět k mandátovému a imunitnímu výboru Poslanecké sněmovny.

„Jsem opravdu přesvědčená – zejména, pokud se člověk podívá na obrazový záznam, že tam opravdu o vyhrožování šlo. A to je za hranicí toho, co by mělo v Poslanecké sněmovně probíhat. Můžeme tam vyslovovat samozřejmě různé názory, to je přirozené, ale od poslance Volného šlo podle mě o vyhrožování, a to je nepřijatelné,“ řekla Blesk Zprávám Langšádlová.

„Je to za všemi hranami a jako místopředseda mandátového a imunitního výboru si myslím, že by se to mělo řešit,“ reagoval pro Blesk Zprávy Petr Gazdík (STAN). „Takto devalvovat úroveň Poslanecké sněmovny, to jsme opravdu někde ve střední Asii,“ doplnil s tím, že si dovede představit pro poslance Volného minimálně napomenutí.

Gazdík také ale zároveň zkritizoval i řídícího schůze, kterým byl v daný okamžik předseda KSČM Vojtěch Filip. „Podle mého měl předsedající schůze reagovat mnohem ostřeji a pana poslance Volného prostě vypnout.“ Gazdík proto navrhuje, aby se vedení Sněmovny dohodlo, jak by měli řídící schůze v podobných situacích napříště postupovat. „Měli by reagovat mnohem ostřeji,“ doplnil končící šéf Starostů a nezávislých.

„Znechucená“ se cítila po slovech poslance Volného také další místopředsedkyně mandátového a imunitního výboru Taťána Malá. Sama si ale nemyslí, že výraz „pojď ven“ patří na jednání výboru. „Spíš je to podle mého otázka politické kultury a lidské slušnosti a vyhodnotit si to mají následně voliči,“ řekla Blesk Zprávám Malá.

Volný: Žádné výhružky, to je fake news

„To je v pořádku, jestli cítí potřebu něco takového udělat, tak ať to udělají,“ reagoval v rozhovoru pro Blesk Zprávy na podání k mandátovému a imunitního výboru poslanec Lubomír Volný (SPD).

Odmítá, že by šlo ale o nějaké vyhrožování. Plnil jen prý přání předsedajícího Vojtěcha Filipa z KSČM, který poslance často vyzývá, aby věci, které nesouvisí s aktuálně projednávaným bodem, řešili mimo jednací sál Sněmovny.

„Nejen, že to tak nevnímám, ale také jsem to oznámil ve svém dalším vystoupení, kde jsem řekl, že jestli si chce něco vyříkat mimo Sněmovnu, tak můžeme jít ven a způsob našeho rozhovoru bude záležet na tom, jak se bude chovat pan Birke,“ hájí se Volný, podle kterého celou situaci vyvolal právě Birke, který na něj pokřikoval. „Mimochodem podle mě jako první použil slova: pojď ven právě on. Nicméně obávám se, že toto zaznamenali pouze dva nebo tři poslanci v celé Sněmovně, takže já teď čekám, jestli budou mít odvahu a podpoří toto,“ dodal poslanec Volný.

Ve stenozáznamu ale stenografka u Birkeho nepoužívá slova: pojď ven, ale: „Už běž pryč.“

Vulgarity podle Klause

Jedním z těch, kteří podle svých slov slyšeli urážlivé nadávky na adresu poslance Volného byl Václav Klaus mladší (ODS). S vulgarismy, které běžně člověk nepoužívá, se svěřil kolegům od řečnického pultíku.

„Já jsem viděl řvát s brunátným výrazem některé poslance: ksindle, šmejde, lháři apod. a na to reagovala replika ‚pojď ven‘,“ zastával se Volného Klaus.

 „Pan Birke po mě řval: ‚Už vypadni‘ a jako první naznačil směr ven hlavou a rukama. Takže já jsem pouze reagoval na hulvátské a primitivní chování pana poslance Birkeho. Přesně, jak jsem řekl, nastavil jsem mu zrcadlo,“ trvá si na svém Volný. A zatímco TOP 09 se chystá podat podnět k mandátovému výboru na něj, Volný je přesvědčený, že by měl výbor projednat chování všech poslanců, kteří  pokřikovali nadávky a bušili také hlasitě lavic.

„Výbor by měl také projednávat nejenže nedůstojné, ale především agresivní chování takzvaných demokratů, nebo příslušníků demokratického bloku, kteří nejenže tloukli do lavic a přerušovali můj projev na půdě Poslanecké sněmovny, což už samo osobě je nepřípustné a v rozporu s jednacím řádem,“ chce výboru navrhnout Volný, podle kterého hrál Birke ve Sněmovně jen divadlo před televizními kamerami. Oba poslanci se už pak nad diskusí mimo jednací sál nesetkali.

Birke: Žere syrové maso

Úplně obráceně než Volný ale vidí celou situaci druhý z hlavních aktérů – poslanec Jan Birke. Na Volného prý reagoval především kvůli jeho výpadům na ministra vnitra a zároveň Birkeho stranického šéfa Jana Hamáčka.

„Samozřejmě, že šlo o vyhrožování. Nikdy jsem nečekal, že se mi toto stane. Čekal jsem cokoliv – v komunální politice se to dá od lidí čekat, ale na půdě Poslanecké sněmovny, že se tohoto dočkám, to jsem fakt netušil,“ reagoval pro Blesk Zprávy poslanec Jan Birke, který je zároveň také starostou Náchoda.

Birek nechá slova Volného navíc prověřit své právníky – nevylučuje, že by se výroky mohly dostat také k prošetření mimo Sněmovnu. „To se nedá vyřešit jen mávnutím rukou. Necháme to právně posoudit, to nemůže zapadnout jako meteorit,“ prozradil možné další kroky do nedávna ještě místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Birke.

Volného prý nebere jako kolegu poslance. A na půdě Sněmovny ho hodlá už jen míjet.  „Nevím, jestli žere syrové maso, nebo vysadil prášky…“ nemůže se prý Birke z páteční přestřelky stále vzpamatovat.

Birke věří, že mandátový výbor dospěje k nějakému závěru a Volného potrestá. „Když to přejdou, tak to příště udělá znova. Toho člověka je mi v podstatě líto,“ je přesvědčený.

„Aby poslanec vyzýval druhého poslance ‚Pojď ven‘ a ještě tímto tónem, kdy to nebylo ‚pojďme si to říct za dveře‘, to prostě není možné. To skutečně vyznělo jako ‚pojď ven a já ti to tam ručně vysvětlím‘,“ přeložil si Volného slova Birke. „To je něco, co je skutečně děsivé. To totiž může začít takto a skončit to může podobně jako v roce 1930, kdy nad praktikami hochů od Adolfa Hitlera mávali tehdy rukama a jak to dopadlo. Fyzických inzultací se v české Sněmovně skutečně dočkat nechci,“ vysvětluje Birke své rozhořčení i důvody, proč nechce nechat slova Volného jen tak zapadnout. „To nás hoši z SPD budou za chvíli mlátit po hlavách, nebo co?“ kroutí stále hlavou statný poslanec, který se prý ale nezalekl.

Sám pak ocenil zástupce ostatních politických stran, kteří se chtějí obrátit na příslušný výbor. Jde přitom i o opoziční poslance. „Mile mě překvapila ta solidarita kolegů napříč spektrem. Vyjádřili jasný názor na to, že tohle není možné. To už ukázali, i když bušili do lavic,“ ocenil kolegy Birke.

Video se připravuje ...
Další videa