Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

„Kravina, extrém.“ Klaus ml. naštval i Kalouska. Návrhem trestů za mazání příspěvků

Autor: simao, ČTK - 
27. ledna 2019
19:43

Václav Klaus mladší coby předkladatel a podpisy řady poslanců se objevili pod návrhem, podle kterého by měl vzniknout nový trestný čin - o porušování svobody projevu na sociálních sítích, který se týká mj. „svěvolného“ mazání příspěvků provozovateli velkých sítí. A právě na českém Twitteru vzbudil tenhle návrh výrazný ohlas. Zděsili se Miroslav Kalousek (TOP 09), expremiér Mirek Topolánek, ale třeba i šéf Svobodných Tomáš Pajonk či Jan Farský (STAN).

Václav Klaus mladší se postavil do čela předkladatelů zákona o porušování svobody projevu na sociálních sítích. Jenže právě na sítích to pořádně schytal a narazil na vlnu nepochopení.

„Facebook je soukromá společnost a stát jí nemá co mluvit do toho, jaká si nastaví pravidla. Tohle není návrh na ochranu svobody slova, ale na ochranu dezinformační války, kterou vedou autoritativní režimy proti nám a našim spojencům. TOP 09,“ uvedl šéf poslaneckého klubu Topky Miroslav Kalousek.

Lidovec Ivan Gabal (KDU-ČSL) je podobného názoru. „Toto považuji za extrémně vážný pokus vyřadit obranu před hybridními útoky skrze sociální sítě na evropské volby, přestává legrace. Kde vznikla inspirace, si lze jen domýšlet,“ podotkl rovněž na Twitteru.

Bývalý státní tajemník pro evropské záležitosti, dnes prezident Svazu průmyslu a obchodu Tomáš Prouza, se také nestačí divit. „Nedivím se, že ti, kteří svou kariéru staví na šíření lži a nenávisti, vymýšlejí takovéhle věci. Čím dál tím víc lidí se totiž jejich jedovatým plivancům začíná bránit a nenechají sebou manipulovat,“ napsal k návrhu.

Ten počítá i s tresty za případné prohřešky - tedy s „odnětím svobody na šest měsíců až tři léta, zákazem činnosti, nebo peněžitým trestem“. Pokuty se přitom pohybují do výše 500 tisíc pro fyzické osoby, 50 milionů korun pro právnické osoby.

Klaus se obává o svobodu slova na sítích

Předlohu podepsaly tři desítky poslanců z ODS, ANO, SPD, ČSSD, KSČM, KDU-ČSL a STAN. Nový trestný čin nazvaný porušování svobody projevu by se vztahoval na sociální sítě s více než 100 000 uživateli. Tedy mj. Facebook či Twitter. Trestné by podle návrhu bylo neoprávněné odstranění nebo jiné znepřístupnění příspěvku týkajícího se otázek veřejného zájmu, který by nebyl v rozporu s trestními předpisy, mezinárodními smlouvami nebo s dobrými mravy.

Zásah by zároveň musel být veden úmyslem ztížit nebo zmařit svobodnou veřejnou diskusi. Klaus ohlásil přípravu předlohy už loni v létě. „Svoboda slova je jedním ze základů naší civilizace. Lidé mají právo sdělovat své názory, chytré i hloupé, inspirativní i provokativní. Hranice je velmi tenká,“ uvedl tehdy Klaus. Svobodný internet je podle něho důležitou součástí svobody slova.

Farský: Totální blbost, nepoužitelné, hloupé

Diví se však i bývalý koordinátor digitální agendy ČR Ondřej Malý. „Ten Klausův zákon proti mazání příspěvků ze sociálních sítí je mimořádná legrace. Za prvé musím smeknout před juniorem - přesvědčit 30+ poslanců, aby mu takovou kravinu podepsali, je super výkon,“ napsal a dodal: „Je to napsané tak blbě, že by to fakticky znemožnilo třeba Facebooku uplatňovat velkou část zásad komunity, tedy pravidla, k jejichž dodržování se uživatelé zavazují.“

S návrhem nesouhlasí ani expremiér Mirek Topolánek, který chystá novou Topol show na info.cz. „Jasně, že jsem proti cenzuře. Ale nevím. Vynucovat si svobodu projevu finanční sankcí a současně nechat soukromý subjekt zcela odpovědný za každou srač*u, kterou tam někdo anonymně zveřejní? Pro tohle bych ruku nezvedl,“ hlásí další z politiků, který je výrazně aktivní na sociálních sítích.

„Nesmysl. Totální blbost. Návrh má jediný smysl - demagogové, nad ním budou vykřikovat, že je někdo cenzuruje a že oni takto bojují za svobodu slova. Jak je to nepoužitelné, tak je to hloupé a zbytečné,“ přisadil si i další předseda poslaneckého klubu Jan Farský (STAN).

Divoké scénáře ze sítí: Klaus kontra Zuckerberg?

Příběh, jak by to dle něj mohlo fungovat v praxi, přidal předseda Svobodných Tomáš Pajonk, který vedení strany převzal po Petru Machovi. „′A za co sedíte Vy?′ ′Ále byl jsem admin na mimibazaru a smazal jsem vlákno o tom jak léčit autismus tabletami z vyhořelého jaderného paliva.′ ′Hmmm, tak ještě, že jste neprodával konopnou mast,′“ rýpl si do návrhu.

Komentátor Miloš Čermák nastínil jiný scénář. „Líbilo by se mi, kdyby Václav Klaus ml. zažaloval Zuckerberga za mazání příspěvků na Facebooku a rozhodoval by to obecní úřad v Černošicích. To bych si pak řekl: Hele, nezvonili jsme klíčema na Václaváku zbytečně!“

Předkladatelé: Svoboda projevu je omezována bezdůvodně

Zavedení nového trestného činu a přestupku by mělo podle předkladatelů zabránit tomu, ale provozovatelé sociálních sítí „svévolně či preventivně“ omezovali názory a informace, které nepřekračují zákonné mantinely.

„V praxi však dochází k případům, kdy je svoboda projevu zcela bezdůvodně a neoprávněně omezována (...) Typicky se tak děje na sociálních sítích či obdobných elektronických platformách založených na principu volného šíření a sdílení názorů, informací a jiného obsahu vytvořeného uživateli. Provozovatelé takových platforem totiž zavádí vnitřní pravidla vymezující limity přípustného obsahu příspěvků zveřejňovaných jednotlivými uživateli, jež často překračují zákonná omezení svobody projevu, v důsledku čehož ze strany provozovatelů či správců dochází k omezování i těch příspěvků, které nejsou nezákonné a odpovídají požadavkům platné legislativy,“ stěžují si předkladatelé v čele s Klausem v důvodové zprávě na údajné svévolné omezování svobody slova. 

„To platí zejména v případě omezování příspěvků týkajících se důležitých otázek veřejného zájmu, mezi něž patří zejména vnitrostátní a zahraniční politika, otázky bezpečnosti a ochrany státu a jeho občanů, ochrany životního prostředí, výkonu funkce ústavních činitelů či správních orgánů a jejich úředníků, ochrany základních práv a svobod apod. Základním principem demokratického právního státu je totiž svobodná pluralitní diskuse o těchto tématech. Nelze proto připustit, aby docházelo k jejímu nedůvodnému omezování, a to zejména v prostředí internetu a na něm provozovaných veřejně přístupných sociálních sítích či jiných platformách,“ dodávají.

S pochopením se na sociálních sítích příliš nesetkali, návrh, pod kterým nechybí podpisy Marka Bendy a Jana Skopečka (ODS), Zdeňka Ondráčka (KSČM), Jaroslava Foldyny (ČSSD), Aleše Juchelky (ANO) či Radima Fialy (SPD), však posoudí vláda.

Waldor ( 29. ledna 2019 00:15 )

Pokud je trestná maipulace, které se říká pomluva nebo šíření poplašné zprávy, zvláště ta šířená tiskem, internetem atd., pak by měla být trestná i manipulace, kdy někomu znemožníte uvést před tím zveřejněné na pravou míru, případně mu znemožníte projevit názor jen proto, že správně nezapadá do té správné hysterie. A pokud takovou výběrovost názorů připouštějí "pravidla komunity" ( Facebook), pak by za podobná diskriminující "pravidla komunity" měl být provozovatel velmi svižně praštěn státem přes prsty, protože pravidla určuje stát svými zákony a nikdo jiný.

pavel11 ( 28. ledna 2019 08:27 )

Klaus ml je opravdu to nejlepší co ODS má jedině on muže stranu dostat tam kam patří na špičku.Všimněte si kdo napadá jeho návrh ti co se bojí veřejnosti,pravdy,zruda Kalousek,Pospišil,Farský,Gazdík,Rakušan,lidovci křiváci všichni,Benda netáhlo Němcová zlodějka rohlíku nezaáživný profesurek mele jen anti Babiš to je málo na předsedu strany skrátka anti Babišovci se bojí,křivé páteře se bojí udavači se bojí tuneláři se bojí spojení ODS ANO

macoh ( 28. ledna 2019 08:05 )

Kdysi jsem si myslel o panu V.Klausovi ml., že je inteligentní člověk. Ale postupem let ukazuje, že jen prázdná"lidská nádoba"...naplněna nenávistí, zlobou a sobeckostí. Jen ho posadit na Olymp...člověk když ho poslouchá by řekl, že je BŮH.

lunatic ( 28. ledna 2019 05:34 )

Od něj bych spíše očekával návrh na nezrušitelnost manželství - pod hrozbou finanční sankce .Jednou si vybral manželku a rozvod je vlastně neoprávněné zasahování do předešlé svobody výběru ;aneb -žij si nadosmrti s tím,koho si svobodně vybereš ...

Deneček ( 28. ledna 2019 02:19 )

Často se mluví o svobodě slova a přitom neexistuje,to vidíme i tady v Blesku,u velké části článků není otevřená diskuze,protože se bojí pravdy.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa