Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Babišovo „predátorství“ a „vzrušená“ debata na klubu: ČSSD se vzpamatovává z výbuchu

Aktualizováno -
28. května 2019
12:35
Autor: ČTK, simao - 
28. května 2019
10:04

ČSSD řeší, co dál. V eurovolbách naprosto selhala, přišla o všechna čtyři křesla v Bruselu. A jestli se po volbách do Sněmovny a Senátu zdálo, že se pád strany podařilo zmírnit a zastavit, dle některých jde nyní o tvrdé procitnutí. Padají i nové návrhy, jak se připravit na další volby. Před úterní Sněmovnou se sešel poslanecký klub, na kterém byla dle jeho předsedy Jana Chvojky debata místy značně vzrušená.

„Chyby musíme hledat u nás, a to od témat, personálií až po chuť zvítězit. Je třeba, abychom byli uvěřitelní jako sociální demokraté, aby nás lidé přestali vnímat jako doplňkový hlas hnutí ANO Andreje Babiše,“ uvedl pro ČTK druhý muž ČSSD Roman Onderka.

Předpokládá, že ČSSD zadá analýzu, kteří voliči ČSSD podpořili, a kteří ne a co byla největší chyba kampaně. „Ale to neznamená, že budeme čekat na analýzu a nebudeme nic dělat,“ podotkl.

Podle něj je třeba pokračovat v definování témat, na nichž se ČSSD bude profilovat. Za debaklem vidí souhru několika okolností v čele s „predátorstvím“ Babišova hnutí ANO. „On (bývalé voliče ČSSD) oslovuje tvrději, razantněji. Má na to lepší komunikační prostředky, finanční prostředky. Druhý moment ale je, že ČSSD byla poměrně dlouhou dobu poměrně nesrozumitelná, témata se překrývala, nedokázali jsme je úplně našim voličům vysvětlit,“ uvedl.

Video  ČSSD má za sebou debakl. V evropských volbách ztratila všechna čtyři křesla.  - Jakub Veinlich/Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Poslankyně Kateřina Valachová označila výsledek voleb za poslední varování od voličů. ČSSD podle ní musí znovu pracovat na získání důvěry. „Volební výsledky ukázaly, že návrat voličů nebude snadný. Hlas socdem musí být ve vládě a v parlamentu silnější a musíme více naslouchat občanům,“ uvedla na twitteru. Právě Valachová společně s předsedou poslaneckého klubu Janem Chvojkou vystoupila ve Sněmovně na tiskovce po úterním jednání poslaneckého klubu.

Chvojka: K rezignaci nikoho nevyzýváme

„Ano, my jsme logicky projednávali výsledky voleb do Evropského parlamentu v našem poslaneckém klubu, byla to zajímavá, místy vzrušená debata, ale  neměla žádný závěr v tom, že by - pokud to z vás někdo čeká - poslanecký klub vyzýval někoho k rezignaci. Tak to opravdu ne. My jsme si dali za úkol, dejme tomu v řádu několika málo týdnů si sednout, říct si, kde jsou ty základní problémy ČSSD, co možná vedlo k tomu, že jsme dosáhli takového výsledku, jakého jsme dosáhli, “ říkal dnes ve Sněmovně Jan Chvojka.

„21. června je už dlouhodobě naplánováno předsednictvo strany, to je dneska mimo sjezdu ten nejvyšší orgán. A tam určitě budou požadavky lidí z různých krajů, z různých okresů na to, aby vedení řeklo, co a jak, jaká je vize do krajských voleb. Protože pro nás jsou stěžejní krajské volby, které jsou za rok a pět měsíců,“ upozornil Chvojka, na co nyní sociální demokraté upínají pozornost.

Dle Chvojky nikdo z poslanců klub ČSSD neopouští. „Nikdo neopouští poslanecký klub ČSSD. Není důvod. My jsme poslanecký klub, který tady dělá svoji práci a nemůžeme říci, že volby do Evropského parlamentu a jejich výsledek nesouvisí s poslaneckým klubem, jsme jedna strana, ale zas tak velká množina společného tam není. Nikdo neopouští poslanecký klub,“ dodal Chvojka.

Netolický je pro hledání nových spojenců

Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický vyzval k tomu, aby ČSSD začala tvořit v krajích nové koalice a spojenectví, obává se, že strana jako taková sama propadne – příští rok ji čekají krajské volby, za dva roky pak volby sněmovní.

„Protože nechci a nebudu čekat na další prohry, už několik měsíců pracuji na tom, že v Pardubickém kraji oslovíme, a oslovuji už v tuto chvíli, poměrně hodně významných komunálních politiků či významných osobností, a prosím je, jestli by se mnou nešli do nějakého volebního projektu,“ řekl Hospodářským novinám Netolický. „Tento plán prosazuje v řádu několika měsíců, má posvěcení krajského výboru,“ podotkl dnes Chvojka. 

Maláčová: Chyběly nám radikálnější kroky

Volební neúspěšch hodnotí i další sociální demokraté. „Voliči nám vzkázali, že kosmetické změny na tváři sociální demokracie nestačí. Výsledek voleb říká, že je potřeba jasný restart sociální demokracie. To je mimochodem i zadání, které dostalo nové vedení na sjezdu před třemi měsíci. Chyby nehledáme u voličů, ale u sebe. Chybělo nám odhodlání k radikálnějším krokům i touha vítězit. Veškeré úsilí teď napřeme ke krajským volbám, čeká nás zásadní programová diskuse, do které zapojíme všechny členy ČSSD,“ vzkázala na sociální síti ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová. 

„Pokud má mít naše vládní angažmá nadále smysl, musíme dokázat, že nejsme hlasovacím strojem hnutí ANO, ale tím, kdo hájí ve vládě zájmy těch slabších a potřebných,“ apeluje Maláčová.

Video  Poc: Nedoporučí Jourovou na eurokomisařku a přemýšlí o účasti ČSSD ve vládě.  - Jakub Veinlich/Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

petr12 ( 28. května 2019 16:44 )

CSSD vydržte pracujete dobře jen nepouštějte nadržené tuneláře,kmotry ODS TOP k moci nepokládejte vládu vše se v pohodě vyřeší ANO potřebuje vás vy ANO a budete vládnout další roky nic lepšího nám máfie opozice nenabízi oni by jen žrali,­kradli­,rabo­vali,­ojebá­vali lid a dychtí po moci, vydržte!!!

turbina ( 28. května 2019 15:59 )

jjusa: Tím je vše vysvětleno. I blázni jsou rádi na světě.

hradnisamohonka ( 28. května 2019 14:54 )

jjusa: Ty už máš být dávno v péči psychiatrů.

jentakjenkobliha ( 28. května 2019 14:31 )

jjusa: Jéžišmarjá, ty krávo pitomá, přečti si co jsi napsala a zažádej o plný invalidní - na palici. Devět z deseti psychiatrů ti ho doporučí.

jentakjenkobliha ( 28. května 2019 13:21 )

koko.tina107 : Jestli myslíš bl.bčku EET, tak to stálo více peněz než se vybralo na daních a následné zdražení všeho zaplatíš i ty pííííííčusi natvrdlý.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa