Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Rodičák vrátil zpět Senát, Maláčová dál věří: „1. ledna prostě bude vyšší.“ Pro koho?

Autor: for, ČTK - 
5. prosince 2019
15:38

Navýšení rodičovského příspěvku by mohli získat i rodiče s dětmi do čtyř let věku, kteří příspěvek v dosavadní výši vyčerpali. Senát ve středu téměř jednomyslně doporučil doplnit vládní novelu, která má příspěvek zvýšit od příštího roku. Pro byli i senátoři ANO a ČSSD. Jana Maláčová (ČSSD) si posteskla, že jde o další kolo velké legislativní mašinérie. Dál ale věří, že šlo o poslední zádrhel a k 1. lednu 2020 vyšší rodičovský příspěvek skutečně bude.

Změnu navrhovanou Senátem posoudí Sněmovna, která v listopadu jakékoli rozšiřování okruhu rodin s nárokem na příspěvek odmítla. Pokud by senátní verzi přece jen akceptovala, na navýšení by podle senátorky Renaty Chmelové z klubu KDU-ČSL dosáhla pětina rodin s dětmi do čtyř let, tedy zhruba 70 000. Stát by to stálo navíc až 2,6 miliardy korun.

80 tisíc navíc i pro ty, kdo už rodičák vyčerpali?

Základní rodičovský příspěvek se má podle vládního návrhu zvýšit od příštího roku o 80 000 korun na 300 000 korun. V případě vícerčat má příspěvek stoupnout ze současných 330 000 korun na 450 000 korun, rozhodla Sněmovna. Růst rodičovské má státní pokladnu stát zhruba 8,6 miliardy korun.

Senátní doplnění počítá s tím, že by si rodiče dětí mladších čtyř let, kteří dosavadní příspěvek vyčerpali, mohli příští rok požádat o vyplacení navýšeného příspěvku, tedy o 80.000 korun v základní výši. Obdobný návrh ale při předchozím sněmovním projednávání neuspěl.

Maláčová: Chápu je, ale pozdě bycha honiti

„Další kolo velké legislativní mašinérie je za námi! A já moc dobře rozumím důvodům, které senátory vedly k vrácení zákona poslancům. Však tím vlastně podpořili můj původní cíl. Jenže pozdě bycha honiti,“ uvedla Maláčová, která původně chtěla prosadit vyšší rodičovský příspěvek pro všechny rodiče s dětmi do 4 let, ale narazila na odpor především ze strany strážkyně státní kasy Aleny Schillerové (za ANO). 

„Politika je umění možného a nyní má dostatečnou podporu pouze koaliční návrh. Ten teď už prosviští Sněmovnou a jde se k panu prezidentovi! Žádný zádrhel neočekávám. Dnes už totiž není nikdo, kdo by pro vyšší rodičák nezvedl ruku. K 1. 1. prostě bude!“ hlásí Maláčová sebevědomě. 

Pro 72 ze 74 senátorů

Pro senátní úpravu sice hlasovalo 72 ze 74 přítomných členů horní komory včetně zástupců ANO a ČSSD. Nepodpořil ji ale ministr zemědělství Miroslav Toman, který zastupoval v Senátu Maláčovou. Ta vládní verzi už ve Sněmovně označila za koaliční kompromis a rozšiřování okruhu rodičů s nárokem na příspěvek odmítla.

Vládní novela obsahuje i další změny. Počet hodin, na který mohou rodiče dávat své děti do dvou let do školky či jinam na hlídání – a nepřijít přitom o rodičovskou – by se měl od ledna zdvojnásobit. Zatímco nyní je to 46 hodin měsíčně, nově by to mělo být až 92 hodin v měsíci. Rodičovský příspěvek se také bude započítávat do příjmů pro nárok na všechny dávky státní sociální podpory, které na výši příjmů závisí.

kaonkl ( 5. prosince 2019 17:58 )

Proč by měla být možnost nechat dítě 96 hodin měsíčně ? To jsou již téměř 3 týdny v měsíci při provozu od rána do odpoledne. Máma nebude dělat nic, ale bude brát rodičák ?
Sama jsem matkou 4 dětí, ale tohle je fakt už hodně mimo mísu. Dosavadní mantinel měl své opodstatnění. Pokud matka odloží dítě na tak dlouho, pak může s čistým svědomím nastoupit do práce a nepotřebuje rodičák.
V době, kdy stát nemá ani na základní provoz, mi přijde dost divoké, že se tak naveliko přidává všude, kde se dá, ačkoliv stát má jen hlubší díry v kapsách, státní příjmy se nezvedají, výdaje ano.
Já jsem pro rodičovskou politiku, ale také pro motivaci rodin snažit se starat se o sebe a ne neustále natahovat ruce s tím, že "my plodíme děti a ty státe se starej". Takhle by to opravdu fungovat nemělo.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa