Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Manuál Maláčové na rodičovskou 300 tisíc. Jak nepřijdete ani o korunu?

  • Autor: sova - 
    21. 11. 2019
    21:40

    Jaké výhody a naopak rizika vás čekají s navýšením rodičovského příspěvku z 220 na 300 tisíc korun, jak tento měsíc schválili poslanci? Pomůžeme vám se zorientovat v novince startující od 1. ledna 2020. A najít odpovědi na sérii otázek, které s ní souvisejí.

    Podívejte se na přehled, který Blesk Zprávy připravily na základě oficiálního manuálu ministerstva práce a sociálních věcí, které vede Jana Maláčová (ČSSD). Nabízíme stručné a srozumitelné odpovědi na otázky týkající se všech zákonných změn a vysvětlujeme praktické dotazy.

    Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) a detaily ke zvýšení rodičovské na 300 tisíc Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) a detaily ke zvýšení rodičovské na 300 tisíc | Blesk - Jan Neomillner, Daniel Černovský a Profimedia

  • 1.Co se změní?

    Celková výše rodičovského příspěvku se zvýší od 1. 1. 2020 na 300 000 Kč.

    Navýšení platí pro rodiče, kteří čerpají aktivně rodičovský příspěvek na dítě mladší čtyř let k 1. 1. 2020. A pro rodiče, kteří začnou čerpat rodičovský příspěvek kdykoli od 1. 1. 2020.

    Měsíční limit pro umístění dětí do dvou let v předškolní péči se zvýší od 1. 1. 2020 na 92 hodin.

    Máte-li dítě do dvou let, můžete ho umístit do jeslí nebo dětské skupiny na 92 hodin měsíčně a nepřijdete o rodičovský příspěvek. Docházka dítěte staršího než dva roky se nesleduje.

    Měsíční limit pro umístění dětí do 2 let v předškolní péči se zvýší na 92 hodin. Měsíční limit pro umístění dětí do 2 let v předškolní péči se zvýší na 92 hodin. | istock

  • 2.Co zůstává stejné?

    Věk dítěte čtyři roky

    Nárok na příspěvek zaniká, pokud byly dítěti čtyři roky, nebo v případě, že rodič vyčerpal celkovou částku 300 000 Kč.

    Maximální měsíční částka, kterou můžete čerpat

    Výši rodičovské si určí rodič sám dle svých potřeb. Odvíjí se ale od předchozích příjmů, tedy denního vyměřovacího základu. Pokud rodič z nějakého důvodu nedoloží předchozí příjmy (platí zejména u studentů), měla by být od nového roku maximální hranice čerpání stanovena na 10 000 Kč (jak bylo nově schváleno poslanci).

    V opačném případě je maximální hranice stejná jako výše peněžité pomoci v mateřství.

    Možnost výši rodičovského příspěvku flexibilně měnit

    Každé tři měsíce je možné požádat na úřadu práce o změnu výše měsíční částky rodičovského příspěvku. Částka nesmí být samozřejmě vyšší než maximální měsíční částka, kterou můžete čerpat.

    Možnost během pobírání rodičovského příspěvku pracovat

    Pobírání rodičovského příspěvku se nevylučuje s návratem do práce.

    Nárok na příspěvek zaniká, pokud byly dítěti 4 roky, nebo v případě, že rodič vyčerpal celkovou částku 300 000 Kč. Nárok na příspěvek zaniká, pokud byly dítěti 4 roky, nebo v případě, že rodič vyčerpal celkovou částku 300 000 Kč. | istock

  • 3.Budu mít na vyšší rodičovskou nárok?

    Odpovězte si na otázku:

    Budu ještě v lednu čerpat?

    • Ano = mám nárok
    • Ne = nemám nárok

    (Odpověď byla sestavena dle aktuálního návrhu, který schválila Poslanecká sněmovna, znění zákona se může ještě změnit po projednání v Senátu.)

    Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) ve studiu Blesku Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) ve studiu Blesku | Blesk:Daniel Ćernovský, CNC

  • 4.Mám o navýšení někde zažádat?

    Není potřeba nikde žádat, celková částka rodičovského příspěvku se automaticky zvedne všem rodinám, kterých se navýšení týká. Tyto rodiny budou informovány dopisem, který budou úřady práce odesílat poté, co prezident novelu zákona o státní sociální podpoře podepíše.

    Celková částka rodičovského příspěvku se automaticky zvedne všem rodinám, kterých se navýšení týká. Celková částka rodičovského příspěvku se automaticky zvedne všem rodinám, kterých se navýšení týká. | istock

  • 5.Dítěti budou brzy čtyři. Co s tím?

    Výši měsíční rodičovské lze každé tři měsíce měnit, maximální hranici má každý svou vlastní – čerpat můžete až do výše své peněžité pomoci v mateřství, pokud jste mateřskou nepobírala, váš limit by měl být od nového roku 10 000 Kč měsíčně.

    Tuto částku pak můžete pobírat až do vyčerpání celkové částky rodičovského příspěvku, anebo do 4. narozenin vašeho dítěte.

    Výši měsíční rodičovské lze každé 3 měsíce měnit. Klidně podle finanční situace rodiny. Výši měsíční rodičovské lze každé 3 měsíce měnit. Klidně podle finanční situace rodiny. | istock

  • 6.Chci se vrátit do práce. Přijdu o příspěvek?

    Výši měsíční rodičovské lze každé tři měsíce měnit, maximální hranici má každý svou vlastní – čerpat můžete až do výše své peněžité podpory v mateřství, pokud jste mateřskou nepobírala, váš limit by měl být od nového roku 10 000 Kč měsíčně.

    Pokud si nemůžete o tolik zvýšit měsíční čerpání, automaticky se vám pobírání rodičovské prodlouží až do vyčerpání celkové částky, anebo do 4. narozenin vašeho dítěte.

    Důležité ale je, že prodloužení čerpání rodičovského příspěvku vám nezkomplikuje vaše plány, do práce je možné se vrátit, jak jste chtěla, a souběžně pobírat rodičovský příspěvek.

    Pobírání rodičovského příspěvku se nevylučuje s návratem do práce. Pobírání rodičovského příspěvku se nevylučuje s návratem do práce. | istock

  • 7.Musím změnu čerpání řešit hned?

    Celková částka rodičovského příspěvku se navýší automaticky všem rodičům, kterých se to týká. Nemusíte proto o navýšení žádat na úřadě. Rodičovskou stihnete vyčerpat včas.

    Výši měsíční rodičovské lze každé tři měsíce měnit, maximální hranici má každý svou vlastní – čerpat můžete až do výše své peněžité pomoci v mateřství, pokud jste mateřskou nepobírala, váš limit by měl být od nového roku 10 000 Kč měsíčně.

    Tuto částku pak můžete pobírat až do vyčerpání celkové částky rodičovského příspěvku, anebo do 4. narozenin vašeho dítěte. Nemusíte tedy změnu čerpání řešit ihned po novém roce, ale kdykoli v průběhu roku a částku stihnete vyčerpat.

    Změnu čerpání nemusíte řešit hned po novém roce, ale kdykoli v průběhu roku. Změnu čerpání nemusíte řešit hned po novém roce, ale kdykoli v průběhu roku. | istock

  • 8.Co teď rodiče čeká? A kam se můžou obrátit?

    Navýšení celkové sumy rodičovského příspěvku pro všechny, kteří budou pobírat příspěvek i po 1. 1. 2020, nebudou doprovázet žádná složitá papírování. Celková částka rodičovského příspěvku se z 220 tisíc Kč zvýší na 300 tisíc Kč (u vícerčat na 450 tisíc Kč) rodinám automaticky!

    Nikdo tak nebude muset na úřadech práce o zvýšení celkové částky žádat! Řešit budou muset jen případné úpravy čerpání měsíční částky. Všichni příjemci, kterých se tato úprava dotkne, budou o změnách informováni dopisem.

    I po přijetí novely bude v lednu 2020 rodičovský příspěvek vyplácen ve stejné výši, jaká rodiči náležela za prosinec 2019, pokud si rodič nezažádá o úpravu měsíční výše rodičovské. Měsíční částku si mohou rodiče upravit dle aktuální finanční situace v rodině, a to vždy jednou za tři měsíce. Žádat lze nejenom osobně, ale také elektronickým formulářem či zaslat žádost poštou.

    Kam se můžou rodiče obrátit?

    MPSV ve spolupráci s Úřadem práce zajistí maximální podporu a poradenství pro rodiče. Zaměstnanci ÚP ČR jsou připraveni poskytnout všem příjemcům rodičovského příspěvku potřebné informace tak, aby věděli, jak mají postupovat.

    Na kontaktních pracovištích ÚP ČR se příchozí rodiče mohou obracet na informátory, kteří je nasměrují na příslušnou kancelář specializovanou na oblast rodičovského příspěvku. Rodičům je k dispozici také e-mailová adresa rodicak@uradprace.cz, kam se mohou se svými dotazy obracet.

    Aby ÚP ČR ještě více zjednodušil rodičům přístup k informacím a novinkám, budou do konce letošního roku probíhat na vybraných pracovištích ÚP ČR pravidelné týdenní besedy. A to vždy ve čtvrtek, po skončení úředních hodin. Probíhat budou mezi 11.–14. hodinou. Konkrétní časy sdělí zástupci příslušných kontaktních pracovišť ÚP ČR.

    Zhruba hodinové akce budou určené pro 10–15 zájemců, kteří se na ně mohou dopředu zaregistrovat. První beseda se uskuteční 14. 11. 2019.

    Video  Kdo a jak dosáhne na „rodičák“ 300 tisíc? Maláčová s náměstkyní řekly klíčová fakta.  - Bohuslav Štěpánek, Lukáš Červený
    Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa