Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Češi zaplavili úřad práce a chtějí dávky: „Naklusaly“ krizové týmy úředníků

  • Autor: bud,rv,zde,HAL - 
    10. 1. 2019
    05:01

    Desítky lidí čekající v nekonečných frontách, hodiny sezení na lavicích nebo na schodech. I to je realita některých poboček úřadu práce, kam si lidé chodí pro sociální dávky nebo třeba rodičovský příspěvek. Nová legislativa přidala úředníkům kvanta práce a oni musejí v nejnáročnějších obdobích ustavovat krizové týmy, aby zvládali nápor lidí. V regionech se situaci daří zvládat, horší je to na některých pobočkách v Praze nebo Brně.

  • 1.Nával práce pro úředníky

    Na úřadech práce je v posledních měsících těsněji než dříve. Mohou za to změny v sociálních dávkách. „U přídavku na dítě došlo ke změně rozhodného období. Místo ročních příjmů je třeba každé čtvrtletí dokládat příjmy za předchozí kvartál. V případě příspěvku na bydlení se zpřesnil výčet nákladů na bydlení a každé čtvrtletí tak úřad práce musí přezkoumat, zdali nárok na dávku či výši příspěvku trvá,“ popsala pro Blesk Zprávy mluvčí úřadu Kateřina Beránková.

    Když například nájemce žádá o příspěvek na bydlení, je třeba mít náklady rozepsány na jednotlivé položky: za nájemné, plyn, elektřinu a náklady za plnění poskytované s užíváním bytu, což jsou například náklady za dodávku tepla, vody, odvozy odpadů, provoz výtahu a další položky. Pokud náklady rozepsány nejsou, nelze je zahrnout do nákladů pro příspěvek na bydlení.

    A výsledek? Více papírování, větší množství žádostí a tím obrovský nápor práce na úředníky. Lidé navíc na úřad přicházejí častěji a někdy musejí čekat ve frontách. Jiné možnosti – například zaslání dokumentů poštou nebo zanechání na podatelně úřadu – využívá jen část klientů. Na některých pobočkách navíc chybí pracovníci, na trhu je nedostatek lidí a nové zaměstnance se nedaří shánět.

  • 2.Krizová opatření úřadu práce

    Úřad práce proto situaci řeší pomocí mimořádných opatření. „Jsou ustanoveny krizové týmy, které se věnuji rodičům s malými dětmi, seniorům a osobám se zdravotním postižením,“ říká Beránková s tím, že úředníci se snaží zajistit hladké vyřizování žádostí a dokumentů mimořádným posilováním směn.

    „Jestliže se blíží konec pracovní doby nebo polední pauza, posiluje vedení pracovišť počet zaměstnanců u přepážek. V odbavení příchozích pomáhají kolegové z jiných agend či vedoucí odborů. V naléhavých případech dochází i k dočasnému přesunu zaměstnanců mezi jednotlivými pracovišti úřadu,“ popsala Beránková. „Dle aktuálního monitoringu garantují všechny krajské pobočky, kromě pracoviště Praha 4, čas odbavení v průměru do 30 min až jedné hodiny,“ uvedla Beránková.

    Ministerstvo práce a sociálních věcí změny hájí. Při vzniku legislativy prý vždy zvažuje, jak nastavit vhodný poměr mezi administrativními náklady, zacílením dávek a předcházením jejich zneužívání. „Vzhledem k tomu, že příspěvek na bydlení se v roce 2018 poskytoval v celkové sumě 7,7 miliard korun, považujeme toto zpřesnění za potřebné, a to i když přineslo zvýšení administrativní zátěže pro klienty i pro pracovníky úřadu práce,“ uvedla mluvčí resortu Barbara Hanousek Eckhardová.

    Nyní ministerstvo s úřadem spolupracuje hlavně na řešení krizové situace, do budoucna však plánuje zavést novinky, díky kterým bude papírování méně. „V současné době je připravován nový Portál MPSV, který bude více interaktivní a bude klientům nápomocen jak při vyplňování žádostí o jednotlivé dávky, tak bude umožňovat odesílání žádostí a příloh datovou schránkou či mailem s elektronickým podpisem. Zvýší se tak komfort podávání žádostí o sociální dávky bez nutnosti opakovaných osobních návštěv úřadu práce,“ popsala Barbara Hanousek Eckhardová.

    Reportéři Blesk Zpráv ve středu sledovali situaci na pobočkách ve větších krajských městech. Žadatelů o dávky je sice hodně, úředníci ale na většině míst zvládají situaci dobře a lidé čekají méně než hodinu. Vážná situace panuje hlavně v Brně a na některých pobočkách v Praze.

    Podívejte se na dalších stránkách článku...

    Lidé čekají na úřadu práce v Ústí nad Labem (9.1.2019) Lidé čekají na úřadu práce v Ústí nad Labem (9.1.2019) | Blesk:David Malik

  • 3.Plzeň

    Na plzeňském úřadu práce se u kanceláře, kde se vyřizují žádosti o rodičovský příspěvek, žádné fronty netvořily. „Přišli jsme, vzali si pořadové číslo a hned jsme šli dovnitř,“ řekli pro Blesk Zprávy mladí rodiče, kteří na úřad přišli i s potomkem v kočárku. Sedadla před kanceláří byla prakticky stále prázdná.

    Lidí nepřibylo ani během dopoledne. „Byla jsem si vyřídit rodičovský příspěvek, nečekala jsem ani pět minut,“ řekla Kateřina Nová (38).

    Kateřina čeká na úřadu práce v Plzni (9.1.2019) Kateřina čeká na úřadu práce v Plzni (9.1.2019) | Blesk – Romana Vébrová

    Úřad práce v Plzni zel spíše prázdnotou (9.1.2019) Úřad práce v Plzni zel spíše prázdnotou (9.1.2019) | Blesk – Romana Vébrová

  • 4.Ústí nad Labem

    Na chodbách pracoviště úřadu práce v centru Ústí posedávají desítky lidí, největší část tvoří maminky s dětmi. Hodinové fronty ale na nově příchozí nečekají, nával lidí se daří rychle odbavovat. Úřednice se navíc snaží pomáhat, procházejí mezi lidmi a radí lidem s vyplňováním formulářů, což výrazně urychluje „odbavováni“. Lidé pak po vyvolání čísla už mají věci připravené.

    Zavedení vyvolávacích systémů si klienti chválí, prý to omezuje konflikty. „Lidé se nepředbíhají,“ říká paní Anna (63), která na úřad dorazila před necelou půlhodinou. „Většinou tady čekám tak hodinu, dneska to postupuje rychle a myslím, že do deseti minut budu na řadě,“ dodala.

    Lidé čekají na úřadu práce v Ústí nad Labem (9.1.2019) Lidé čekají na úřadu práce v Ústí nad Labem (9.1.2019) | Blesk:David Malik

  • 5.Brno

    Jiná situace panuje na úřadu práce v Brně, kde maminky s malými dětmi čekají na příspěvky i půl dne. Lékaři jim doporučují, aby dopoledne trávily na procházce se svými dětmi, ale ony místo toho musí sedět v přeplněné čekárně. Podle svých slov musí vydržet dlouhé hodiny, než se vůbec dostanou na řadu.

    „Je to tady hrozné, mají to špatně zařízené. Nejhorší to bylo asi minulý měsíc. Přišla jsem v devět hodin. Čekala jsem pak celé dopoledne, ale nevzali mne. Ve 12 jim začala polední pauza a opět úřadovali od 13 hodin. Pak už mne sice vzali brzy, ale příjemné čekání to rozhodně nebylo,“ říká maminka dvou dětí Petra.

    Petra zároveň upozornila, že problém není jen u vyplácení rodičovského příspěvku. „Velmi podobné to bylo i při čekání na porodné. Tam jsem strávila čtyři hodiny, než jsem se dostala na řadu,“ vysvětlila.

    Jiná mladá maminka Jana se už při čekání poučila. „Už sem nikdy nechodím ráno, to je fakt na dlouho. Chodím až před jedenáctou hodinou a většinou mne do oběda vezmou. Naštěstí tady v poslední době změnili systém, kdy se už nechodí podle písmen příjmení, ale podle pořadových čísel. Odbavení se tak trochu zrychlilo,“ uvedla Jana.

    Maminka Petra čeká na úřadu práce v Brně (9.1.2019) Maminka Petra čeká na úřadu práce v Brně (9.1.2019) | Blesk - Hyněk Zdeněk

    Lidé čekají na úřadu práce v Brně (9.1.2019) Lidé čekají na úřadu práce v Brně (9.1.2019) | Blesk - Hyněk Zdeněk

  • 6.Ostrava

    Lidé se na úřadu práce v Ostravě tísní na úzkých chodbách. Největší problémy ale mají s předbíháním a hádkami mezi sebou. To by měl ale vyřešit nový vyvolávací systém, jako na poště. „Prý by ho měli letos nainstalovat,“ řekl jeden z čekatelů. Velké množství lidí ale místní úředníci zvládají odbavovat poměrně rychle. Čekací doba je 10 až 30 minut, shodují se všichni čekající.

    Byl jsem vyřídit příspěvek na bydlení. Já jsem spokojený, paní vedoucí mi vždycky pomůže. Lidi na chodbách jsou ale někdy hrozní. Hádají se, kdo je na řadě. Já mám artrózu, takže jsem je prosil, aby tady dali aspoň nějaké židle, abych si mohl na chvíli sednout. Jinak vždycky to je maximálně půl hodina čekání,“ řekl na chodbě ostravského úřadu František Šimko (66).

    „Na úřad už chodím dlouho. Kdysi jsem nebyla spokojená, ale poslední rok je to lepší. S paní úřednicí vždycky vše vyřídím,“ uvedla paní Marta (55).

    Lidé čekají na úřadu práce v Ostravě (9.1.2019) Lidé čekají na úřadu práce v Ostravě (9.1.2019) | Blesk - Lukáš Havran

    Pan František na úřadu práce v Ostravě (9.1.2019) Pan František na úřadu práce v Ostravě (9.1.2019) | Blesk – Lukáš Havran

  • 7.Praha 4

    Už v pondělí vyrazili reportéři Blesku na pobočku úřadu práce v Praze 4, kde je situace nejproblematičtější v Česku. Lidé čekali i více než pět hodin.

    Některé pobočky úřadu práce nezvládají nápor, lidé čekají dlouhé hodiny. Na snímku situace na pobočce v Praze 4. (6.1.2019) Některé pobočky úřadu práce nezvládají nápor, lidé čekají dlouhé hodiny. Na snímku situace na pobočce v Praze 4. (6.1.2019) | Blesk:Michal Protivanský/CNC Michal Protivansky/CNC