Trestní oznámení na bývalého úředníka podal Vojtěch Razima z organizace Kverulant.org. Uvedl, že je podezřelé, že úředník bezplatně užíval vůz značky Volvo a zároveň se podílel na přípravě zadání zakázky na městský mobiliář. Ten bude do roku 2022 provozovat firma JCDecaux, poté se bude hledat nová firma a předpokládá se, že skupina BigBoard bude mezi zájemci. JCDecaux uvedla, že zadání je firmě BigBoard šito na míru. Magistrát i BigBoard podezření z korupce opakovaně odmítly.

„Mohu potvrdit, že byl státní zástupkyní spisový materiál vrácen kriminalistům prvního policejního obvodu k dopracování,” uvedl mluvčí Policie ČR Tomáš Hulan. Policisté původně případ odložili loni v prosinci.

Vůz půjčeny synem nebo firmou?

Se zjištěním ohledně Matese přišel deník Právo. Mates poté tvrdil, že vůz měl půjčený od syna v roce 2017 a části roku 2018. Později se ukázalo, že Volvo využíval už v září 2016, kdy s ním sjel z pražské náplavky do Vltavy. V dokumentech o nehodě je jako držitel vozu uvedena společnost BigBoard Praha a Mates tam figuruje jako účastník nehody, napsalo Právo.

Lukrativní zakázky na reklamu a jejich přidělování se v Praze řeší dlouhodobě, a to jak na magistrátu, tak například v dopravním podniku. Podle kritiků je řada smluv pro město nevýhodná.