Vyznat se v problematice mateřské a rodičovské dovolené může být pro mnohé nastávající maminky pěkně tvrdý oříšek. Podobně nyní narazila bývalá hvězda seriálu Ulice Míša Tomešová (28). Herečka je dnes již dvojnásobnou maminkou staršího syna Kristiánka (31 měsíců) a mladšího Jonáška (13 měsíců). A právě v době, než se narodil druhý chlapeček, udělala herečka fatální chybu, která ji teď bude stát nemalé peníze.

„Když jsem vyčerpala rodičovskou za syna Kristiána, šla jsem na sociálku zažádat o rodičovskou na Jonáše. Tam jsem zjistila, že jsem měla už v době těhotenství převést rodičovskou na mladšího syna a na toho staršího ji vyčerpat dříve, než porodím,“ vysvětlila Blesku komplikovanou situaci Míša s tím, že se na úřadu práce v odboru sociální péče dozvěděla, že postupovala špatně a tudíž nyní musí peníze vrátit.

„Chtějí zpátky rodičovský příspěvek za ten rok, co jsem ho teď špatně pobírala za staršího syna. Je to necelých sto tisíc korun. Naštěstí mi ale navrhli splátkový kalendář. Neumím si představit být matka samoživitelka. Naštěstí mám manžela, který pracuje, mě to také neomezuje, protože můžu pracovat, takže to určitě zvládneme. Snad to i třeba pomůže nějakým dalším maminkám, které se v tomhle nevyznají stejně jako já,“ nevěší hlavu zpěvačka, která v současné době exceluje v novém muzikálu Voda (a krev) nad vodou v Divadle Kalich.

Jak postupovat v žádosti o rodičovskou v případě, že jste ji ještě nevyčerpaly za první dítě a už čekáte další?

Rodičovský příspěvek se vždy vztahuje na to nejmladší dítě v rodině. Pokud je žena v jiném stavu a zároveň stále nevyčerpala příspěvek za první (starší) dítě, musí si na příslušném úřadu zažádat o to, aby po narození druhého dítěte pobírala příspěvek za něj. V současné době tento příspěvek za jedno dítě činí celkem 220 tisíc korun a lze ho čerpat až po dobu čtyř let. Po schválení nového zákona se rodičovský příspěvek od 1. 1. 2020 navýší na 300 tisíc korun. Nárok na něj mají matky nejen budoucí, ale i ty, které již rodičovskou pobírají. Smůlu mají ti, jejichž dítě dovrší čtyř let 1.1. 2020 a dříve.

VIDEO: Muzikáloví manželé Tomešovi nazí na jevišti! Vadí Míše, že všichni vidí Romanův penis? 

Video
Video se připravuje ...

Muzikáloví manželé Tomešovi nazí na jevišti! Vadí Míše, že všichni vidí Romanův penis? David Turek, Lukáš Červený

Fotogalerie
53 fotografií