Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Komentář: Maláčová narazila na beranidlo Schillerové. Prorazí vyšší „rodičák“?

Autor: Petr Holec - 
15. května 2019
05:37

Vládě ANO a ČSSD se jako bumerang vrátila před eurovolbami i „nešťastná“ rodičovská. Už s třetím návrhem na její zvýšení teď vystoupila ministryně práce a sociálních věcí ČSSD Jana Maláčová, potřetí to ale místo na vládě udělala radši v televizi. Znovu tím naštvala nejen premiéra a šéfa ANO Andreje Babiše, ale ještě navíc slízla i kritiku od téměř kompletní opozice včetně polovládních komunistů. Což je vlastně umění, protože rodičovskou chce zvýšit i pravicová opozice.

Problém je, že se vláda zatím nedohodla, jak moc a komu vlastně příspěvek navýší. Původní lacinější koaliční návrh, aby se dávka zvýšila na 300 tisíc korun jen na děti narozené od ledna příštího roku, rychle sprovodila ze světa „facebooková vzpoura“ rodičů, jimž by se zvýšení vyhnulo. Vyšší rodičovská stojí něco mezi 8 až 11 miliardami korun a vláda se proto dohodla, že ji vyřeší v rámci sestavování státního rozpočtu, aby miliardami nepálila jen tak od boku.

Takže teď Maláčová v televizi vypálila svůj poslední nerozpočtový návrh, aby vyšší rodičovskou dostali všichni rodiče, kteří ji budou pobírat prvního ledna 2020. Ovšem prý podle její zbývající délky. A ještě pro jistotu přidala, že by se to mohlo zaplatit i z bankovní daně, jíž Babiš odmítá. Ten proto ministryni vzkázal, ať nehýří nápady a rovnou ji odkázal na ministryni financí a nově i vicepremiérku „přes peníze“ ANO Alenu Schillerovou, jíž považuje za „beranidlo“ proti ministerskému hýření. Nyní se tedy mezi ANO a ČSSD hraje jen o to, kdo si nakonec schválenou vyšší rodičovskou definitivně přivlastní.

Návrh Maláčové si hned přivlastnili komunisti, což ministryně nejspíš úplně nechtěla. A stejně tak si určitě nepřála ani vlnu nenávisti, již si způsobila svým příspěvkem na twitteru k plánu ministra zdravotnictví ANO Adama Vojtěcha zrušit od srpna stopadesátikorunový příspěvek i na základní brýle pro lidi nad čtrnáct let. Maláčová napsala, že ho ministr ruší asi proto, „aby si 6 milionů lidí nepřečetlo, jaké je složení potravin“. Příspěvek „DyckySatira!!!“ byl asi nejpřátelštější ze všech.

Vystoupením Maláčové v televizi si ČSSD chtěla vyšší rodičovskou utvrdit jako své téma před květnovými volbami, které rozpočtu vždycky dávají zabrat. Spory ve vládě ale eurovolbami určitě neskončí, i když jejich výsledky ukážou, koho voliči nejvíc odmění za dosavadní vládní rozdávání. Schillerová totiž nyní v Blesku řekla, že velká žranice zaplacená vysokým ekonomickým růstem končí. A taky že chce po Maláčové revizi sociálních dávek.

Právě to nejspíš bude další beranidlo mezi ANO a ČSSD. Maláčová totiž na facebooku napsala, že aby lidé „více roztáčeli kola ekonomiky, nesmí třít bídu s nouzí“, a proto je potřeba rozdávat i dál. Těžko říct, koho tou bídou s nouzí myslí, protože nejen platy v Česku nikdy nerostly tak rychle jako v poslední době. Přinejmenším kola dalšího vládního sporu tím ale roztočila určitě.

deratizater ( 15. května 2019 11:21 )

Ta rodičovská 300 000kč plošně pro všechny aníž by mnozí měli nějakou pracovní aktivitu odváděli daně a nežili jen z plození dětí je naprosto nemravná a zvrácená. 300 000kč za narození dítěte,příspěvek na bydlení ,energie a vodu to bude mnoho občanů svádět k tomu aby se vyprdli na práci.Přes 100 miliard jde ročně jen na úroky ze státního dluhu a to jsou naprosto vyhozené peníze kdyby se sestavoval vyrovnaný rozpočet

petr12 ( 15. května 2019 11:11 )

kenny99 ty vyjebaná socko Schillerová nás chrání před takovou svolo­čí,pa­káži,­špínou jako jsi ty a ministryně je krásma žena a co tvoje šlap­ka,je­blá,oš­klivá a ještě jí smrdí s huby.Paní ministrině je jediná která muže dělat po Babišovi premiera věřte že by to bylo smažko!!čti pro pracujicí nejlepší!!!

gnr54 ( 15. května 2019 10:08 )

Zada souhlasím a napsal jste to trefně

zaka ( 15. května 2019 10:07 )

Proč nemají socani vůdce a je to jen spolek vyžírků.Dostat 150czk za tři roky mě neporazí ale socanská Veneuzela pořád chce víc a víc pro nemakačenky

Huron ( 15. května 2019 09:54 )

Zbytečně Maláčové neříkají Venezuela,její nápady by nás časem dovedly na úroveň této země.

Zobrazit celou diskusi