Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Zeman s Babišem probíral nad mořským vlkem konec Staňka. Prezident k demisi mlčí

Aktualizováno -
20. května 2019
21:36
Autor: ČTK, hej, vei - 
20. května 2019
06:48

Prezident Miloš Zeman přijal večer na zámku v Lánech premiéra Andreje Babiše (ANO). Na pravidelné schůzce probrali i ohlášenou demisi ministra kultury Antonína Staňka (ČSSD). Prezident s premiérem se potkávají zhruba jednou měsíčně. Menu, které mají Blesk Zprávy k dispozici, tentokrát sliboval jarní salát s křepelčími vajíčky, grilovaný filet z mořského vlka s teplým čočkovým salátem a citronový sorbet. Prezident Miloš Zeman se k demisi ministra kultury Antonína Staňka (ČSSD) vyjádří po setkáních s předsedou ČSSD a vicepremiérem Janem Hamáčkem a se Staňkem.

Staňkovu rezignaci vnímá Babiš jako nestandardní. „Je pravda, že demise je taková neobvyklá, protože v demisi vlastně pan ministr píše o tom, že nekončí z vlastní vůle, ale že končí vlastně na základě požadavku pana předsedy ČSSD Hamáčka,“ uvedl Babiš. Zeman premiéra informoval o tom, že má naplánované schůzky s oběma politiky sociální demokracie. „A na základě těchto setkání se k demisi pana ministra vyjádří,“ dodal ministerský předseda.

Staněk předal ministerskému předsedovi rezignaci dnes, Babiš ji odeslal obvyklou cestou na Hrad. Ministr kultury by měl odejít z vlády koncem května. Kritika se na něho snesla poté, co odvolal ředitele Národní galerie v Praze Jiřího Fajta a Muzea umění Olomouc Michala Soukupa. Prezident se už minulý týden odmítl ke Staňkově demisi vyjádřit, dokud se s ním v úterý 28. května nesejde. Tento čtvrtek by se měl Zeman sejít s Hamáčkem.

Jméno Staňkova nástupce se neví

Jméno možného Staňkova nástupce zatím není známo. Hamáček dnes uvedl, že záležitost chce ještě konzultovat v sociální demokracii. Věří tomu, že ke konci května bude situace vyřešena.

Staněk rezignaci oznámil minulý týden po vytrvalém tlaku především z kulturní sféry, která reagovala kriticky na odvolání Fajta a Soukupa. Staněk v rezignačním dopise pochybení odmítl, za svými kroky si stojí a hovoří o štvavé kampani. Jeho odchod by znamenal sedmou změnu v Babišově vládě.

Zeman dostal od Babiše rozpočet

Prezident se podle Babiše zúčastní jednání vlády i Sněmovny, když budou schvalovat návrhu státního rozpočtu na příští rok. Ministerský předseda předal prezidentovi prezentaci návrhu, který předpokládá stejně jako letos schodek 40 miliard korun.

„Rozpočet je velice ambiciózní a prorůstový,“ uvedl Babiš, podle kterého prezident klade důraz na investice.

Antonín Staněk (ČSSD) rezignoval na svou funkci ministra kultury Antonín Staněk (ČSSD) rezignoval na svou funkci ministra kultury | Úřad vlády ČR


Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

trugoY ( 22. června 2019 17:55 )

Nejlepší prezident a nejlepší premiér všech dob v ČR! Babiš a Zeman

trugoY ( 22. června 2019 17:40 )

Ty debilko kdybys měla mozek tak ti řeknu zamysli se, ale de.bilovi jako jsi ty to nemá členů říkat ani se s ním bavit.

cezar8 ( 21. května 2019 15:16 )

Můžeme být šťastní, že máme vynikajícího pana premiéra. Nebýt jeho, tak by to tady ti z demolice a všelijací feťáci tak zdevastovali, že by to ani za 50 let další generace nedaly dohromady....

cezar8 ( 21. května 2019 15:06 )

anonym01 - dočkáme se, kdy vypnete Caps Lock? Blbě se to čte, tak to nečtu a věřím, že nejsem sám....

petr12 ( 21. května 2019 10:33 )

PPP150W ty jelito zeptej se ženy jak vypadám!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa