Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

„Dejte Ťokovi šanci,“ zastává se Zeman ministra dopravy. Do Petříčka šil opět kvůli Banderovcům

Autor: vei, ČTK - 
7. února 2019
22:12

Miloš Zeman znovu kritizoval šéfa české diplomacie Tomáše Petříčka (ČSSD). Prezidentovi leží v hlavě ministrova cesta na Ukrajinu. Šéf dopravy Dan Ťok (ANO) to má naopak u hlavy státu stále dobré. Zeman nevidí důvod pro jeho odvolání. Skončit by měl naopak šéf ŘSD.

Na ministry dopravy a zahraničí si měl u Zemana stěžovat ve středu předseda KSČM Vojtěch Filip. Údajně se měl domluvit s premiérem Babišem, že Ťok skončí v polovině března. Šéf vlády takové informace ale odmítá – i když Filip má podle Babiše právo na vyjádření názoru. „Ale není to KSČM, která rozhoduje, kdo bude ve vládě a kdo nebude,“ řekl Babiš novinářům ve čtvrtek těsně před odletem na bratislavskou schůzku premiérů visegrádské čtyřky a německé kancléřky Angely Merkelové.

Vládní rošáda v polovině března? 

Ťok podle svých slov cítí důvěru premiéra a prezident Zeman mu chce dát ještě šanci.

„Vycházím z toho, že kdybychom měnili každý rok ministra dopravy, tak bude další prodleva ve stavbě dálnic, tak je potřeba mu dát ještě šanci,“ řekl Zeman v TV Barrandov a dodal, že tak shovívavý už by ale nebyl k šéfovi Ředitelství silnic a dálnic Janu Kroupovi. „Tam milosrdenství nepřichází v úvahu. Nevyhodíme-li některé svoje podřízené, budeme vyhozeni sami,“ varoval Ťoka Zeman.

Video  „Zeman provokuje,“ rýpl si Babiš do prezidenta kvůli střetu s demonstranty  - Blesk TV
Video se připravuje ...

„Já cítím, že koloritem této druhé vlády je snaha pana Filipa, aby si mohl na místě dopravy dosadit nějakého svého člověka, a pan premiér mu to nechce umožnit," uvedl k vyjádřením předsedy KSČM Dan Ťok.

Komunisté ve Sněmovně tolerují menšinovou vládu hnutí ANO a sociální demokracie. Filip serveru Neovlivní.cz řekl, že s Babišem probíral personální změny kabinetu. Na otázku, zda na schůzce s premiérem, kde řešili i odchod Ťoka, padl termín 15. března, Filip odpověděl: „Ano, o tomto, respektive podobném termínu se premiér zmiňoval“.

Babiš jména popírá

Babiš ve čtvrtek reagoval, že žádná taková dohoda s Filipem neexistuje, informace označil za nesmysl. Filip podle něj nemá Ťoka dlouhodobě rád a žádá jeho výměnu.

Komunisté mají výhrady také k ministrovi zahraničí Tomáši Petříčkovi z ČSSD. Premiér současně odmítl úvahy, že se s Filipem už shodl na jménech možných Ťokových nástupců. Jedním je podle Neovlivní.cz bývalý manažer firmy Skanska a někdejší náměstek generálního ředitele Českých drah Milan Matzneuer, druhým ředitel Drážního úřadu a někdejší šéf Správy železniční dopravní cesty (SŽDC) Jiří Kolář. „Nevím, kdo je Jiří Kolář, pana Matzneuera znám, ale jsou to nesmysly,“ poznamenal Babiš. Vládní personální rošáda má zahrnout víc ministrů, napsal server.

Komunisté kritizují Ťoka dlouhodobě, naposledy kvůli prosincovému kolapsu na opravovaném úseku dálnice D1 na Vysočině.

Fenomén Banderovci

Výhrady mají ale také k ministru zahraničí Tomáši Petřičkovi. Filipovi se nelíbil jeho postoj k rusko-ukrajinskému konfliktu v Azovském moři a k novému ukrajinskému zákonu, který rozšiřuje řady ukrajinských válečných veteránů o někdejší banderovce.

Zeman v televizi Barrandov potvrdil, že minulý týden při jednání ústavních činitelů ocenil Petříčka za uklidnění situace kolem čínského velvyslance a firmy Huawei, před jejímiž technologiemi varoval Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB). Kritizoval ho ale za jeho postoje při návštěvě Ukrajiny.

„Vytknul jsem mu taky veřejně, že při své návštěvě Ukrajiny dostatečně výrazně nezmínil problém banderovců,“ řekl prezident. Zeman poukázal na vyjádření polské strany, že s banderovci se Ukrajina do Evropské unie nedostane. „Pan Petříček tento fenomén podcenil,“ doplnil prezident, který už dřív uvedl, že pokládá banderovce, kteří během druhé světové války vraždili Poláky i volyňské Čechy, za válečné zločince.

 

bizon_pepa ( 8. února 2019 06:57 )

Ty musis mit prima zivot. Takovy hodne jednoduchý. Kdybys trosku premyslel, tak bys pochopil (mozna), ze Petříček neni zrovna skvělá budoucnost. Rovnou bych se te taky zeptal, kolik jeste dostane šanci neschopný tok? Beru te jako odbornika, tak proto ten dotaz.

si48 ( 8. února 2019 00:11 )

Petřířku palec nahoru, když se vaše činnost nelíbí falmerovi a emanovi, tak to děláte dobře!!!!!!! si

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa