Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Zemanovi hoši a „pan ČEZ“ u jednoho stolu: Srkali guláš a řešili jádro?

Autor: Jakub Kopřiva - 
20. května 2019
05:25

Tajemná schůzka se odehrála v lobby luxusního hotelu v centru Budapešti. Její aktéři? Hradní kancléř Vratislav Mynář (51), šéf ČEZ Daniel Beneš (49) a poradce prezidenta Martin Nejedlý (52). Zatím není jasné, o čem spolu pánové mluvili, jednou z variant by mohla být i plánovaná dostavba Jaderné elektrárny Dukovany za 200 miliard korun.

S prostým vysvětlením, proč byl minulý týden generální ředitel polostátního ČEZ s prezidentem Milošem Zemanem (74) na oficiální cestě do Maďarska, přišel hradní mluvčí Jiří Ovčáček. „Protože jsme jeli navštívit Jadernou elektrárnu Paks. Koná-li se diskuze o jaderné energetice, je přítomnost šéfa ČEZ logická,“ uvedl pro Blesk.

Jeho slova potvrdil i mluvčí energetické firmy Ladislav Kříž. „Ano, pan Beneš byl v prezidentské delegaci. Součástí jeho programu byla mimo jiné návštěva jaderné elektrárny v lokalitě Paks a diskuse s maďarskými energetiky,“ napsal Blesku.

Rusové v akci

Zařízení v Paksu je jediným svého druhu v zemi a vyrábí až 50 procent veškeré maďarské elektřiny. V řádu několika měsíců by mělo začít jeho rozšiřování, kterého se má ujmout ruský Rosatom. O tom se ve velkém mluví i v našich končinách, a to v souvislosti s dostavbou Jaderné elektrárny Dukovany.

Právě ruská firma se přihlásila jako jeden ze zájemců na získání tendru za desítky až stovky miliard. Více než vřelé vztahy s Ruskem má prezidentův poradce Nejedlý díky svému působení v moskevském Lukoilu a vlastníkem Dukovan je polostátní ČEZ, jehož šéf Beneš se s Nejedlým sešel ve středu odpoledne v hotelu poblíž Dunaje.

Jsme přátelé

Společně s nimi usedl k jednomu stolu ještě Mynář. O čem spolu mluvili, ale říct nechtěl. „Jsme přátelé, a jelikož je maďarská kuchyně vyhlášená, dali jsme si v Budapešti večeři. Opravdu nám chutnala,“ napsal v SMS zprávě Blesku. Stejnou otázku jako kancléř dostal i Zemanův poradce Nejedlý, ten ale do uzávěrky tohoto čísla neodpověděl.

K dostavbě Dukovan se prezident v minulosti několikrát vyjadřoval a nebrání se možnosti, aby ji dostavěli Rusové. Letos v březnu o tom například jednal i s tamním ministrem průmyslu Denisem Manturovem (50). „Zeman potvrdil připravenost posoudit účast Rosatomu v tendrech s podmínkou, že (ruská) společnost bude spolupracovat s českými partnery,“ citovala tehdy agentura TASS informace ruského ministerstva průmyslu.

Kus i pro Čechy

Prezident Miloš Zeman by rád, aby se na rozšiřování Pakse podílely i české firmy. Zkušenosti by na to byly, vždyť na výstavbě nejstarší části elektrárny pracovala plzeňská Škodovka. „Samozřejmě máme zájem, až bude Paks 2, aby české firmy byly subdodavateli této stavby. Účelem těchto misí je podporovat v tomto smyslu české podnikatele,“ řekl v Budapešti Zeman.

Šéf ČEZ Daniel Beneš (49): Dlouholetá »tykačka«

Šéf ČEZ Beneš (bývalý dlouholetý člen sociální demokracie) byl loni podpořit svého letitého známého během prezidentských voleb. Dokonce byl na pódiu, když Zeman komentoval svůj triumf. „Tykám si s Milošem Zemanem od počátku devadesátých let. V té době on v politice začínal a já jsem s ČEZ neměl zdaleka nic společného,“ napsal tehdy serveru iRozhlas.cz.

Hradní kancléř Vratislav Mynář (51): Bez prověrky s rybníkem

Kancléř prezidenta Mynář nemá prověrku na stupeň tajné, o kterou sám zažádal. Zeman tvrdil, že Mynáře v takovém případě nahradí, to se ale nakonec nestalo. Nestandardní byly i jeho schůzky se soudci, a navíc čelí kritice, že načerno vybudoval rybník.

Poradce prezidenta Martin Nejedlý (52): Kámoši z Moskvy

Zemanův záhadný poradce Nejedlý má velmi blízké vazby na Rusko. Kontakty získal především svým působením v ruském ropném gigantu Lukoil. Nejasná je jeho role v týmu hlavy státu, kde je oficiálně veden jako externí poradce

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

verka1 ( 20. května 2019 10:27 )

Srkali miliardy

hradnisamohunka ( 20. května 2019 07:12 )

Ten to pro jistotu i napsal.

email1 ( 20. května 2019 06:53 )

Není lepšího prezidenta než pana Zemana

zlymikes ( 20. května 2019 06:39 )

Tak jste nám to vysvětlili svým pohledem bulváru, který má velmi blízko k názoru ODS - Debilní senilní bolševik Zeman je třeba ho zabít též. Ideálně takovou zrůdu podřezat, jako přestárlou svini a nechat vykrvit a poté spálit,“ zuřil jejich "politik".Lang.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa