Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zeman okukoval atomovou elektrárnu a rozpovídal se o charismatickém Orbánovi

Autor: Jakub Kopřiva - 
16. května 2019
18:20

Přes půl země neváhal jet prezident Miloš Zeman. Co ho k takové cestě vedlo? Chtěl si prohlédnout jedinou maďarskou jadernou elektrárnu, která je od Budapešti vzdálená přes 100 kilometrů podél toku Dunaje. Kromě toho, že hlava státu považuje jádro za klíčové ve výrobě energie, je elektrárna Paks zajímavá také tím, že ji stavěla Škodovka.

Zeman nakoukl i do samotného mozku elektrárny, tedy do velína, a poté jednal o možnostech, jak by mohli znovu Češi přiložit ruku k dílu. Paks sice vyrábí až 50 procent veškeré elektřiny v zemi, i tak ji ale chtějí Maďaři rozšířit. „Samozřejmě máme zájem, až bude Paks 2, aby české firmy byly subdodavateli této stavby. Účelem těchto misí je podporovat v tomto smyslu české podnikatele,“ komentoval svoji exkurzi.

Se stavbou Paks 2 se mělo původně začít už loni a v roce 2027 se předpokládalo, že bude hotovo. Jenže kvůli komplikacím by se měl start výstavby spustit až příští rok a zpozdí se i dokončení celého projektu.

„O demokracii není pochyb“

Maďarský premiér Viktor Orbán, jehož Zeman považuje za přítele, je často obviňován, že v Maďarsku zavádí autoritářský režim. Jenže český prezident o demokracii v zemi tokajského vína nepochybuje.

„Strana Fides v posledních volbách získala o tři mandáty navíc, má ústavní většinu, charismatického vůdce Viktora Orbána. O charakteru svobodných a demokratických voleb v Maďarsku nikdo nepochybuje. Že opozice je roztříštěná, za to patrně mohou opoziční vůdci, ti si to ale nikdy nepřiznají,“ tvrdil. Kromě obchodních jednání hlava státu během své třídenní návštěvy řešila i otázky politické. Ty se točily kolem visegrádské čtyřky a našeho blížícího se předsednictví tohoto uskupení.

Zeman dal také nahlédnout pod pokličku politikaření a nastínil, o čem spolu s Orbánem mluvili za zavřenými dveřmi. „To jednání zahrnovalo jeden zajímavý bod. Maďarsko se soustavně vyhraňuje proti protiruským sankcím. K nesouhlasu se sankcemi se zřejmě přidá i Itálie. A bude-li tomu tak, pak se asi ty sankce nebudou tichou procedurou prodlužovat automaticky o půlrok, ale bude se o nich minimálně diskutovat,“ podotkl. A dodal, že je odpůrcem jakýchkoliv sankcí.

darat ( 16. května 2019 23:12 )

Prezident moc zhubl,byl strhany jak borůvka.

Taurus70 ( 16. května 2019 22:34 )

Zdenekksamohonka ale to vite ze ceka jmenuje se Zubata😂😂😂

zdenekksamohonka ( 16. května 2019 20:34 )

Mohl bych dělat něco užitečného, třeba kalit vodu nebo šmirglovat koleje, ale já tady milí Zemanoidi budu strašit dlouho do noci, protože jsem sám a nikdo na mě nečeká.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa