Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Čaputová přijede v červnu do Česka. Známe detaily nástupu nové prezidentky do úřadu

Autor: Jakub Veinlich - 
16. května 2019
05:50

Už za měsíc bude mít Slovensko oficiálně novou hlavu státu, poprvé to bude žena. Inaugurace Zuzany Čaputové je v plánu 15. června. Právnička už sbírá první zahraniční ceny, nafotila oficiální prezidentský portrét a byla si už prohlédnout prezidentský palác. Blesk Zprávy navíc zjistily přesný termín její první zahraniční cesty, která povede do České republiky.

Převzít úřad prezidenta není nic jednoduchého. Před pěti lety si to vyzkoušel stávající prezident Slovenska Andrej Kiska. Ten už ale svůj mandát neobhajoval a pomalu se chystá vyklízet prezidentský úřad, který 15. června předá své nástupkyni – v březnu zvolené Zuzaně Čaputové.

Kiska v Bratislavě proto v úterý přijal naposledy například slovenské europoslance. Při setkání si pochutnali například na chřestovém krému a kachních prsou se špenátem.

Video  Kiska: Mnoho zemí nám závidí, že jsme si zvolili prezidentku.  - Jakub Veinlich/Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Předposlední cestu podnikl ve středu do polského Krakova, kde mimo jiné dostali lyže. Loučit se bude také v České republice, kam přijede jen pár dní před koncem svého pětiletého mandátu a setká se s Milošem Zemanem.

„Pan prezident svého přítele přivítá 30. května v Lánech,“ potvrdil návštěvu Andreje Kisky Blesk Zprávám mluvčí prezidenta Zemana Jiří Ovčáček.

Čaputová pojede znovu do Prahy. Už oficiálně

Zuzana Čaputová si po volební kampani, která skončila jejím zvolením 31. března, užila krátkou dovolenou. Při svém volnu dorazila i se svým přítelem Peterem Konečným do Prahy na koncert Boba Dylana. Při té příležitosti se setkala také s některými politiky. Byl mezi nimi také například Karel Schwarzenberg, který budoucí prezidentku podpořil během kampaně v nemocnici, kde byl na operaci srdeční chlopně.

Po volnu se ale Čaputová vrhla na přípravy převzetí prezidentského úřadu a udělala také první změny ve svém nejbližším okolí. Nechala totiž vyměnit ochranku, kterou dostala hned po volbách. Čaputové podle portálu Aktuality.sk vadilo, že původní ochránci měli příliš blízko k bývalému ministrovi vnitra Robertu Kaliňákovi, který je místopředsedou vládního Smeru Roberta Fica.

Ochranku přitom měnil v minulosti i stávající prezident Kiska. Měl totiž podezření, že právě od bodyguardů unikají informace o jeho soukromých cestách. Kvůli údajným výhrůžkám měla Čaputová soukromou ochranku také během kampaně.

Focení prezidentského portrétu a radost Holubové

K tradici nově zvolené hlavy státu patří také focení oficiálního portrétu. I to už má budoucí prezidentka za sebou. Před týdnem pózovala několik hodin fotografům Tiskové agentury Slovenské republiky v černém kostýmku s bílou halenkou.

Fotografii ze zákulisí focení pak zveřejnila na svém instagramovém účtu, nad kterým se rozplývala česká herečka Eva Holubová. Dokonce prý uvažuje o tom, že svého syna zaúkoluje, ať jí obraz Čaputové obstará.

„Mám z toho takovou radost. Asi si Váš portrét obstarám a vyvěsím, aby mi to připomínalo, že je možný mít v čele státu někoho, koho můžete obdivovat, vážit si ho, komu můžete věřit. Syn teď pracuje v Blavě, dám mu to za úkol!!!!“ okomentovala momentku Čaputové z focení Holubová.

Seznámení s prezidentským palácem

Čaputová už má za sebou také první návštěvu prezidentského sídla v Bratislavě. V úterý ji přivítal odcházející prezident Andrej Kiska se slovy: Vítejte, paní prezidentko.

„Jsem rád, že přebírání úřadu probíhá přesně tak, jak by mělo – přátelsky a konstruktivně. Kéž bych našel takto otevřené dveře i já, když jsem přebíral úřad před pěti lety,“ posteskl si na instagramovém účtu Andrej Kiska, který přebíral Grasalkovičův palác v roce 2014 od Ivana Gašparoviče. Ti dva se přitom v lásce zrovna nemají.

Čaputová už přitom v prezidentském sídle úřaduje, Kiska jí poskytl dočasný azyl. „Týmu zvolené prezidentky jsme do doby inaugurace poskytli kancelářské prostory ve vedlejší budově,“ doplnil.

Čaputová si podle prezidenta nechá po Kiskovi také většinu zaměstnanců. V těchto dnech má ale také řadu schůzek, protože si sestavuje tým nejbližších spolupracovníků a chystá také detaily své inaugurace.

„Paní Čaputová se nyní věnuje sestavování svého odborného týmu nejbližších spolupracovníků. Probíhají také různá setkání ohledně přípravy inaugurace a připravují se už také první zahraniční cesty,“ popsal Blesk Zprávám mluvčí Čaputové Martin Burg.

Po inauguraci rychle do Česka

Inaugurace čeká Čaputovou 15. června, kdy mimo jiné složí ústavou předepsaný slib před Národní radou. Při volební noci na konci března Čaputová na tiskové konferenci na dotaz Blesk Zpráv slíbila, že její první oficiální zahraniční cesta povede podle tradice do České republiky.

Slib také dodrží, i když přesný termín na oficiálních místech zatím drží pod pokličkou. „V tuto chvíli mohu potvrdit, že v krátké době po inauguraci zavítá nová slovenská prezidentka do České republiky,“ reagoval pro Blesk Zprávy mluvčí českého prezidenta Zemana Jiří Ovčáček.

Video  Čaputová chce zůstat mámou. První cestu v roli prezidentky podnikne do Česka.  - Jakub Veinlich/Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

„Dovolujeme si upozornit, že informace o termínech předmětné návštěvy bude, jako je standardní, poskytovat Kancelář prezidenta SR v příslušném čase pro všechna média,“ odpověděl stroze na náš dotaz také tajemník slovenského velvyslanectví v Praze Roman Lajčiak.

Redakci Blesk Zpráv se ale podařilo zjistit přesné datum návštěvy Čaputové v České republice. Nová slovenská prezidentka dorazí ve čtvrtek 20. června. Datum nám potvrdily hned dva týmy politiků, kterých se tato událost bezprostředně týká. Především pak tým samotné Čaputové. „Termín návštěvy je 20. června,“ potvrdil informaci Blesk Zpráv mluvčí nastupující prezidentky Martin Burgr.

Vondráček chystá pro Čaputovou osobní gratulaci

A na návštěvu Čaputové se chystá také předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček (ANO), tedy třetí nejvyšší ústavní činitel České republiky.

„Mohu v tuto chvíli potvrdit, se je v přípravě jednání pana předsedy Radka Vondráčka s paní prezidentkou Zuzanou Čaputovou na půdě Sněmovny dne 20. června 2019. Pan předseda čerstvě inaugurované slovenské prezidentce plánuje v úvodu osobně pogratulovat ke zvolení a vyjádřit svoji podporu,“ řekla Blesk Zprávám Vondráčkova mluvčí Barbora Štenglová.

Podle informací Blesk Zpráv by mohla Čaputová strávit v České republice dva dny. A v Lichtenštejnském paláci, který patří úřadu vlády, se má setkat také například s předsedou Senátu Jaroslavem Kuberou (ODS) a dalšími politiky.

Video  Bratr Čaputové: Kvůli výhrůžkám měla ochranku. A jako prezidentka nechce z domu.  - Jakub Veinlich/Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

I po své inauguraci chce Čaputová zůstat bydlet ve svém domě v Pezinku. Do Bratislavy se prý stěhovat nehodlá a do práce chce jezdit autem a je prý připravena vystát si i případné kolony jako všichni ostatní. „Moje práce je stejně důležitá jako práce jiných lidí,“ uvedla Čaputová pro TASR.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

hradnisamohonka ( 16. května 2019 11:45 )

Ty jsi chytrý jako kráva jentakjen.

Escaperoom ( 16. května 2019 11:21 )

Ona nejede za tebou blbe

tszpetr ( 16. května 2019 11:00 )

Naajítt horké Dámské ve vaší oblasti naaa toto : 3.ly/nahe

asijo ( 16. května 2019 09:16 )

Upřímnou soustrast,nic horšího nemohlo Slovensko potkat.

petr12 ( 16. května 2019 08:48 )

aT PŘIJEDE ALE AT DRŽÍ KLAPAČKU A NEMORALIZUJE!!mi máme svého prezidenta,Babiše kteří mají podporu občanu jak ve volbách tak na veřejnosti.Máme chytréhu prezidenta a ona je začátečnice v politice zatím nic nedokázala tak pozor na vyplachování huby ot toho máme domácí politickou špínu křivá­ku,tu­nelá­řu,kmo­tru!!! ODS TOP STAN KDU pirátu udavaču a tak si myslím že nám stačí domácí hnuj­,špí­na,žum­pa,ka­várna!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa