Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

USA chtějí sankce proti bohatým Maďarům: Za podporu premiéra Orbána

Autor: ČTK - 
16. května 2019
06:55

Spojené státy mají připraveny sankce proti osobám z okolí Viktora Orbána, ale zatím je neuplatňují v naději, že maďarský premiér dostojí svým slibům a zůstane věrný Západu. Napsal to list The Wall Street Journal s odvoláním na osoby obeznámené se situací v Bílém domě. Orbána v pondělí přijal prezident Donald Trump, který předsedu maďarské vlády označil za vůdce respektovaného po celé Evropě.

Sankcemi by měli být postiženi nejbohatší Maďaři, z nichž někteří vlastní média podporující Orbána. Přední činitelé americké vlády doufali, že Orbána během pobytu ve Washingtonu přesvědčí, aby se zavázal k respektování amerických zájmů, například dovozem amerického zemního plynu, ratifikací dlouho dojednávané zbrojní dohody s USA nebo blokováním čínských společností, které chtějí v Evropě vybudovat internetovou infrastrukturu příští generace, napsal newyorský list.

Mluvčí amerického ministerstva zahraničí na dotaz ohledně sankcí odpověděl, že „vláda Spojených států se nezdráhá projevit obavy z jednání našich spojenců v NATO, pokud takové obavy má“. Někteří členové Kongresu ale dávají přednost tvrdšímu postupu, napsal The Wall Street Journal. „V době, kdy se USA snaží bránit agresi Kremlu v Evropě, jsme hluboce znepokojeni těsnými vztahy mezi naším partnerem v NATO a Moskvou,“ napsali v dopisu do Bílého domu republikánští a demokratičtí členové senátního zahraničního výboru.

Terčem sankcí by se podle The Wall Street Journal mohl stát Lőrinc Mészáros, Orbánův přítel z dětství, který se za jeho vlády stal miliardářem. Sankce by mohly být uplatněny v rámci takzvaného Magnitského zákona, který vládě USA umožňuje postihnout v zahraničí osoby porušující lidská a občanská práva. Sankce by mohly zasáhnout i Orbánova zetě Istvána Tiborcze nebo šéfa premiérovy kanceláře Antala Rogána.

tszpetr ( 16. května 2019 11:03 )

Naajítt horké Dámské ve vaší oblaasti na toto : 3.ly/nahe

Yarda ( 16. května 2019 10:49 )

Když Rusko ty Američany pořád provokuje, třeba tím, že své hranice posouvá stále blíž americkým vojenským základnám:
http­s://ww­w.id­nes.cz­/zpra­vy/zah­ranic­ni/pol­sko-americka-zakladna-usa-rusko-ohro­zeni­.A1805­28_105­558_zah­ranic­ni_zaz

vaber ( 16. května 2019 09:54 )

sankce proti bohatým Maďarům, v Americe vědí že politiku dělají ti nejbohatší a že volby jsou jen divadlo ,vědí, že ten kdo vyhraje volby je stejně bude poslouchat nebo budou sankce, jasné vměšování do záležitostí cizí země, pro USA je to ale samozřejmost. První úkol který dostal V. Havel po převratu byl, vytvořit vrstvu super bohatých lidí ,která u nás chyběla, proč, to je zřejmé. Tak se prořekl jeden z bývalých Havlových nejbližších spolupracovníků.

gabreta ( 16. května 2019 09:43 )

"Orbána, aby se zavázal k respektování amerických zájmů"

A co kdyby konečně ti šmejdi začali respektovat zájmy jednotlivých států a přestali si hrát na Boha!!!

asijo ( 16. května 2019 09:42 )

To je ta pravá "demokracie" USA,­nepos­louchá­š,tak sankce.

Zobrazit celou diskusi