Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Pět dní jedli zbytky. Manžele z Iráku prý nechali v Maďarsku hladovět

Autor: ČTK - 
15. února 2019
14:53

Maďarské úřady prý nechaly hladovět žadatele o azyl z Iráku, kteří přebývají v tranzitní zóně na hranici se Srbskem. Teprve na nařízení Evropského soudu pro lidská práva dostal manželský pár ve čtvrtek po pěti dnech najíst. O případu v pátek informuje agentura DPA s odvoláním na Maďarský helsinský výbor.

Tři děti manželů dostávaly najíst jako obvykle a jejich rodiče se živili zbytky, které po nich zůstaly. Helsinský výbor takové jednání ze strany maďarských úřadů považuje za mučení. Podle agentury MTI šlo o členy rodiny, jejichž žádosti o azyl maďarské úřady zamítly.

Stejný případ se stal už loni v srpnu, kdy nedostávalo najíst osm žadatelů o azyl z Afghánistánu a Sýrie. Šlo o migranty, jejichž žádost o azyl maďarské úřady v první instanci zamítly a kteří se proti tomu odvolali. Odepření potravin je podle ochránců lidských práv mělo přimět k odchodu ze země ještě předtím, než v Maďarsku skončí odvolací řízení.

Tvrdá protiuprchlická politika

Tranzitní zóny u přechodů Röszke a Tompa jsou jediná zařízení, kde mohou lidé žádat v Maďarsku o udělení azylu. Fungují jako uzavřené tábory přímo u hranic, které lze opustit dveřmi jen přímo do Srbska. Z pohledu maďarské vlády jsou v těchto zařízeních dobrovolně. Pokud se z nich migranti do Srbska vrátí, přijdou v Maďarsku o status žadatele o azyl, protože vláda v Budapešti považuje Srbsko za bezpečnou zemi.

Konzervativní vláda maďarského premiéra Viktora Orbána vede tvrdou politiku namířenou proti migrantům a uprchlíkům, za což ji kritizují lidskoprávní organizace, Evropská unie či OSN.

Cesta1 ( 2. června 2019 15:28 )

Tak táhněte odkud jste přišli lůzo!

mandat ( 15. února 2019 18:10 )

Pritahli parazitovat,jeste nikde nejsou a uz si diktuji a lzou.Vsude vyzaduji svuj halal, v Italii nadavaji Italum za spagety, v Nemecku nadavaji Nemcum za brambory a Madarum vycitaji vsechno.My kdyz jsme u nich,tak nam take extra nevari nase jidla.Okamzite tu bandu vratit a nebrat.

exekutor ( 15. února 2019 17:56 )

Tak at žijou v tom Allahově ráji u nich a necpou se do té zkažené Evropy zmetci!

mandat ( 15. února 2019 17:54 )

Muslimove lzou, delaji ze sebe chudinky, jidlo vyhazuji,dokonce vylevali i pitnou vodu a ted si stezuji,aby se dostali na Zapad,protoze nechteji byt na Vychode,V Nemecku maji vetsi davky.Nikdo je nezval a v tech zachytnych lagrech maji jidlo, teple i studene napoje.Tohle jsou kecy.

majojo ( 15. února 2019 17:44 )

Jestli jim to nabízené jídlo nebylo dost halal, mohli klidně hladovět ještě déle. Když máš opravdu hlad, sežereš, co ti dávají. Když ne, zavoláš ombudsmanovi a jdeš se vztekat do novin.

Zobrazit celou diskusi