Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Hrůza v Podkrkonoší: Chovatelka trápila zvířata hlady, i když pro ně žrádlo měla

Hrůza v Podkrkonoší: Chovatelka trápila zvířata hlady, i když pro ně žrádlo měla
Hrůza v Podkrkonoší: Chovatelka trápila zvířata hlady, i když pro ně žrádlo měla  (Autor: svs.cz)
Autor: ČTK - 
31. ledna 2019
18:06

Veterináři odhalili v obci Slemeno u Dolní Kalné na Trutnovsku závažný případ týrání skotu, prasat a dalších hospodářských zvířat. V hospodářství chovatelky v úterý našli dvě uhynulé krávy, dvě prasata a jednu ovci. Tři těžce podvyživená prasata nechali veterináři utratit, přeživší ovci chovatelka darovala obci. Veterinární správa podle něj podá na chovatelku trestní oznámení pro podezření z trestného činu týrání zvířat.

Kontrolu hospodářství veterináři udělali ve spolupráci s policií a představiteli vedení obce. Chov se podle nich zcela vymykal veškerým zásadám péče o zvířata a zacházení s uhynulými zvířaty. "V chovu se nacházela neodklizená uhynulá těla zvířat ve značném stádiu rozkladu, další kusy byly podvyživené," uvedl mluvčí Státní veterinární správy Petr Vorlíček.

Nalezená dvě těla uhynulých krav byla v různém stavu rozkladu. Jedna z krav podle tvrzení chovatelky uhynula před měsícem, druhá před týdnem. "Dále kontrola nalezla dvě uhynulá prasata a jednu ovci. Zvířata údajně uhynula také před týdnem. Nalezeny byly také kosterní pozůstatky několika slepic," uvedl Vorlíček. Všechna těla uhynulých zvířat byla v pokročilém stádiu vyhublosti přesto, že chovatelka měla k dispozici dostatečné množství krmiva.

Veterináři s chovatelkou zahájí správní řízení kvůli porušení veterinárního zákona, protože neprodleně nezajistila sběr a odvoz uhynulých zvířat. Za to jí hrozí pokuta až půl milionu korun. "Veterinární správa zároveň podá podnět obci s rozšířenou působností ve věci porušení zákona na ochranu zvířat proti týrání," uvedl Vorlíček.

Poslední závažný případ týrání hospodářských zvířat v hradeckém kraji veterináři odhalili loni v hospodářství nedaleko Rtyně v Podkrkonoší. Chovatel tam měl několik těžce zubožených a vyhladovělých zvířat. Uvázané krávy stály až v metr vysoké hmotě podestýlky a výkalů bez možnosti jakéhokoliv pohybu. Podmínky ve stáji navíc zcela znemožňovaly podávání krmiva a napájecí vody.

nemocna ( 1. února 2019 00:23 )

Takové hovada zlikvidovat, jedině smrt a bude tyranů méně nemají právo žít mezi námi

dementi-blesk-cz ( 31. ledna 2019 18:16 )

hlavně že ta zasra.ná (I)ča se nažere.Prostřelit její smradlavou makovici.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání