Veterináři, kteří se strážníky o víkendu vstoupili do domu hrůzy, nevěřili vlastním očím. Mrtvá tělíčka, jedno dokonce okousané. Zbylí čtyřnozí obyvatelé ve špíně, moči a výkalech.

„V podstatě našli uvnitř přemnoženou smečku. Jde o absolutní nezodpovědnost. Paní odešla a pejsky nechala živořit,“ řekla Andrea Černá, předsedkyně spolku Dočasky.cz, který se o většinu z deseti zbylých psů aktuálně stará.

Jedna z fenek bojuje o život

Pejsci, kteří přežili, jsou vyhublí, dehydrovaní, mají přerostlé drápy a prokousané uši, jak se rvali mezi sebou. Dvě fenky v nejhorším stavu se snaží dát dohromady veterináři. „Jedna má dřívější poranění hlavy, svíjí se, prognóza není nejlepší,“ dodala Černá.

Starosta: Máme svázané ruce

Radnice měla po stížnostech sousedů signály, že soužití ženy a psů není „ideální“. Jenže nezakročila. „Měli jsme svázané ruce, legislativa neumožňuje vstoupit do cizího obydlí bez souhlasu jeho majitele,“ řekl starosta Milan Buček.  

„Měla potíže s alkoholem, věčně byla bez peněz. Psi utíkali ven, pořád štěkali. Je strašné, že to zašlo tak daleko,“ svěřil se jeden ze sousedů.

Zachránce přeživších psů čeká spousta práce. Náklady na léčení, očkování, odčervení a kastraci půjdou do desítek tisíc. „Bude několik týdnů trvat, než získají solidní kondici. Potom jim budeme hledat náhradní rodiny, aby v nových podmínkách zkusili zapomenout na prožitou hrůzu,“ upozornila Andrea Černá.

Otřesný případ vyšetřuje policie. Sylvii Č. hrozí obvinění ze zanedbání péče o zvíře z nedbalosti (až dva roky vězení) nebo z týrání zvířat, kde je sazba až pět let.

Pomůžete?

Spolek Dočasky.cz nyní pořádá na pomoc zvířatům sbírku. Přispět mohou lidé penězi, dekami či granulemi. Bližší informace ZDE.

Číslo účtu veřejné sbírky 2601143882/2010, VS 7766

Fotogalerie
16 fotografií