Středa 8. května 2024
Dnes je Den vítězství, zítra Ctibor
Zataženo, déšť 15°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Šmarda chce ve vládě mírnit spory. „Babiš to bere emotivně,“ odráží kritiku

Autor: ČTK - 
29. května 2019
10:25

Svou případnou účast ve vládě ČSSD a ANO vnímá kandidát na nového ministra kultury Michal Šmarda (ČSSD) jako možnost zkusit prosazovat stranický program a uklidnit spory v kultuře. Politika navíc podle něj není černobílá. Reagoval tak na kritiku premiéra Andreje Babiše (ANO), který v úterý večer v Bruselu prohlásil, že Šmardův možný vstup do vlády nechápe, protože nynější starosta Nového Města na Moravě v minulosti vystupoval proti účasti ČSSD v kabinetu s ANO.

„Pokud vím, tak celá jeho organizace byla proti vstupu do vlády s hnutím ANO,“ prohlásil Babiš a dodal: „Moc tomu jako nerozumím, že vystupoval proti vstupu do vlády a teď je nominován do vlády.“

Šmarda řekl, že ve stranickém referendu o účasti ČSSD ve vládě společně s ANO byla místní organizace Nové Město na Moravě proti. Na Vysočině ale byla v menšině. Dodal, že si místní organizace tehdy myslela, že být v opozici by bylo pro ČSSD vhodnější.

„Pan Babiš vnímá všechno emotivně a osobně. Politika není tak jednoduchá, že se dělí na lidi, kteří milují vůdce a kteří nenávidí vůdce. Takhle já to vnímat neumím,“ řekl Šmarda. Účast ve vládě zvažuje, aby se pokusil uklidnit spory v kultuře. Nechce, aby jeho jméno „nesmyslnou válku“ prohloubilo, ale postupuje v duchu toho, pro co se ČSSD rozhodla – pracovat ve vládě, pokusit se prosadit svůj program.

Šmarda prý na vládní nominaci nelpí

„Pokud by moje jméno mělo být důvodem k tomu, proč konflikty kolem kultury mají pokračovat, tak raději ať se přijde s jiným jménem. Na druhé straně by nebylo dobré, aby tohle pokračovalo donekonečna, aby pan (předseda ČSSD Jan) Hamáček nosil jména a pan Babiš se hrabal v jejich životopisech a zkoumal, jestli se náhodou někdy nevyjádřili proti němu,“ řekl Šmarda.

Na ministerstvu by měl vystřídat Antonína Staňka, který oznámil rezignaci po vlně kritiky za odvolání ředitelů Národní galerie Praha Jiřího Fajta a Muzea umění Olomouc Michala Soukupa. Staňkovu demisi ale prozatím odmítá přijmout prezident Miloš Zeman. Šéf ČSSD a vicepremiér Hamáček oznámil, že dnes Babiše požádá, aby Zemanovi navrhl odvolání Staňka. Babiš novinářům řekl, že to udělá. Šmardovu nominaci ale kritizoval.

Babiš si chce prostudovat koaliční smlouvu

„Dozvěděl jsem se o té nominaci, kterou tedy považuji za zvláštní. Musím si přečíst koaliční smlouvu, co tam máme k nominaci ministrů z hlediska jejich odbornosti,“ řekl Babiš. „V této chvíli ani neznám životopis (Šmardy), jaké má předpoklady, aby vykonával tuto funkci. Ministerstvo kultury je specifický resort. Jde o to, aby ten kandidát funkci zvládl,“ doplnil. Kdy bude s Hamáčkem jednat, Babiš zatím neuvedl.

Koaliční smlouva mezi hnutím ANO a ČSSD podmínky pro odbornost ministrů nestanoví. Podle smlouvy další postup po návrhu kandidáta na ministra podléhá dohodě předsedy vlády s předsedou příslušné koaliční strany. Premiér by měl návrh předsedy dané koaliční strany respektovat, píše se ve smlouvě.

Rozhovor s premiérem Andrejem Babišem (ANO) nejen o situaci na ministerstvu kultury sledujte ve čtvrtek od 11 hodin živě na Blesk.cz v pořadu Ptám se, pane premiére.

Video  ČSSD má za sebou debakl. V evropských volbách ztratila všechna čtyři křesla.  - Jakub Veinlich/Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

milesmiles ( 31. května 2019 10:28 )

pravý dělnický kádr ani komunisti by si nedovolili ho jmenovat
nikdy nebyl v divadle
ted se bude muset řešit problém ND je to tam katastrofa
pane Bab iš děláte chybu toho primi iva jmenovat
lepší padnout vládu a nové volby jako v Israeli

marmat ( 29. května 2019 12:05 )

Miliony chvilek prosíme o uvolnění potřebné částky na léčbu jejich věrného
Caps Lock- trolla "anonym 01".....Oddaně Vám to vrátí,( jen co se dá do kupy) řadou zodpovědných diskuzních příspěvků...Zatím jsou to 100% GÓLY DO VLASTNÍ BRANKY

marmat ( 29. května 2019 12:00 )

petr12: on Staněk mi osobně nevoní ...jako div nééé kmotr Grebeníčkovy knihy...
Ale podal podněty na Policii k zahájení trestního řízení-NA ZÁKLADĚ AUDITŮ ...nemohl/nesměl o detailech mluvit a už se veze ???!­Proto­že"ne­komu­niko­val" ?

marmat ( 29. května 2019 11:55 )

To je úplně první člověk z politiky, který nazval/označil právě TAKTO premiéra.
Takový Zimola se svou odnoží už doooz­načo­val.Ne­dělej­te z Babiše "neználka".To je ten poslední, co se v těchto postojích nevyzná.Musí respektovat koal.smlouvu, ale národ musí znát jeho NÁZOR

petr12 ( 29. května 2019 11:15 )

Šmarda co chceš mírnit pokud je Fajt zloděj tak proč na něj už není podané trestný oznámení nebo elita národa není zloděj,jen obyčejný člověk!!Hamáčku styd se, máš málo čestných ministru nevážíš si jich Staněk odhalí zloděje,pijavici a ty odvoláš ministra kam kráčí CSSD pak se divíte že vás lidé nevolí.přeci vám nemuže diktovat umělecká s fetovaná špína,sajrat náměs­tí,zlo­ději,­nepla­tiči daní,aktivisti nedostudovaný hovado milion pro křivárnu placený kmotry,luzou ODS TOP!!vzchop se *** a potrestej zloděje a neodvolávej čestného ministra máš možná jediného!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa