Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Babiš pro Blesk promluvil o krizi a Zemanovi. A kam vezme Moniku na dovolenou?

Autor: Jakub Tomek - 
1. července 2019
05:01

Horké letní teploty a vládní krize rozproudily spekulace ohledně možné podpory vlády Andreje Babiše (64, ANO) od hnutí SPD Tomia Okamury (46), proti kterému varuje nemálo expertů. Blesk se proto zeptal samotného šéfa kabinetu, jak vidí budoucnost vládnutí s ČSSD, která se stále rozhoduje, co dál. A podle premiéra jsou jen dva scénáře. Pokračování stávající vlády, nebo předčasné volby…

Pane premiére, proč se celý měsíc nic nedělo s odchodem ministra kultury? Pan Staněk podal demisi k poslednímu květnu a začalo se to řešit až teď po měsíci…

Já jsem absolutně splnil svůj úkol. Posledního května jsem přijal pana Šmardu (kandidáta na ministra kultury Michala Šmardu, pozn. red.), abych ho poprvé v životě viděl, a v ten den jsem odvolání pana Staňka poslal na Hrad. Až minulý týden se setkal pan prezident s panem Šmardou kvůli časovým důvodům a podle něj by měl pan Staněk zůstat, než se vysvětli rozpory v souvislosti s panem Fajtem.

Co ale, když ČSSD opravdu opustí vládu i s ministrem kultury Antonínem Staňkem. Co bude následovat potom?

Já si to nemyslím.

Proč?

Protože by to bylo absurdní, aby skončila vláda kvůli tomuto. Pokud by se to stalo, tak jediné řešení jsou předčasné volby. Ale chtěl bych vidět, jestli by pro rozpuštění Sněmovny hlasovala opozice. Ti dělají jen ramena.

Video  Babiš vytáhl ve Sněmovně řepku i Čapí hnízdo a šil do opozice  - PSP ČR
Video se připravuje ...

Alternativa s Okamurou na stole není

Hlásí se vám už Tomio Okamura, že by podpořil vaši menšinovou vládu, která by se opírala o hlasy KSČM a SPD. To byste chtěl?

Tuhle debatu už jsme absolvovali a řekli jsme si, že taková alternativa na stole není. Pokud by došlo k odchodu ČSSD z vlády, tak opakuji, že jediná alternativa jsou předčasné volby.

Ostatně i při některých důležitých hlasováních spolu ve Sněmovně spolupracujete a kde kdo říká, že ve Sněmovně funguje skrytá koalice v tomto složení.

Žádná skrytá koalice neexistuje.

Před hlasováním o nedůvěře opustil sál váš poslanec Přemysl Mališ, kterému vadí vzrůstající vliv komunistů na vládu. Řekl, že kdyby žil jeho dědeček, že by ho přetáhl holí. Opustí váš klub?

Já pana Mališe ani pořádně neznám, jen vím, že se domáhal esemeskou, aby byl ministrem dopravy, a že byl na nechvalném výletě s poslanci na Machu Picchu. A nerozumím tomu, protože KSČM na vládu žádný vliv nemá.

Předčasné volby iniciovat nechce

Pan prezident nevyloučil možnost předčasných voleb. Teď jste to řekl i vy. Půjdete na jednání s prezidentem i s touto možností, jak současnou vládní krizi odblokovat?

My předčasné volby určitě nebudeme iniciovat. Pokud sociální demokracie odejde z vlády, tak to budou oni, kteří nás dostanou do situace, kdy nebude jiná možnost.

Někteří komentátoři o vás začínají mluvit, že jste nejslabším premiérem, že skáčete, tak, jak píská prezident. Cítíte se tak?

Zase někteří říkají, že slušnost není slabost. Já chápu, že všichni by si přáli, abych měl konflikt s panem prezidentem, ale já s ním mít konflikt nebudu. Na něco máme jiný názor, ale žaloby na něj dávat kvůli tomu nebudu.

Vraťme se k SPD. Pokud by vláda padla, pokračovala by jen menšinová vláda ANO s podporou SPD a KSČM? Nebojíte se dalších protivládních protestů? Na ty by mohlo přijít klidně i víc lidí.

Vy se furt, pane redaktore, motáte, co by, kdyby. Není žádné kdyby. Pokud socialisté odejdou z vlády, řeknou tím, že budou předčasné volby. A ještě před velkou demonstrací paní Benešová vyšla vstříc požadavkům demonstrantům, a stejně se protestovalo. S SPD prostě vládnout nebudeme.

Alternativa ani s podporou SPD tedy není?

Ne. No a třeba opozice předčasné volby chtít nebude a někdo si rozmyslí, že nás podpoří.

To myslíte vážně? Koho byste si dovedl představit?

Když jsem 17 hodin poslouchal ty různé projevy. Ano, oni mají legitimní právo nás kritizovat, ale když kritizují k věci jako třeba pan Skopeček z ODS nebo pan Klaus mladší, tak tomu rozumím. Ale když někdo sprostě uráží, lže a mluví o mých dětech, tak je to nechutné. Ale uvidíme. Vstupem do politiky jsem tady ten systém prostě naboural.

Doufá, že přesvědčí prezidenta

Sociální demokraté si dali čas do včerejška a pak se rozhodnou, jestli zůstanou dál ve vládě. Vy jedete ale s panem vicepremiérem Hamáčkem za panem prezidentem až zítra. Myslíte, že se nějak domluvíte a ČSSD nakonec z vlády neodejde?

Ten původní termín sociální demokracie jsme překonali, a ještě ve středu před hlasováním o nedůvěře jsme měli schůzku, kde pan Hamáček telefonoval s panem prezidentem a já jsem byl u toho. Domluvili se na 12. července, že se sejdou. A následně se to změnilo tím, že v pátek ráno byl u mě a začali jsme hledat rychlý termín u pana prezidenta, který teda bude v úterý. Pokud jsme překonali 17 hodin diskuzí opozice před nedůvěrou vládě, tak by bylo nešťastné, aby se vláda rozpadla kvůli této záležitosti.

Máte nějaký záložní plán?

Já doufám, že se mi povede pana prezidenta přesvědčit, aby nějakým způsobem akceptoval návrh ČSSD, na který mají podle koaliční smlouvy právo.

V pátek jste měl schůzku s panem vicepremiérem Hamáčkem. Dával vám najevo, že je ČSSD opravdu rozhodnutá odejít z vlády?

My jsme v kontaktu stále. I dnes jsme si psali. Ten problém vznikl tak, že Antonín Staněk je nominant sociální demokracie a potom na něj změnili názor. Samozřejmě, že tam hraje fakt kauza odvolání pana Fajta z čela Národní galerie. Pan prezident stojí na jeho straně, ČSSD ho chce vyměnit a já to respektuji. Udělám maximum pro to, abych pana prezidenta přesvědčil, aby pana Šmardu jmenoval.

Mluvil jste s panem ministrem Staňkem? Nesnažil jste se ho třeba nějak přesvědčit, aby sám tlačil na své odvolání, aby zachránil vládu?

S panem Staňkem budu mluvit ještě před úterní schůzkou s panem prezidentem.

Co s ním budete řešit?

Budu s ním hledat nějaké řešení. Těch řešení je vícero, ale nechci to dopředu prozrazovat.

Nabídnete mu třeba jinou funkci?

Nechci nic komentovat předem. Pro nás ta koaliční vláda není jednoduchá. My máme různé představy o rozpočtu a v tomhle se často rozcházíme, ale bylo by absurdní, aby vláda padla na nějaké nominaci na ministra.

Pan prezident ale v sobotním rozhovoru pro MF Dnes řekl, že má silné pochybnosti o tom, že bude někdy Michal Šmarda ministrem kultury. Tak jak ho chcete přesvědčit? ČSSD už ustupovat prý nechce.

Budu se snažit. Je to moje profese. Jsem profesí obchodník a součástí obchodu je i vyjednávání a argumentace a já budu chtít pana prezidenta přesvědčit, aby mé návrhy akceptoval.

S čím na schůzku půjdete?

Nechci to vzkazovat přes média. Vláda pracuje dobře, i když máme rozdílné názory. Máme výsledky, takže je nesmysl vládu oslabovat nebo ji položit. Udělám všechno pro to, aby pan prezident sociální demokracii vyšel vstříc.

Proč už podruhé pan prezident nechce akceptovat návrh sociální demokracie. Sám jim před eurovolbami vyjádřil podporu…

Je to o to absurdnější, protože pan Hamáček s panem prezident narovnal vztahy. Pozval ho na jejich sjezd, tam je podpořil i ve volbách, což se mi moc nelíbilo, protože když byla prezidentská volba, tak my jsme ho podpořili a oni tenkrát byli rozpolcení, jestli ho podpořit, nebo ne.

Babiš: Zeman se chová podobě jako jiní prezidenti

Hodláte na pana prezidenta podat kompetenční žalobu? Nebylo by to poprvé. I Miloš Zeman v roli premiéra zažaloval prezidenta Václava Havla v souvislosti se jmenováním guvernéra České národní banky.

Pan prezident není první ani poslední, kdo odmítl jmenovat nějakého ministra. Všichni prezidenti zatím někoho odmítli jmenovat. Třeba pan Havel odmítl jmenovat pana Grégra, že se mu nelíbilo jeho ekonomické směřování, pan Klaus odmítl jmenovat pana Urbana, protože nevěděl, jestli umí cizí jazyk. Potom odmítl jmenovat pana Ratha. Ti prezidenti se chovali podobně, jako se chová tento.

Ale nakonec se ministry stejně jen stali…

Nikdo z premiérů tu žalobu nepodal, protože by to byl nesmysl. Co by to vyřešilo? Tím pádem by se to řešilo třeba půl roku a nic by to nepřineslo. Já chci ten problém vyřešit a nedestabilizovat vládu a celé politické prostředí, protože společnost je rozpolcená.

Mluvil jste o nabourání systému, který tu byl. V minulých dnech řekl v pořadu Blesku Epicentrum Ivan Langer, že jste ho prosil o pomoc se založením hnutí ANO.

Tyhle nesmysly opravdu nepotřebuji komentovat. Je stejný symbol korupce jako pan Dalík, Topolánek a další.

V té době jste ale byli v kontaktu…

My jsme se znali přes tenis v Prostějově. Pan Černošek nás seznámil a přes něj jsem byl pozván i na jeho svatbu. To je vše, co bych k tomu řekl.

Budete mít vůbec kvůli této vyhrocené situaci nějakou dovolenou?

Já doufám, že to vyřešíme co nejdříve a vládní prázdniny máme až první dva týdny v srpnu.

Kam se chystáte?

Jako každý rok do Řecka na pár dní.

 

ilthinra ( 2. července 2019 01:41 )

Přejít na SpFling.com - skvělé seznamka pro dospělé s inteligentní vyhledávací systém najít sex partnera!

AlesKozar ( 1. července 2019 18:53 )

Konec demokracie v ČR. Skoro 1500000 milionu lidí ho zvolilo a teď má ustupovat kvůli chátře, která tady 25 let krade a lže. Když jim tak vadí dotace, proč mu je za své vlády vypláceli???

mord ( 1. července 2019 12:13 )

Udavač už smrdí strachem i na dálku. to je dobře

jity ( 1. července 2019 11:46 )

Už Jan Werich říkával s blbci nemá cenu diskotovat, je to ztráta času.

Osviceny ( 1. července 2019 11:03 )

Tady je videt ze kdyz namluvite duchodcum ze zvedani duchodu je vase prace a ze se nikdy nemeli tak dobre tak se vzdy objevi ten nejhloupejsi kus v euforii aby branil sveho pasaka

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa