Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Babiš jedná v Egyptě i o migraci. A pro armádu chce dokoupit letadla CASA

Autor: peb, ČTK - 
24. února 2019
17:12

Český premiér Andrej Babiš využil dnešní cesty na summit Evropské unie a Ligy arabských států (LAS), aby navštívil základnu mezinárodní pozorovací mise MFO nedaleko egyptského letoviska Šarm aš-Šajch. Působí zde také 13 českých vojáků.

„Premiér Andrej Babiš navštívil základnu South Camp MFO,“ uvedl na svém twitterovém účtu Úřad vlády ČR. Babiš za vojáky zamířil ihned po přistání v Šarm aš-Šajchu kolem 10:00 SEČ. Čekala zde na něj mimo jiné ukázka transportního letounu CASA české armády, který na sinajské základně dlouhodobě slouží.

Babiš při té příležitosti hovořil o možnosti získat pro armádu další letadla CASA. „My máme jenom čtyři stroje, potřebujeme víc. Dostal jsem informaci, že jsou teď dva na prodej za nějakou lepší cenu,“ řekl premiér s tím, že dvojici letounů se Česko bude snažit zakoupit.

Mezinárodní mise na východě Egypta dohlíží na dodržování bezpečnostních podmínek mírové dohody mezi Egyptem a Izraelem. South Camp je sídlem velitelství mise a slouží jako logistické a operační centrum aktivit MFO ve východní části Sinajského poloostrova.

„Musím říct, že jsem byl velice hrdý na naše vojáky, protože mají skvělou pověst, je to vlastně nejefektivnější jednotka. Dokonce nás to ani nestojí tolik peněz,“ řekl později Babiš o české účasti na misi MFO. Má za to, že by měla pokračovat, protože je to „strategicky i politicky“ důležité.

Babiš jednal s prezidentem Iráku

Na úvod summitu EU a Ligy arabských států (LAS) absolvoval Babiš jednání s iráckým prezidentem Barhamem Sálihem a libanonským premiérem Saadem Harírím. Novinářům poté v egyptském letovisku Šarm aš-Šajch řekl, že diskuse s iráckou hlavou státu se soustředila na poválečnou rekonstrukci země a vzájemné ekonomické vztahy. Na probírání konkrétních projektů ale podle předsedy vlády nedošlo.

„Prostor pro spolupráci tam je, ale my jsme probírali víc politiku než konkrétní ekonomické záležitosti,“ uvedl Babiš. „Oni mají suroviny, mají ropu, plyn, tak to je samozřejmě prostor pro naše firmy,“ pokračoval. Naznačil, že konkrétním formám spolupráce budou zasvěcené další bilaterální schůzky. „Určitě tam pošleme nějakou ekonomickou misi,“ řekl Babiš. 

Jednání se Sálihem a Harírím podle českého premiéra spojovalo téma bezpečnostních problémů na Blízkém východě. Babiš doufá, že summit EU a LAS pomůže všechny strany přiblížit k řešení krizí, „které se dlouhodobě nevyřešily“.

Za hlavní téma vrcholné schůzky, kterou v neděli a pondělí hostí Šarm aš-Šajch, označil český premiér už ráno před odletem migraci. Při vyjádření pro novináře nicméně nespecifikoval, co přesně si v tomto směru od summitu slibuje.

„Ale je důležité, abychom si sedli za stůl, abychom komunikovali, abychom si vyměnili na to názory,“ vysvětlil. Podle Babiše si navíc Česká republika získává v diskusích o migraci na svou stranu stále více států, „i když ne vždycky oficiálně“. „My můžeme navrhovat nějaké věci, ale nejsme ti, kdo o tom rozhodují,“ uzavřel premiér, který o migraci jednal i loni při jiné návštěvě severní Afriky. Tehdy vyrazil do Maroka, kde působil i před revolucí.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa