Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Unie si došlápla na ruské špiony. Kvůli útoku novičokem zmrazila majetek i šéfovi rozvědky

Aktualizováno -
21. ledna 2019
13:25
Autor: ČTK - 
21. ledna 2019
13:01

Evropská unie uvalila sankce na dva důstojníky ruské vojenské rozvědky GRU, a také na šéfa této služby a jeho zástupce, odpovědné za držení, přepravu a použití jedovaté nervové látky loni v březnu v britském Salisbury. Unie ke zmrazení jejich evropského majetku a k zákazu vstupu do EU poprvé využila nový sankční režim namířený proti používání a šíření chemických zbraní domluvený loni v říjnu.

Stejný mechanismus dnes EU využila také vůči syrskému středisku odpovědnému za vývoj a produkci chemických zbraní a proti pěti syrským činitelům, kteří za práci tohoto střediska přímo odpovídají. V tiskové zprávě to uvedla Rada EU na okraj jednání ministrů zahraničí bloku.

Británie z útoku na bývalého dvojího agenta Sergeje Skripala, který byl spolu se svou dcerou otráven loni počátkem března nervově paralytickou látkou označovanou jako novičok, viní právě příslušníky ruské GRU. Skripalovi přežili a Moskva obvinění popírá.

Podle médií v Salisbury během útoku působili lékař GRU Alexandr Miškin a plukovník Anatolij Čepiga. V Británii pobývali s doklady na jména Alexandr Petrov a Ruslan Boširov. Na oba byl vydán evropský zatykač a britské úřady věří, že mají dost důkazů pro jejich odsouzení za přípravu vraždy Skripala a za pokus o vraždu jeho dcery Julije. Podezírá je také ze zabití Dawn Sturgessové, která s novičokem náhodou přišla do kontaktu v červenci.

Rusko jakýkoli podíl na událostech odmítá. Loni v listopadu zemřel Igor Korobov, který GRU v inkriminované době vedl, službu nyní řídí jeho první náměstek Igor Kostjukov.

Syrské Středisko vědeckého studia a výzkumu (SSRC) už figuruje na starším sankčním seznamu v souvislosti s občanskou válkou v Sýrii. Na něj dnes EU dopsala dalších jedenáct „prominentních podnikatelů“ a pět právnických subjektů, v souvislosti se syrskou občanskou válkou se tak sankce týkají 270 osob a 72 právnických subjektů. Unie také na Sýrii už dříve uvalila ropné embargo, platí omezení investic a zákaz exportu zboží a technologií, které mohou sloužit k represím či odposlouchávání, zmražena jsou evropská aktiva syrské centrální banky. Sankce unie spustila už v roce 2011, obnovovány jsou každoročně.

doktormediciny ( 21. ledna 2019 17:16 )

To je dost zajimave pojeti. Pokud je doktor myslen jako lekar, tak by to asi byt nemelo

vaber ( 21. ledna 2019 16:19 )

proč se asi nikde nepíše o informacích které nyní zveřejnila skupina Anonymus když se dostali k tajným informacím

fido2 ( 21. ledna 2019 15:25 )

A kdy si došlápne na zrádce a udavače...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa