Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Kauza Skripal: Zařídila ruská tajná služba víza vrahům? Promluvil uprchlík z Ruska

Autor: ČTK, peb - 
16. listopadu 2018
20:53

Rusové Anatolij Čepiga a Alexandr Miškin, podezřelí z útoku jedem na bývalého ruského agenta Sergeje Skripala, si zřejmě opatřili britské vízum s pomocí ruské tajné služby FSB. Zjistila to mezinárodní investigativní skupina Bellingcat společně s ruským serverem The Insider. Čepiga a Miškin údajně do Británie na jaře přicestovali pod jmény Alexandr Petrov a Ruslan Boširov a v Salisbury se pokusili zabít Skripala a jeho dceru armádním jedem. Oba útok přežili.

Šéf serveru The Insider Roman Dobrochotov dnes rozhlasové stanici Echo Moskvy řekl, že informaci investigativcům předal bývalý technický ředitel společnosti TLSContact, která v Moskvě zpracovává vízové formality pro řadu zahraničních konzulátů včetně britského. Muž, jehož jméno Bellingcat údajně zná, ale nehodlá zveřejnit, loni z Ruska uprchl a požádal o azyl ve Spojených státech. 

Tento člověk podle Dobrochotova vypověděl, že byl donucen, zřejmě vydíráním, podepsat závazek spolupráce s ruskou kontrarozvědkou FSB. Její agenti mu pak řekli, že se tajné službě podařilo proniknout do vnitřního kamerového systému britského vízového střediska v Moskvě. Měli údajně i schéma jeho počítačové sítě.

Na jaře roku 2016 zverbovanému řediteli ruské firmy sdělili, že hodlají do Británie vyslat dva lidi, a požádali ho o spolupráci. Vízum jim prý chtěli opatřit „bez zbytečného rozruchu“. Muž prý pomoc odmítl, nicméně po několika měsících Petrov a Boširov poprvé přijeli do Británie.

Britská tajná služba letos v září zveřejnila fotografie dvou údajných agentů ruské vojenské rozvědky GRU, kteří se měli útoku na Skripalovy dopustit. Krátce nato Bellingcat a The Insider zjistili jejich skutečnou totožnost a zveřejnili i další podrobnosti. Rusko opakovaně odmítá, že by se na otravě Skripala a jeho dcery jakkoli podílelo.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Taurus70 ( 18. listopadu 2018 10:00 )

Uz tech hloupych reci nechte ,od zacatku se jen ztrapnujete,co slovo to lez nebo zmena kazdy tyden ,jste banda lharu .Ono se zpetne staci podivat na zpravy o Ukrajine nebo Syrii😲😲

marais ( 17. listopadu 2018 09:49 )

Celé to připadá, jak připravená provokace proti Rusku.Za vším hledej prachy a zradu lidí, kteří z RF utekli. Hanba jim.

fotrpjotr ( 17. listopadu 2018 05:05 )

Zajímavé,rusové nikoho nezavraždili a jsou označeni jako vrahové,saudové brutálně zavraždili novináře a jsou to hrdinové.

Zobrazit celou diskusi