Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

„Slíbili, že mi zavolají.“ Skripalova matka (90) se bojí, že syna ani vnučku už neuvidí

Autor: Darina Jíchová - 
18. října 2018
18:25

Matka otráveného exagenta Sergeje Skripala (67) promluvila. Zlomená Jelena Jakovlevna (90) doufá, že se ještě se svým synem a vnučkou Julijou (33) shledá. Uvedla, že od té doby, co byli v březnu otráveni, je v kontaktu s Julijou, dodala ale, že její rodina jí neřekla všechny okolnosti spojené s případem. Teď se bojí, že Sergeje a Juliju už nikdy neuvidí, informoval deník Daily Mail.

Skripalova matka si je vědoma, že její syn a vnučka byli otráveni a že nyní pokračují v rekonvalescenci. Její rodina se ji ale ze strachu o její zdraví rozhodla ušetřit všech detailů. S vnučkou naposledy mluvila v červenci, kdy jí Julija zavolala, aby jí popřála k narozeninám. Tehdy jí také slíbila, že se její otec rodině do tří dnů ozve. Vysvětlila jim, že Skripal má problémy s dýcháním a nemůže moc mluvit.

Poslední telefonát s vnučkou

„Slíbili, že mi zavolají, ale neozvali se,“ lamentuje Jakovlevna. Julija ani její syn od července nezavolali. Jakovlevna se nechala slyšet, že si přeje ještě před smrtí odjet do Anglie, aby mohla obejmout svého syna. Domnívá se, že je to jediný způsob, jak se s nimi může setkat. „Tolik mi chybí, jeho starší bratr, můj druhý syn, je mrtvý. Sergej je jediný, který mi zbyl. Moc ho miluju,“ prohlásila.

„Julija volala 24. července, na moje narozeniny. Bylo to nečekané, její telefon mě moc potěšil. U telefonu byl i Sergej. Bylo mi líto, že jsem s ním nemohla mluvit. Řekla mi: Jsem tady s taťkou, sedí vedle mě, ale nemůže mluvit, bolí ho v krku,“ dodala, že si s ním přála prohodit alespoň pár slov.

„Těší mě, že jsou spolu. Sergej se přestěhoval do Anglie, do Salisbury. O tom městě jsem předtím neslyšela. Nikdy s námi ale nepřerušil kontakt, volali jsme si každý týden,“ pronesla Jakovlevna. „Zažádala jsem si o vízum, ale pochybuju, že mi ho dají. Doufám, že se oba brzo uzdraví. Sergeje bych chtěla moc vidět,“ řekla Skripalova matka.

Pro matku Skripal není zrádce

Jakovlevna odmítá, že Skripal zradil svou zemi. Za zrádce ho označil také ruský prezident Vladimir Putin. Jakovlevna je ale na syna pyšná. „Můj syn je dobrý a čestný člověk, Rusko by na něj mělo být hrdé. Sloužil mu dobře,“ svěřila se s tím, že syna neviděla od pohřbu svého manžela v roce 2004.

Skripalova matka nezná plný dopad otravy svého syna. Netuší, že vztahy mezi Ruskem a Západem jsou tak vypjaté, jako tomu bylo za studené války. Viktorija Skripalová, neteř otravéného exagenta, se nechala slyšet, že Jakovlevnu chtěli ušetřit zbytečnému stresu.

Kauza Skripal

Skripalovi byli otráveni 4. března v anglickém Salisbury, Julija přijela na návštěvu za svým otcem. Plánovala svatbu a chtěla otcovo požehnání. Podle vyšetřovatelů se oba otrávili nervově paralytickým toxinem novičok. Britové z útoku obvinili Rusko, proti kterému svědčí většina důkazů i to, že v Salisbury v ten den byli agenti jejich rozvědky GRU.

Moskva ale účast na Skripalově otravě vehementně popírá. Kauza vyvolala mezinárodní diplomatickou roztržku, která skončila vyhoštěním ruských diplomatů z Británie a ze zemí jejích spojenců. Moskva Britům oplatila stejnou mincí. 

Novičok v Británii zabíjel

Lahvičku, ve které agenti měli toxin a kterou po činu pohodili v salisburském parku, našel Charlie Rowley (45). Ten ji daroval své přítelkyni Dawn Sturgessové (†44), která si v domnění, že jde o parfém, novičok nastříkala na zápěstí. Přes včasný zásah lékařů Sturgessová na následky otravy zemřela.

Za útokem jsou agenti GRU

Britským vyšetřovatelům se podařilo identifikovat dva agenty GRU, kteří útok na Skripalovy provedli. Šlo o Ruslana Boširova a Alexandra Petrova. Prezident Putin však tvrdil, že muži jsou civilisté.

Později se ukázalo, že se v obou případech jedná o falešná jména. Investigativní skupina Bellingcat odhalila jejich pravou totožnost, šlo o plukovníka Anatolije Čepigu (Boširov) a armádního lékaře Alexandra Miškina (Petrov), oba jsou členy rozvědky. I přes pádné důkazy Moskva stále trvá na své nevině. 

Video  První rozhovor Julie Skripalové po otravě: Léčba byla pomalá, bolestivá.  - Reuters
Video se připravuje ...

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

istyl ( 18. října 2018 19:01 )

Slo by jim o zivot, prozradili by se kde jsou...je to zas hra Putinstanu a zas by je navstivili jeho "turiste", tentokrat uz naposled...

prasatkopepicek ( 18. října 2018 18:34 )

Turisti z Ruska jsou pohroma pro kazdou zemi. Bud se chovaji jak dobytek a nebo vrazdi. Rusaky nechat kde jsou a nic s nimi nemit spolecneho.

Zobrazit celou diskusi