Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Skripal tajně navštívil Prahu. Exšpion otrávený novičokem pomáhal tajným službám

Autor: jer - 
13. května 2018
15:40

Bývalý dvojitý ruský agent Sergej Skripal byl v minulosti tajně v Praze, tvrdí týdeník Respekt. Českou metropoli navštívil v roce 2012 a tajné služby si jeho pomoc pochvalovaly, dodává list, podle kterého další setkání se zpravodajci proběhlo pak v Británii. Skripala (66) a jeho dceru Juliji (33) letos v březnu v britském Salisbury otrávil paralytickým jedem novičok zatím neznámý pachatel.

Sergej Skripal do roku 1995 pracoval jako agent Ruska, poté ale začal pracovat pro Západ. Po roce 2010 měl s britskou tajnou službou MI6 spolupracovat na odhalování ruských špionů, rekapituluje Respekt. Za tímto účelem měl pomáhat i spojencům Británie, včetně České republiky.

Prahu Skripal navštívil minimálně jednou v roce 2012. Jeho návštěva Česka byla údajně pro tajné služby přínosem. Podle Respektu se se Skripalem zástupci českých bezpečnostních složek setkali také v Británii.

Na Skripala a jeho dceru byl 4. března spáchán atentát. Vyšetřování útoku stále probíhá. Skripal i dcera Julija atentát přežili. Jed novičok byl v malém množství na klice jejich domu. Premiérka Británie Theresa May z otravy obvinila Rusko.

V reakci na útok Británie vyhostila přes 20 ruských diplomatů. Podobný krok učinily tři desítky zemí, včetně České republiky a USA. Celkem se jednalo o více než 150 ruských diplomatů. Rusko reagovalo vypovězením stejných počtů diplomatů.

Generální ředitel Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW) Ahmet Üzümcü uvedl, že podle jejich analýz bylo k otravě bývalého dvojitého agenta Sergeje Skripala (66) a jeho dcery Juliji (33) použito 50 až 100 gramů paralytického jedu novičok v tekuté formě. Pro laboratorní účely se této látky vyrábí výrazně méně.

Prezident ČR Miloš Zeman minulý týden oznámil, že jed novičok se v malém množství vyráběl i v České republice. Rusové již dříve uvedli, že novičok se vyrábí v řadě jiných zemí, mezi které mělo patřit i Česko.

„Byl u nás vyráběn a testován novičok, byť v malém množství, a poté zničen. Víme kde a víme kdy a je pokrytectví předstírat, že nic takového nebylo,“ řekl Zeman v rozhovoru pro TV Barrandov.

Zemanovy výroky odsoudila většina českých politiků, odmítavě se vyjádřila i ministryně obrany Karla Šlechtová (ANO). „ČR se zabývá výhradně ochranou proti těmto látkám a pokud se testují, hned poté jsou zničeny. Na území ČR nyní žádný novičok není,“ uvedla.

„Novičok podle mých informací je látka, která se skládá z asi deseti různých látek. Já jsem to zaznamenal včera, je to překvapující hlavně z pohledu toho, že jedna služba tvrdí něco a ty další služby tvrdí něco jiného, takže se jich musíme zeptat, jak to vlastně myslely, protože já takovou informaci nemám,“ uvedl premiér v demisi Andrej Babiš (ANO).

doktormediciny ( 13. května 2018 20:00 )

Ad Snehulak...Je to skoto k zasmani/ krome te otravy/ Takove informace se snaD NEMOHOU DOSTAT VEN..

snehulak ( 13. května 2018 17:18 )

Prdlajs, byl si pro protijed na Novičok, protože jinak by byl už dávno po kremaci. (Ale protijed na něj neexistuje, tak kdo tu lže, vědci, politici, propaganda?)

ivoadler ( 13. května 2018 15:58 )

Byl si pro Novičok.

Zobrazit celou diskusi