Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Vědec, který vytvořil novičok: Skripalovi přežili, protože dostali jen minimální dávku

Autor: Darina Jíchová - 
20. dubna 2018
14:57

Ruský vědec Vladimir Uglev, který pomáhal vytvořit novičok, se nechal slyšet, že Skripalovy zachránilo pravděpodobně to, že byli vystaveni jen malému množství nervového toxinu. Dodal také, že ho nepřekvapuje to, že je z otravy obviněné Rusko, ani to, že politici jeho země vinu vehementně popírají. „Rusko se jen tak nezmění, je jedno, kdo je u moci,“ řekl novinářům stanice BBC.

„Cílem programu, ve kterém jsem tehdy pracoval, bylo vytvořit látku alespoň desetkrát silnější než nervový plyn XV. To se nám podařilo,“ uvedl Uglev. Vědec tvrdí, že látka, která otrávila bývalého agenta Sergeje Skripala (66) a jeho dceru Juliji (33) v anglickém Salisbury, pochází přímo z projektu, na němž se on sám podílel. „Toxin byl identifikován jako nervová látka A-234 a tu jsem vyvíjel já.“

Výrobce novičoku

„Můžu to říct téměř s naprostou jistou, viděl jsem jeho spektrometrii a molární hmotnost přítomného fluoru přesně odpovídá A-234. Museli dostat minimální dávku, téměř zanedbatelnou, jinak by nepřežili,“ vysvětlil vědec. „Jsou další lidé, kteří padli za oběť našemu jedu. Naučil jsem se ale o tom takhle nepřemýšlet. Desítky lidí byly otráveny naším výtvorem, někdy šlo o záměr, jindy o nehodu,“ Uglev vzpomněl na svého kolegu Andreje Železnjakova, který se infikoval při manipulaci s novičokem.

Uglev pracoval v laboratoři v ruském městě Šichany, odkud se britské tajné služby domnívají, že novičok pochází. „Sám jsem se jedem otrávil, ale šlo o A-240. Vystříkl mi na ruku, tu jsem rychle ponořil do kyseliny chlorovodíkové a peroxidového roztoku. Žádné další následky jsem neměl. Skripalovi se nakazili verzí A-234 a z toho rozboru, co jsem viděl, mohou být rádi, že to bylo tak malé množství. Novičok má dlouhou životnost, podle toho, co ukázalo jeho složení, to klidně mohl být můj vlastní produkt,“ uvedl.

Účinky toxinu

Lidé infikovaní novičokem zaznamenají několik symptomů, mezi nimi nevolnost, pocit na zvracení, průjem a extrémní pocení. Nakažení mají problémy s dýchaním a začnou sípat, následně jim prudce stoupne krevní tlak, který poté rychle klesne. Zpomalí se také srdeční tep. Toxin vyvolává křeče a ztrátu vědomí. Vnějším příznakem jsou kromě pocení také zúžené zorničky. Příčinou úmrtí je udušení nebo zástava srdce.

Julija Skripalová, archivní foto Julija Skripalová, archivní foto | Reuters

Julija Skripalová se z bezvědomí po otravě v neděli 4. března probrala na konci měsíce, propuštěna z nemocnice byla na začátku dubna. Podle slov lékařů se zlepšuje i stav jejího otce a oba by se měli plně uzdravit. Británie trvá na tom, že za útokem na Skripalovy stojí Rusko, Moskva obvinění odmítá.

„Jistě že to ruská vláda odmítá a Britové nikdy nic nedokážou, ledaže by našli zkumavku, ve které byl do Anglie novičok dopraven,“ prohlásil. „Všechno ukazuje na Rusko a reakce naší vlády to jen potvrzuje,“ dodal Uglev.

Dekontaminace Salisbury

V Salisbury, kde došlo k otravě Skripalových, začala systematická dekontaminace. Obyvatelé ale byli upozorněni, že ve městě stále zůstává 9 míst, kde je koncentrace toxinu velmi vysoká. Lidé tak byli vyzváni, aby do zahrazených prostor nevstupovali a neporušovali karanténu. Ohrozit by mohli nejen sebe, ale i ostatní.

Bylo potvrzeno, že použitá nervová látka byla ve své tekuté formě, jejíž přenos je snadný. Dekontaminace města bude trvat několik měsíců a podle předběžných odhadů bude velmi nákladná. V naprosté karanténě zůstává Skripalův dům, restaurace Zizzi, kde dvojice jedla, a hospoda Mill, kam Skripal pravidelně chodil. Uzavřené je i salisburské obchodní centrum.

Hlavní poradce ministerstva životního prostředí Ian Boyd sdělil občanům města, že některá místa jsou pořád kontaminovaná. „Jsou tu lokace nesoucí stopy vysoké dávky toxinu, která je člověku nebezpečná. Místa jsou zahrazená a stráží je policie. Proces dekontaminace je složitý a zdlouhavý. Budeme neustále provádět testy a až budou oblasti bezpečné, zpřístupníme je,“ uvedl Boyd a požádal obyvatele o spolupráci a trpělivost.

 

marmat ( 20. dubna 2018 17:38 )

Tak to je článek z kterého mrazí...z mnoha důvodů!!! Velmi z TOHO, že nám v medich vůbec NIKDO o případu vyloženě nelže, ALE zatajují nám už dlouho 100% informace o tom jaké další následky má ta aféra m᧧§!!!Dekontaminace mnoha prostor, restauraci....zavřené CELÉ obchodní centrum...o autorovi látky NULA !

Zobrazit celou diskusi