Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Skripalová se ozvala z tajného místa. „Laskavou pomoc“ Ruska poslala k šípku

Autor: vei, ČTK - 
12. dubna 2018
07:35

Julija Skripalová (33), otrávená dcera ruského exšpiona Sergeje Skripala (66), odmítla pomoc ruského velvyslanectví. V prohlášení vydaném z utajovaného místa přes britskou policii uvádí, že stále trpí účinky nervově paralytické látky, kterou proti ní a jejímu otci někdo na počátku března na jihu Anglie použil. A zmiňuje, že její otec je „stále velmi nemocný“. Nejnovější informace o Skripalové přinesla britská BBC.

Ve svém prohlášení Skripalová tvrdí, že se ještě necítí být natolik silná, aby poskytla médiím ucelený rozhovor, ujistila ale veřejnost, že za ni ani jejího otce „nikdo jiný nemluví.“

Otec Skripalové stále zůstává v nemocnici v Salisbury, kde byli oba 4. března otráveni podle Britů toxickou látkou novičok. Skripalová se podle svých slov ocitla v „naprosto odlišném životě, než v tom obyčejném“, který opustila před měsícem.

Ruské velvyslanectví v Londýně, které dlouhodobě usilovalo o kontakt se Skripalovou, obvinilo Británii z jejího únosu.

Julija Skripalová si byla plně vědoma toho, že může požádat ruské velvyslanectví v Londýně o konzulární pomoc, rozhodla se tak ale neučinit. „Mám přístup k přátelům a rodině a byla jsem uvědomena o svých zvláštních kontaktech s ruskou ambasádou, kde mi laskavě nabídli jakoukoli pomoc, kterou mohou poskytnout,“ stojí v jejím prohlášení, které pokračuje slovy: „V tuto chvíli si nepřeji využít jejich služeb, ale pokud si to rozmyslím, vím, jak je kontaktovat.“

Rusko přitom Británii v uplynulých týdnech opakovaně kritizovalo kvůli tomu, že údajně odmítá umožnit ruským diplomatům přístup ke Skripalové, která je ruskou občankou.

Venku z nemocnice je Skripalová od pondělí

Dcera Sergeje Skripala byla v pondělí propuštěna z nemocnice a odvezena na bezpečné místo. Podle listu The Times se s největší pravděpodobností zdržuje v dobře střeženém domě na venkově. Bývalý agent ruské GRU a britské MI6 Skripal zůstává v nemocnici, podle lékařů se ale i jeho stav lepší. Ani v případě Skripalové podle hlavní lékařky nemocnice v Salisbury léčba zdaleka nekončí.

Ve středečním prohlášení Skripalová potvrdila, že byla převezena na bezpečné místo. „Mám k dispozici speciálně vycvičené policisty, kteří mi pomáhají s péčí o sebe a vysvětlují mi vyšetřovací procesy, které jsou prováděny,“ sdělila žena.

List The Times už dříve uvedl, že Británie zvažuje, že Skripalovým nabídne novou identitu a život ve Spojených státech. Sestřenice Julije Skripalové Viktorija Skripalová v úterý ruské agentuře Interfax řekla, že Julija požádá o politický azyl. The Times dnes uvedl, že se mu tuto informaci nepodařilo ověřit.

Deník zároveň uvedl, že zdroje z britské vlády nabádají k opatrnosti při hodnocení výroků Viktorije Skripalové, neboť ji Moskva zřejmě využívá jako svou figurku. Sestřenice Julije Skripalové chtěla před časem za svou příbuznou do Británie přijet, navzdory intervencím ruských diplomatů ale nedostala britské vízum.

Válka diplomatů

Ruské velvyslanectví v Londýně v úterý vyzvalo Brity, aby ruské straně „okamžitě“ předložily důkazy o tom, že Skripalová se po propuštění z nemocnice odebrala na neznámé místo z vlastní vůle. Pokud budou Skripalovi tajně přesídleni, aniž by bylo možné vyslechnout jejich verzi událostí, bude to Rusko podle zastupitelského úřadu považovat „za únos nebo přinejmenším nucenou izolaci“.

Britové tvrdí, že Skripalovy na počátku března otrávil kdosi nervově paralytickou látkou novičok, která se vyráběla v 70. a 80. letech v Sovětském svazu. Premiérka Theresa Mayová v polovině března uvedla, že za otravu Skripalových je s největší pravděpodobností zodpovědné Rusko. Moskva obvinění opakovaně odmítla. Případ vyvolal diplomatickou roztržku mezi Ruskem a řadou západních zemí včetně Česka. Obě strany mimo jiné vzájemně vyhostily desítky diplomatů.

Vše o otravě exagenta Sergeje Skripal čtěte na Blesk.cz zde >>>

kara54 ( 12. dubna 2018 09:53 )

ubožáčku ty už z toho vlez***ství máš nateklej mozek až přijdeš k rozumu bude už pozdě

lakiz ( 12. dubna 2018 09:41 )

Svým příspěvkem jsi akorát potvrdil, že tupým bolševikem jsi tak jedině Ty.

lakiz ( 12. dubna 2018 09:38 )

Co plkáš.........vygůůůgluj si , jak jsou laičky chemici ( komplet zabalení ) a hlídají je poldové z nich jeden jí svačinu....novičok evidentně působí do jednoho metru....

lakiz ( 12. dubna 2018 09:36 )

Ano zde je živoucí důkaz Britského zdravotnictví - umí zázraky..........

sores ( 12. dubna 2018 08:53 )

No já bych se na jejím místě strachovala. Rusáci si jí najdou v tom jsou mistři. Stalin nechal zavraždit milióny svých lidí rusáků nebo je poslal na Sibiř,byl stejný jako Hitler, a záprdek Putin nebude lepší!!!!

Zobrazit celou diskusi