Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Skripalovou ukrývají v nemocnici na vojenské základně. Hlídají ji ozbrojenci

Autor: Darina Jíchová - 
12. dubna 2018
06:00

Dcera ruského exšpiona Sergeje Skripala (66) Julija (33) byla v pondělí propuštěna z nemocnice. A tajné služby ji okamžitě převezly na bezpečné místo, kdy ji vyslýchají, informoval deník Daily Mail. Skripal s dcerou byli 4. března v anglickém městě Salisbury otráveni nervovým toxinem novičok. Oba několik týdnů strávili v kritickém stavu v tamní nemocnici. Britská vláda se domnívá, že za útokem stojí Rusko, Kreml účast na otravě odmítá.

Skripalová se 29. března probrala z kómatu a od té doby se její stav rapidně zlepšoval, již během minulého týdne během hovoru se svou sestřenicí Viktoriou tvrdila, že ji brzy propustí. K tomu podle slov zástupkyně salisburské nemocnice Christine Blanshardové došlo tento týden v pondělí. Dodala také, že na léčbu dobře reaguje i Skripal.

Rusové mluví o „únosu“

Rusko zprávy o propuštění Skripalové uvítalo, nicméně vyjádřilo znepokojení nad tím, že k dvojici stále nemá přístup člověk z ruského velvyslanectví v Londýně, diskutované přesídlení Skripalových a změnu jejich identity označili za „únos dvou ruských občanů“.

Informace o tom, že Skripalová byla ihned z nemocnice převezena na tajné místo prý „pro její vlastní bezpečí“, přijalo ruské velvyslanectví s nevolí. „Jsme si jistí, že ji bezpečnostní služby budou vyslýchat, půjdou po každém detailu a překroutí ho ve svůj prospěch. Pravda o tom, co se skutečně stalo 4. března, bude navždy ztracená,“ uvedl jeden ze zástupců ruského velvyslanectví v Londýně.

Skripalová odmítla pomoc Ruska

Zdroj blízký vyšetřování sdělil novinářům Daily Mailu, že Skripalová už vyslechnuta byla. Dcera exagenta je pod neustálou ochranou ozbrojených stráží. Podle všeho sama odmítla pomoc ruského velvyslanectví. „Skripalová byla převezena do vojenské nemocnice na jedné z britských základen. Bude jí tam poskytnuta lepší ochrana a lékaři dál chtějí monitorovat její zdraví,“ uvedl zdroj.

„Účinky nervového plynu novičok jsou v podstatě neznámé a lékaři se obávají toho, že se její stav může kdykoliv zase zhoršit,“ dodal. Vyšetřovatelé doufají, že Skripalová ví, kdo ji a jejího otce otrávil. „Pachatele nikdy nechytí, ten už je zase zpátky v Rusku a popíjí vodku,“ nechal se slyšet jeden ze známých Skripalové.

Zobrazit celou diskusi