Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Pomozte nám, žádá Rusko Brity v kauze Skripal. A chystá se zavřít americký konzulát

Autor: ČTK - 
29. března 2018
12:12

Ruští vyšetřovatelé oficiálně požádali Británii o právní pomoc při vyšetřování otravy Julije Skripalové, dcery dvojitého ruského agenta Sergeje Skripala, která byla počátkem března spolu s otcem otrávena na jihu Anglie. Podle dnešní zprávy agentury Interfax žádá Moskva o podrobnosti o okolnostech zločinu a o kopii vyšetřovacích spisů a zdravotní dokumentace.

Skripal a jeho dcera byli v jihoanglickém Salisbury 4. března nalezeni v bezvědomí, podle zjištění vyšetřovatelů byli otráveni nervovou bojovou látkou zvanou novičok. Británie krátce na to obvinila z odpovědnosti za útok Kreml; Rusko vinu popírá a tvrzení Londýna označuje za politickou provokaci.

Žádost o pomoc nebo výhrůžka?

Ruské vedení si opakovaně stěžuje, že britská strana o pátrání po pachateli chemického útoku Moskvu neinformuje a odmítá s ruskými vyšetřovateli spolupracovat. Ve středu ruské ministerstvo zahraničí oznámilo, že pokud Londýn na spolupráci nepřistoupí, zahájí Rusko vlastní vyšetřování. Jeho součástí je i žádost o právní pomoc.

Julia Skripalová se svým otcem Sergejem. Julia Skripalová se svým otcem Sergejem. | Dailymail

Nutnost zabývat se incidentem zdůvodňuje Rusko tím, že Julija Skripalová má ruské občanství. Držitelem ruského pasu je podle dostupných informací i její otec, který má ovšem také britské občanství. Informace o otravě Sergeje Skripala, který britské rozvědce vyzradil desítky ruských špionů v západní Evropě, byl v Rusku zatčen, odsouzen do vězení a nakonec spolu s dalšími vyměněn za skupinu ruských špionů odhalených v USA, Moskva nepožaduje.

Odplata Kremlu: Zavře americký konzulát

Ruské ministerstvo zahraničí navrhne Kremlu zavřít americký konzulát v Petrohradu v odvetě za uzavření ruského konzulátu v Seattlu. Napsal to ruský list Izvestija. Uzavření ruského zastoupení v Seattlu nařídil počátkem týdne Bílý dům spolu s vyhoštěním 60 ruských diplomatů v reakci na kauzu otráveného agenta Skripala.

Americká diplomacie reagovala na chemický útok na jihu Anglie vyhoštěním Rusů z ambasády ve Washingtonu, z konzulátu v New Yorku a ze stálé ruské mise při OSN. Kromě toho má být s platností od příštího týdne uzavřen ruský konzulát v Seattlu. Rusko podle očekávání odpoví stejným krokem. Na ministerstvu zahraničí ale podle Izvestijí zvažují, který z amerických konzulátů by měl být uzavřen - ve Vladivostoku, v Jekatěrinburgu nebo Petrohradu.

 

Volba prý padla na poslední z nich, protože právě ve druhém největším ruském městě Američané tento krok pocítí nejsilněji. Ruské velvyslanectví ve Washingtonu dokonce na twitteru uspořádalo anketu, v níž se 47 procent hlasujících vyslovilo právě pro Petrohrad. Osud petrohradského konzulátu USA ale není definitivně zpečetěn, upozorňuje ruský list. Poslední slovo bude mít prezident Vladimir Putin, který nemusí k doporučení ministerstva zahraničí přihlížet.

Nový Zéland chce podpořit Brity, ruské špiony však nenašel

Nový Zéland zakáže vstup do země všem ruským diplomatům, kteří byli v minulých dnech vypovězeni z téměř třiceti zemí světa. Oznámila to dnes ve Wellingtonu novozélandská premiérka Jacinda Ardernová. Rozhodnutí je reakcí na případ dvojího ruského agenta Skripala, kterého se podle britské vlády Rusko počátkem března pokusilo zlikvidovat s pomocí armádního nervového jedu.


Solidaritu s Londýnem chtěl vyjádřit i Nový Zéland, ale žádný špion se podle Ardernové na ruské ambasádě ve Wellingtonu nenašel. Vláda sedmatřicetileté novozélandské premiérky se pak dostala pod palbu kritiky za to, že prý nezaujala vůči agresivnímu jednání Ruska dostatečně tvrdý postoj.

Předsedkyně vlády si proto chce vyžádat soupis všech ruských diplomatů, kteří byli v minulých dnech v jiných zemích označeni za nežádoucí. Británii, která minulý týden vyhostila 23 Rusů, následovalo tento týden dalších téměř třicet států a celkový seznam vyhoštěných diplomatů má už víc než 150 jmen.

Akční Ukrajina

Podle novozélandského ministra zahraničí Winstona Peterse Rusko ve svých špionážních aktivitách ostrovní stát neopomíjí, přestože žádní špioni na tamní ruské ambasádě nejsou. Výzvědné služby Moskvy údajně proti Novému Zélandu působí ze zahraničí.

Zakázat vstup do země ruským diplomatům vypovězeným z ostatních států podle ukrajinské agentury Unian chce i Kyjev. Ukrajinský prezident Petro Porošenko se ale energicky zapojil už do akce vyhošťování, když za nežádoucí osoby nechal označit třináct Rusů.

Zobrazit celou diskusi