Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Nejmladší oběť novičoku. Školák (12), který si vzal od Skripala chleba pro kachny

Autor: Darina Jíchová - 
28. března 2018
15:32

V neděli 4. března na lavičce v anglickém městě Salisbury upadl do bezvědomí bývalý dvojitý agent Sergej Skripal (66) a jeho dcera Julija (33). Vyšetřovatelé zjistili, že byli otrávení nervovým toxinem novičok. V nemocnici s podezřením na otravu skončilo přes sto lidí, mezi nimi i zasahující policisté, místní obyvatelé a děti. Nejmladší obětí, která se dostala do kontaktu se smrtelným jedem, byl Aiden Cooper (12), informoval deník The Sun.

Aiden potkal Skripalovy v parku, kde mu bývalý agent dal kousek chleba, aby měl chlapec čím krmit kachny. Aiden vypověděl, že na Skripalovy narazil u jezírka, kam si on a jeho kamarádi chodí hrát. Dvojice dětem rozdala chléb a pokračovala ve své procházce. Aiden je nejmladší ze 130 lidí, kteří byli účinkům toxinu vystaveni.

Mezi lidmi panuje strach

„Teď se bojím chodit ven,“ řekl chlapec novinářům. Aiden stejně jako ostatní musel absolvovat krevní testy, které naštěstí u chlapce neprokázaly, že by se látka dostala do těla. Aidenův otec Luke (33) uvedl, že případ sledují v tisku, ale nemysleli si, že s tím mají něco společného. „Byl to šok, když u nás zaklepala policie. Měli s sebou fotky Aidena a dalších dětí z parku, jak se baví s panem Skripalem a jeho dcerou. Znáte děti – chtěly si hrát a krmit kachny a viděly, že dvojice má chleba,“ sdělil novinářům.

„Byla to odstrašující zkušenost, náš dům zaplnili chemici a policisté. Řekli nám, že musíme spálit všechno, co měl Aiden v ten den na sobě,“ dodala chlapcova matka Victoria (33). „Celou situaci nejhůř nese Aiden, bojí se vycházet, myslí si, že si pro něj přijdou zlí lidé, jak jim říká,“ uvedla.

Británie z útoku obvinila Moskvu

Velká Británie z útoku na Skripala obvinila Rusko, dala však zemi čas, aby se k případu vyjádřila. Rusko ultimátum nedodrželo. V reakci na to britská vláda vyhostila 23 ruských diplomatů. Přes dvacet států vyjádřilo Británii podporu, následovalo jejího příkladu a vyhostilo ruské diplomaty ze svého území. Svou solidaritu tak vyjádřilo i Česko. Na odpověď Kremlu se zatím čeká.

snehulak ( 29. března 2018 08:49 )

Údaje o smrti agenta, jsou tak rozporuplné, že nechápu kde vzali vyšetřovatelé jistotu, kdo to spáchal. Ale prý nějaký "angličan" cizího původu viděl chlápka s typickou ruskou papachou a odznakem KGB pod klopou kabátu, jak tu kliku na agentově baráku olizoval a patrně měl ten Novičok na jazyku.

paralenka ( 29. března 2018 06:52 )

Jasně, jak jinak, ale že se nervové jedy opravdu vyvíjely i v Česku, tě ne*ere, co??? ***https://www.parlamentnilisty.cz/arena/rozhovory/Jaroslav-Stefec-Zeman-je-vazeny-statnik-Novicok-S lozeni-je-zname-Takto-to-s-tim-bylo-v-CSSR-A-narovinu-i-dnes-u-nas-529855***

paralenka ( 29. března 2018 06:49 )

Co takhle používat mozek místo emocí?! Celá záležitost smrdí, provokace vůči Putinovi, a servil Babiš honem kluše podpořit EU trapáky vypovězením diplomatů, aby si vylepšil po Čapáku imidž . Ten tu unii hodně potřebuje a je schopen nás zaprodat i Dublinu IV.! Hlavně ta solidarita s Británií, která je jednou nohou venku z podivné unijní smečky, je děsivá!

Vladimir Galis ( 29. března 2018 00:17 )

 Trochu zvlaštne policajti mali fotky deti ako su v kontakte s agentom takže tie fotky boli urobene uplne nahodne len tak amaterskym fotografom

minehava ( 28. března 2018 23:13 )

Zobrazit celou diskusi