Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Káťu omylem nabalzamovali zaživa: Formalin zavinil rozpad orgánů, křeče a selhání oběhu

Hororová operace v Rusku: Ženu (†27) nabalzamovali zaživa!
Hororová operace v Rusku: Ženu (†27) nabalzamovali zaživa!  (Autor: INT, profimedia.cz)
12. dubna 2018
05:21

Mladou Rusku Ekaterinu Fedyjajevu (†27) omylem zabili lékaři v nemocnici. Místo solného roztoku do ní napumpovali formalin, který se používá k balzamování mrtvol. U Ekateriny ale formalin způsobil vážně potíže, které vyústily ve smrt. Co přesně se v jejím těle dělo?

Formalin – přibližně 40% roztok formaldehydu – slouží běžně k balzamování mrtvol a brání v rozkladu tkání. Ekaterina byla po rutinní operaci a sama očekávala, že se brzy vrátí domů. Jenže místo solného roztoku jí do kapačky někdo vložil právě formalin!

Křehká blondýnka trpěla v obrovských bolestech a křečích dva dny, než upadla do kómatu. „Hýbala nohama, měla křeče, celé její tělo se třáslo,“ popsala pro DailyMail její matka Galina Baryšniková strašlivý pohled na dceru po operaci. Ekaterina trpěla několik dní, už jí ale nebylo pomoci. Po převozu do nemocnice v Moskvě zemřela.

Lékaři popsali, co se v jejím těle dělo poté, co se jí do krve dostal formalin. Nejprve se jí začaly rozpadat červené krvinky, což začalo bránit tomu, aby se kyslík dostal dál do těla. Formaldehyd se v těle rozkládá na kyselinu mravenčí, která způsobuje dušnost a snižuje tělesnou teplotu. Rovněž zvyšuje kyselost krve.

Ekaterině se pak doslova začaly rozpadat orgány, které jeden po druhém selhaly. Formaldehyd rovněž způsobuje narušení nervové soustavy – Ekaterina tak musela trpět silnými křečemi.

Dle médií zemřela dva dny po osudném podání kapačky. Podle anatoma profesora Simona Parsona je zvláštní, že to vůbec trvalo tak dlouho. „Předpokládám, že dostala buď velmi malou dávku, nebo šlo o nízkou koncentraci.“

zubni.pasta ( 12. dubna 2018 10:13 )

Ekaterina, E se v ruštině čte jako Je

majojo ( 12. dubna 2018 07:18 )

Zajímalo by mě, co dělal balzamovací roztok na operačním sále....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání