Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Novičok, který otrávil Skripalovy, byl tekutý. Při dekontaminaci v Salisbury zmizí i tráva

Video se připravuje ...
Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
18. dubna 2018
16:00

Chemická látka, která byla použita k otravě bývalého ruského agenta Sergeje Skripala (66) a jeho dcery Juliji (33), byla v tekuté formě. S odvoláním na informace ministerstva životního prostředí a zemědělství, které bylo pověřeno dekontaminací, o tom informoval portál BBC. Dříve se spekulovalo, že jed měl formu prášku. Británie tvrdí, že Skripalovi byli počátkem března v jihoanglickém Salisbury otráveni nervovou látkou novičok a že za útokem stojí Rusko, Moskva obvinění odmítá.

To, že byl toxin v tekuté formě, potvrdilo i ministerstvo pro životní prostředí (Defra). Chemičtí experti uvedli, že právě kvůli tomu je počet kontaminovaných míst tak vysoký. „Je to jako když máte inkoust na prstech, člověk se rychle umaže a na co sáhne, tam zanechá skvrny,“ vysvětlil jeden z odborníků.

Novičok je považován za mimořádně toxickou látku. Několik vědců včetně ruských uvedlo, že kontakt s ní není možné přežít bez trvalých následků. Podle informací lékařů již Skripal není v kritickém stavu a jeho dcera byla mezitím propuštěna z nemocnice. Podle informací BBC bylo k útoku použito jen velmi malé množství novičoku v podobě kapaliny.

Dekontaminace města

V Salisbury nyní začala rozsáhlá dekontaminace, která se bude týkat devíti míst. Podílet se na ní bude 200 vojáků, potrvá několik měsíců a bude stát miliony liber. „Toxin se nevypařuje, musíme proto přistoupit k důkladné dekontaminaci a odstranit všechny jeho pozůstatky,“ oznámil mluvčí Defry.

K dekontaminaci budou použity žíraviny. Čištění se týká například Skripalova domu, ambulance a některých částí města, například restaurace a také hospoda, kde Skripalovi osudného dne pobývali. Odstraněna bude i tráva z postižené oblasti, která bude spolu s dalšími věcmi spálena. Rozsáhlou dekontaminací prošel i dům a automobil strážníka Nicka Baileyho, který jako první zasahoval na místě otravy a později skončil ve vážném stavu v nemocnici.

V karanténě byl také salisburský hřbitov, kde se nachází hroby Skripalovy ženy a jeho syna Alexandra, zde dekontaminace probíhat nebude a hřbitov byl včera znovuotevřen pro veřejnost. „Oblast byla důkladně prozkoumána a nebyly nalezeny žádné stopy nervového toxinu. Všechny ostatní zóny zůstávají uzavřené,“ oznámil mluvčí Defry.

Výzva pro obyvatele

Agentura Veřejné zdraví Anglie ujistila veřejnost, že nebezpečí nákazy pro obyvatele města je velmi nízká. „Naší hlavní prioritou je zajistit, aby všechna místa, kde testy prokázaly přítomnost toxinu, byla bezpečná pro veřejnost. Proces dekontaminace a testování bude nákladný a zdlouhavý,“ uvedl hlavní poradce Defry Ian Boyd, který předsedá dekontaminační komisi.

Dodal, že před uzavřenými oblastmi budou hlídkovat policisté, a vyzval obyvatele města, aby respektovali zahrazená místa města, nevstupovali do nich, a neohrožovali tak sebe ani ostatní.

Vše o otravě exagenta Sergeje Skripal čtěte na Blesk.cz zde >>>

alex0800 ( 18. dubna 2018 18:12 )

Zajímavé: Skripalovi léčili na otravu plynem BZ, ale přesto jsou Britští tajní neskuteční.. Vždyť oni dokážou ohnout i fyziku, když zjistili, že "novičok" byl namazán na dveřích.. Nemluvě o faktu, že při otravě látkou A234 (jak hlupáci jmenují novičok-z anglického seriálu) by Skripalovi nezvládli 2hodinovou procházku, neboť by byly už delší dobu mrtví.. Švýcarské testy mluví jasně o plynu BZ tak co se tady stále mele o A234? Jasně, plyn BZ používá převážně USA, Británie a NATO.. False flag operace stejně, jako ten chemický útok, který stvořili Bílé přilby (pomocníci IS), stačí si jen vyslechnout místní občany, kteří jasně hovoří o útoku bílých přileb.. Asad navíc nemá důvod vraždit vlastní obyvatele, navíc chemicky.. Vždyť, když se podíváte na Youtube, tak sám Asad projíždí ulicemi v Sýrii v běžné Hondě a Syřané na něj neútočí.. Je to stejné jako v Lybii, kde Francouzká tajná služba zavraždila Muammara, který svou zemi zvelebil do stavu, který bychom jim mohli tenkrát závidět i my, otroci západní "demokracie" a především nadnárodních korporátek. Jen si zjistěta, co vše bylo v Lybii za Kaddáfího ZDARMA a co bylo právem každého občana.. PROTO BYL KADDÁFÍ ZABIT FR. TAJNÝMI SLUŽBAMI NA POPUD USA. PROTOŽE ZÁPADNÍ OTROCI BY CHTĚLI TAKOVÝ STANDART TÉŽ, NAMÍSTO NEKONEČNÉHO PLACENÍ STÁLE ROSTOUCÍCH SLOŽENEK ;-)

kukuku ( 18. dubna 2018 16:51 )

Nad zjištěními anglických Šerloků jeden žasne. Napřed Tyrýza vykřikuje, že prokázali, že šlo o čistý novičok, kde ho v Rusku vyrobili (a že z vzorků snad zjistili i rodná čísla zúčastněných) a pak po měsíci najednou teprve dodatečně zjistí, že to nebyl novičok pevný, ale kapalný. To snad měli zjistit jako první pro stanovení způsobu odmoření. Další zpráva anglického Rádia Jerevan bude, že to byl aerosol.

Zobrazit celou diskusi