Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Výhoda státních úředníků: Ministerstvo jim zdarma pohlídá děti, rodiče platí jen stravu

Autor: Jaroslav Šimáček - 
4. ledna 2018
05:00

I na ministerstvu životního prostředí již mají svou „miniškolku“ - dětskou skupinu s hernou i jídelnou. A rodiče to kvitují. Za pohlídání své ratolesti zaplatí maximálně 95 korun denně a ministr Richard Brabec (ANO) přitakává, že vyslyšeli volání rodičů, kteří se chtěli vrátit do práce, ale neměli hlídání či místo v klasické školce. Dětské skupiny má nyní většina resortů. Na ministerstvu financí v Korunce přitom svého času četl knížky dětem i sám Andrej Babiš (ANO).

„My jsme původně chtěli, aby náš syn Šimon chodil do školky poblíž našeho bydliště. Tam ale mají plno,“ říká vedoucí oddělení národních parků na Brabcově ministerstvu Jan Rejzek. Vznik dětské skupiny přivítal i on.

Volali po ní i další rodiče, upozorňuje ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO). „Často třeba proto, že se z rodičovské dovolené chtěli vrátit dříve zpátky do práce, ale v klasických mateřinkách nebylo pro ratolesti místo, nebo zkrátka neměli možnost zajistit si jiné hlídání. Mnohdy kvůli tomu museli zůstávat doma déle, než by chtěli,“ upozorňuje.

Benefit pro zaměstnance. Hradí si jen stravu dětí

Ministerstvo chápe vznik dětské skupiny s označením Žabičky jako benefit pro zaměstnance. „Dětská skupina je jedním z benefitů, které našim zaměstnancům nabízíme. Rodiče zaplatí dětem pouze celodenní stravné, které – v závislosti na konkrétních požadavcích – bude stát maximálně 95 Kč za den,“ uvádí Kamil Srnec, ředitel personálního odboru MŽP. A ujišťuje, že pro děti bude připravené chutné a zdravé jídlo od specializované firmy, která na jídelníčcích spolupracuje s nutriční terapeutkou.

Skupina funguje od 8:00 do 16:30 a je určena pro maximálně 24 dětí, jak určuje zákon. Nastoupit je možné kdykoliv během roku, o děti se starají dvě pedagožky. Završila se tak roční rekonstrukce, v rámci níž vznikla vedle jídelny a kuchyně samozřejmě i herna a další zázemí. To vše v přízemí hlavní budovy ministerstva na místě bývalých kanceláří, zasedací místnosti a spisovny.

Richard Brabec (ANO) otevřel dětskou skupinu na ministerstvu životního prostředí. Richard Brabec (ANO) otevřel dětskou skupinu na ministerstvu životního prostředí. | mzp.cz

V Zamiňáčku za 3 tisíce měsíčně

Pokračuje tak „boom“ miniškolek na jednotlivých resortech a na životním prostředí se tak přidali k těm, kteří už této výhody pro státní úředníky využívají. Na ministerstvu zahraničních věcí, kterému nově šéfuje Martin Stropnický (ANO), funguje pro změnu dětská skupina Zamiňáček.

A ne jen jedna. Ta první byla otevřena za působení jeho předchůdce Lubomíra Zaorálka (ČSSD) v červnu 2016 a i zde se úřad rozhodl zareagovat na velký zájem rodičů o služby v oblasti péče o předškolní děti. O rok později následovala druhá skupina. Rozdíl oproti dětské skupině v Brabcově resortu je ten, že tady už není hlídání dětí zadarmo jen s doplácenou stravou.

„Zaměstnanci hradí částku 3000 Kč za dítě měsíčně v případě jednoho dítěte, 2000 Kč za dítě měsíčně v případě dvou sourozenců,“ sdělila Blesk Zprávám Irena Valenová z tiskového boru MZV.

Zamiňáček 1 i 2 mají kapacitu po 15 dětech, celkem je tedy k dispozici 30 míst. „V současnosti využívá dětské skupiny celkem 22 dětí. K rozšíření o druhou dětskou skupinu došlo v září 2017, čímž byla naplněna kapacity budovy. Další rozšíření se tedy již neplánuje,“ říká Valentová. Děti obou skupin mají možnost využívat i vlastní hřiště v rámci areálu Trauttmannsdorfského paláce. Mají i další možnosti. „Dětem jsou nabízeny aktivity v podobě dětské jógy, výuky angličtiny a literárně-dramatického kroužku,“ vypočítává Valentová.

Na dopravě mají Mašinku. Spát či jíst děti nenutí

„Dětská skupina je jedním ze zaměstnaneckých benefitů, který může přispět k jejich návratu do zaměstnání,“ uvádí ministerstvo dopravy, které má od října 2017 také svou vlastní dětskou skupinu. Jmenuje se Mašinka a i v tomto případě jde o skupinu s kapacitou 24 dětí. Nachází se v sídle ministerstva na Nábřeží Ludvíka Svobody na Praze 1.

U dětí se v jejích denní náplni střídá volná hra a řízená činnost, do spánku prý nejsou nuceny, ale jsou jim nabízeny náhradní klidové činnosti jako výtvarné či jiné činnosti u stolečků. Podobné platí i u jídla. „Děti nejsou do jídla nuceny, jsou vedeny k samostatnému jezení, menším dětem pomáháme, nekrmíme je,“ vzkazují zřizovatelé.

Jen zdravé děti

Skupina se řídí podle Plánu výchovy a péče „Cestou necestou“. Zahrnuje i výpis pořádaných akcí, jako jsou besídky, rodičovské schůzky, dílny či den matek a otců. V plánu má také rozepsáno, jaké programy v jednotlivých měsících probíhají. V lednu a únoru to je „Putování sněhové vločky“, zahrnující povídání o Vánocích a Novém roce, ale třeba také vycházky do přírody, „zimní radovánky“ včetně prevence zranění u zimních sportů, seznamování se životem v zimních oblastech či třeba masopustní rej.

Provoz této skupiny je od 07:00 do 17:00 v pracovní dny včetně školních prázdnin a vstup dítěte do skupiny je zaznamenávám elektronicky čipem, který má jeho státní zástupce. Skupina se přitom řídí podle striktních vnitřních pravidel, která určují třeba to, jak je možné děti do skupiny umisťovat.

„Dítě může navštěvovat DS buď celodenně (tj. dva nebo tři půldny; půlden = 3 hodiny), nebo ve zkrácené denní době v případě, kdy se na jednom místě vystřídá s jiným dítětem umístěným zde také ve zkrácené denní době (tj. jeden půlden), nebo pouze některé dny v týdnu v případě, kdy se na jednom místě vystřídá s jiným dítětem umístěným zde jiné dny v týdnu,“ uvádí vnitřní regule.

I zde platí, že zákonný zástupce musí předávat do Mašinky dítě „bez zjevných známek onemocnění“, v opačném případě mají zaměstnanci možnost dítě odmítnout.

Dětská skupina Koruna na ministerstvu financí: Otevřel ji Andrej Babiš v dubnu 2016. Dětská skupina Koruna na ministerstvu financí: Otevřel ji Andrej Babiš v dubnu 2016. | mf.cz

Babiš četl v Korunce dětem a schytal to

Svou dětskou skupinu mají i ministerstva financí a jmenuje se příznačně Korunka. Ta byla otevřena v dubnu 2016 za tehdejšího ministra financí Andreje Babiše. „Za mých předchůdců byly tyto zajímavé malostranské prostory využívány k ubytování vysoce postavených úředníků. Jsem velmi rád, že nyní poslouží k ušlechtilejšímu účelu,“ glosoval to tehdy Babiš.

Dnešní premiér při otevření Korunky četl dětem pohádky. Na sociálních sítích to následně přesto schytal. „Předčítal pohádku o Čapím hnízdě“ nebo „To jsou vaše děti, pane ministře, nebo jsou nějakého holdingu?“ objevovalo se v komentářích.

Dětská skupina dnes funguje i na ministerstvu průmyslu a obchodu a také hned několik skupin funguje pod hlavičkou resortu obrany. Zrušena naopak byla na tehdy Jurečkově ministerstvu zemědělství dětská skupina Klásek – změnila se totiž v regulérní mateřskou školu. Jejíž zřizovatelem je dál ministerstvo zahraničí, v jehož budově sídlí.

Dětské skupiny v Česku: Je jich pět stovek

Zastánkyní vzniku nových dětských skupin v Česku byla předchozí ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD), která ještě na podzim vzkazovala: „Jsem moc ráda, že zájem o dětské skupiny stále roste, protože pomáhají rodičům lépe sladit práci a starost o rodiny.“ Zvláště v rámci tohoto resortu samozřejmě nemohou dětské skupiny chybět, jde o dětské skupiny Myšky, Kočičky a Veverky na Praze 2, další se nachází v Ringhofferově paláci na Praze 5 a MPSV zřídilo na svých stránkách i její virtuální prohlídku.

Dětská skupina zřízená v rámci ministerstva práce a sociálních věcí Dětská skupina zřízená v rámci ministerstva práce a sociálních věcí | mpsv.cz

Na MPSV přitom funguje od roku 2016 projekt Podpora implementace dětských skupin – krajské metodičky v něm poskytují poradenství právě při založení a provozu dětské skupiny. Ministerstvo také rozjelo online evidenci existujících dětských skupin, která jich dnes čítá již 505. V Praze je takových skupin 94 (s kapacitou 1390 míst), ve Středočeském kraji jde dokonce o 106 (a 1272 místy). Naopak Karlovarský kraj disponuje pouze skupinami třemi s kapacitou 36 míst a na chvostu se krčí také Vysočina s 10 skupinami a 128 místy v nich.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa