Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Čtyřnásobný otec Jurečka chce zaopatřit i děti na ministerstvu

Marian Jurečka se svým synem Mikulášem
Marian Jurečka se svým synem Mikulášem  (Autor: Facebook)
Autor: sou - 
7. září 2015
06:30

Na ministerstvu zemědělství začala fungovat dětská skupina Klásek. Má kapacitu pro 24 předškoláků a předcházela jí rekonstrukce za dva miliony korun. Podle ministra Mariana Jurečky (KDU-ČSL), který je sám čtyřnásobným otcem, tak zaměstnanci získají čas i pro rodinu. Podobná zařízení na dalších ministerstvech fungují už od roku 2011, vůbec první bylo na resortu práce a sociálních věcí.

„Dětská skupina sídlí přímo v budově ministerstva, protože chceme rodičům například zkrátit zdlouhavé cestování do školky a pak do zaměstnání. Získají tím čas, který mohou strávit s rodinou,“ uvedl ministr zemědělství Jurečka. Dětská skupina nabídne například hudební, tělesnou, dramatickou nebo výtvarnou výchovu.

V Klásku je momentálně místo pro 24 předškoláků ve věku od 2,5 do 7 let. Zaměstnanci jich prozatím přihlásili 14. Rekonstrukce a vybavení místností pro děti stálo zhruba dva miliony korun. Nábytek a zařízení vyrobil spolek, který zaměstnává lidi se zdravotním postižením. Odebíráním jejich výrobků a služeb tak ministerstvo zemědělství podporuje zaměstnanost sociálně ohrožené skupiny obyvatel.

Pilotní projekt byl na ministerstvu práce

Už v roce 2011 vznikla dětská skupina na ministerstvu práce a sociálních věcí. „Toto zařízení bylo otevřeno pro 12 dětí. Vzhledem k velkému zájmu ze strany rodičů-zaměstnanců bylo v únoru 2013 otevřeno druhé zařízení s kapacitou 6 dětí,“ uvedl pro Blesk.cz mluvčí resortu Petr Habáň s tím, že se uvažuje o dalším navýšení kapacity.

I ministerstvo zahraničních věcí se stará o děti svých zaměstnanců. Od roku 2013 funguje jeho mateřská škola a její momentální kapacita je 25 dětí. Dětské centrum otevřelo v lednu 2014 i ministerstvo obrany. V současné době je navštěvuje 24 dětí ve věku od dvou let až do začátku povinné školní docházky.

Zařízení poskytuje dětem výchovnou péči zaměřenou především na rozvoj schopností a získání kulturních a hygienických návyků přiměřených věku. „Ministerstvo obrany bylo třetím resortem v České republice, který tímto způsobem vyšel vstříc potřebám svých zaměstnanců,“ uvedl jeho mluvčí Jiří Caletka.

Na ministerstvech vznikají dětské skupiny (ilustrační foto) Na ministerstvech vznikají dětské skupiny (ilustrační foto) | ČTK

Resort životního prostředí chystá dotazníky

Ministerstvo financí v současné době připravuje zřízení dětské skupiny s předpokládaným zahájením začátkem roku 2016. O stejném kroku i se stejným počátečním rokem uvažuje i resort dopravy.

Ani na ministerstvu vnitra prozatím nefunguje zaměstnanecká školka či dětská skupina.

Ministerstvo životního prostředí aktuálně připravuje dotazníkové šetření mezi jeho zaměstnanci, které bude zaměřeno na případný zájem o školku a přiblíží nastavení jejích parametrů. Pokud zájem ze strany zaměstnanců bude a bude možné školku v prostorách ministerstva vybudovat, mohli by se jí dočkat od roku 2017.

Na školství chybí prostory

Ministerstvo školství vlastní firemní předškolní zařízení zatím nemá, přestože o jeho zřízení je mezi zaměstnanci velký zájem. Klíčovým problémem je nutná úprava převážně historických prostor, ve kterých resort sídlí. S prostory pro zřízení dětské skupiny bojuje i rezort pro místní rozvoj. Již delší dobu se zabývá možnostmi realizace takového zřízení.

eliska963852 ( 7. září 2015 08:13 )

Docela hnusná fotka.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa