Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Skripalová po otravě poprvé promluvila. Jaká byla její první slova?

Autor: Darina Jíchová - 
5. dubna 2018
17:50

Julija Skripalová (33) byla společně se svým otcem Sergejem (66) otrávená nervovým toxinem novičok. Zatímco bývalý dvojitý agent zůstává stále v bezvědomí, Skripalová se minulý týden probrala. Podle všech zpráv byla schopná komunikovat, jíst a pít. Ruská státní televize ve čtvrtek informovala o jejích prvních slovech. „Všechno je v pořádku,“ prohlašuje prý Skripalová, napsal deník britský Mirror. Má to jen jeden háček.

Skripalová se podle všeho nechala slyšet, že „zdravotní problémy“ jí samotné a jejího otce jsou „nevyléčitelné“. Dodala však, že brzy bude z nemocnice propuštěná. Julijina sestřenice Viktoria potvrdila, že se svou příbuznou mluvila. Ruská televize Russia 1 tvrdí, že má nahrávku jejich hovoru, tato informace ale není potvrzená.

Viktoria Skripalová uvedla, že pokud dostane vízum, do Británie přiletí v pondělí. Kromě toho vyjádřila podezření, že Skripalovi otrávil Juliin bývalý přítel, plyn či zkažená ryba.

Stav Juliji se každopádně rapidně zlepšuje a je mimo ohrožení života. Stále však zůstává pod přísným dohledem lékařů. Na otázku o svém otci odpověděla, že „odpočívá a jeho stav se zlepšuje“, nemocnice ale žádnou změnu v jeho stavu nepotvrdila. „Jsme na živu, všechno je pořádku,“ řekla Skripalová.

Později Julija prostřednictvím policie poskytla vyjádření o svém zdravotním stavu a uvedla, že se jí každým dnem vracejí síly. „Jistě si uvědomujete, že celá záležitost je poněkud dezorientující, a doufám, že budete respektovat mé soukromí a soukromí mé rodiny během mé rekonvalescence,“ dodala.

Britové tvrdí, že si Rusové novičok testovali

Tým, který vyšetřuje otravu bývalého dvojitého agenta Skripala a jeho dcery Juliji v anglickém městě Salisbury, se shodl na tom, že se dvojice pravděpodobně infikovala u exšpiona doma, protože na místě byla zjištěna největší kontaminace nervového toxinu novičok. Stopy jedu se našly u vchodových dveří, stejně tak i na klice u dveří Skripalova auta. Britské zpravodajské služby mají informace o tom, že obdobné taktiky při svých útocích využívají ruští agenti, napsal deník Daily Mail.

Z otravy Skripala a jeho dcery britská vláda obvinila Moskvu, Rusové však vinu popírají. Britské zpravodajské služby však nyní odhalily, že mají důkazy o tom, že Rusko už několikrát obdobnou taktiku použilo. Britská rozvědka podle všeho zaznamela případy, kdy ruští agenti na kliku domovních dveří oběti umístili nervový toxin.

Jed na dveřích domu

Policie je přesvědčená o tom, že Skripalovi se nakazili u exagenta v domě, účinkům novičoku pak podlehli v neděli 4. března na lavičce v salisburském parku. Vyšetřovatelé nyní mají k dispozici informace o tom, že Rusové si útok už několikrát vyzkoušeli. „Máme důkazy o tom, že Rusové toxin vyrábí mimo svou zemi, tam ho i skladují. Víme, že pomocí něho už vraždili. Umístili ho na kliku nebo na jiné běžné objekty, které oběť denně používala,“ řekl jeden ze zdrojů blízkých vyšetřování.

Tento fakt je jedním z důkazů, na jejichž základě britská vláda určila, že je „více než pravděpodobné“, že za útokem na Skripala stojí vláda Vladimira Putina. Britové rovněž uvedli, že mají informace i od zahraničních bezpečnostních služeb a že zatím vše ukazuje na Kreml. Nebylo však uvedeno, které země poskytly Británii další důkazy o vině Rusů.

Podezřelý Rus

Domnělou vinu Kremlu potvrdilo i prohlášení britského ministra zahraničí Borise Johnsona, který řekl, že mají zprávy o tom, že se ruští agenti specializují na smrtelné otravy. Johnson to označil za jejich typický styl nájemné vraždy. Včera se reportérům Daily Mailu podařilo zjistit, že policie vyšetřuje Rusa, který do Británie přicestoval stejným letadlem jako Skripalová, muž o pár hodin později odletěl zpátky do Moskvy.

Podle několika zpravodajských agentur patří Rus na seznam „podezřelých osob“. Není jasné, jakou roli mu vyšetřovatelé připsali ve Skripalově případu. Novináři spekulují o tom, že mohl novičok převézt z Ruska do Británie, nebo že šlo přímo o „traviče“. Policie také odtajnila to, že důkladně prohledali letadlo linek Aeroflot, kterým Skripalová a zatím neidentifikovaný Rus přiletěli do Londýna. Závěry šetření nebyly zveřejněny.

Vše o otravě exagenta Sergeje Skripal čtěte na Blesk.cz zde >>>

hanka666 ( 5. dubna 2018 21:29 )

Angláni pěkně šlápli na hrábě a navíc si n a s r ali do bot..

zkzkz ( 5. dubna 2018 20:20 )

Britové vědí úplné ho.no

zkzkz ( 5. dubna 2018 20:17 )

Věděli proto že ho tam dali sami

kukuku ( 5. dubna 2018 19:28 )

Nechápu, jak by se měl dokazovat původ novičoku. To je možné tak maximálně u Semtexu, ke kterému výrobci musí přidávat přísady, podle kterých se dá rozpoznat výrobce. Ale u novičoku, který vyrábí kdo ví kdo, kdo ví kde, kdo ví jak - rozpoznávat výrobce - s těmito nápady u nás můžou operovat totální ideologičtí tupci jako majitelka papírnictví a kandidátka na premiérku Němcová, ale papouškuje to celá pravice, které v makovici straší jenom zlí Rusáci.

kukukuu ( 5. dubna 2018 19:12 )

Máš pravdu, hlupákům nic nevysvětlím - tyto látky tabun, sarin, soman, V, VX (novičok ???) vnikají do těla celým povrchem těla, minimální množství je smrtelné, okamžitě křeče, končí dýchání. Shánět protijed - to může Boris vykládat akorát Teryně.

Zobrazit celou diskusi