Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Otrávil Skripala skutečně novičok? Český expert: Všechno může být jinak

Autor: mah - 
5. dubna 2018
05:02

Jed novičok v posledních dnech plní stránky světových médií. Právě touto nervově paralytickou látkou byl podle britských laboratoří totiž otráven bývalý ruský dvojitý agent Sergej Skripal. O tom mají ale určité pochybnosti američtí vědci a český toxikolog Kamil Kuča. Ve hře je podle něj stále látka VX, která měla být použita například při vraždě bratra severokorejského diktátora Kim Čong-nama. Stejně tak rozporuje fakt, že by musela být vyrobena ve státních laboratořích.

„Podle pondělního článku prestižního odborného časopisu Americké chemické společnosti se jednalo při otravě o ruskou VX, izomer látky, kterou byl zabit bratr Kim Čong-una před rokem v Malajsii,“ upozornil expert na nervově paralytické látky a rektor univerzity v Hradci Králové Blesk Zprávy.

Tento jed sice text řadí do rodiny novičoků, podle profesora Kuči ovšem takové zařazení není přesné.

„Pokud je dané pravda, pak je o této látce známo mnoho informací,“ dodává Kuča s tím, že v minulosti s ní pracovala řada světových institucí. „Ruská VX je derivát látky VX (nejrozšířenější nervově paralytická bojová látka). Existuje i její derivát známý pod názvem Čínská VX,“ přiblížil expert.

O účincích derivátů existuje řada studií. Kuča poukázal na to, že jen o Ruské VX bylo napsáno minimálně 52 snadno dohledatelných prací. Mezi nimi je přitom i několik statí z Česka, na kterých se mnohdy podílel i on sám. Všechny texty se ovšem týkají vývoje účinných protilátek.

„To, že prognózy otrav Skripala a jeho dcery jsou více než dobré, nasvědčuje tomu, že by se mohlo jednat opravdu o VX,“ upozorňuje Kuča, podle kterého bývá léčba otrav podobnými látkami pomocí protijedů často účinná.

S nervově paralytickými látkami má sám bohaté zkušenosti. Mimo jiné vynalezl například speciální injektor, který funguje proti sarinu a dalším toxinům. Ten se dostal do výstroje vojáků několika zemí včetně NATO.

Výroba jen ve státní laboratoři?

Profesor se rovněž pozastavil nad tím, že britští vyšetřovatelé prohlásili, že výroba jedu mohla proběhnout pouze ve státních laboratořích. „V Japonsku sekta Óm šinrikjó nepozorovaně vybudovala v 90. letech výrobnu sarinu schopnou produkovat kilogramová množství. Kromě sarinu dokázali členové sekty vyrobit i několik desítek gramů látky VX. Následně sarin použili k útoku na tokijské metro. Jejich čin si tehdy vyžádal 12 mrtvých, 50 těžce zraněných a takřka 1000 dalších zraněných, “ připomíná Kuča přes 20 let staré události s tím, že na otravu Skripalových by stačily pouhé miligramy paralytické látky.

Spor o novičok odstartoval mezinárodní krizi

Novičokem, nebo jinou nervově paralytickou látkou, byl na začátku března v Británii otráven bývalý ruský dvojitý agent Sergej Skripal a jeho dcera. Britové od začátku z útoku obviňují Rusko. To ale jakoukoli vinu popírá.

Moskva několikrát zopakovala, že původ jedu může být i mimo ruské území. Představitelé vlády několikrát v souvislosti s možným původem novičoku zmínili i Českou republiku. Tvrzení Ruska ale odmítli jak ministr zahraničí Martin Stropnický s ministryní obrany Karlou Šlechtovou, tak prezident Miloš Zeman. Ten ale pověřil Bezpečnostní informační službu tím, aby informace o možném původu jedu v ČR prověřila.

Řada zemí v čele s Británií a USA v reakci na podezření, že za útokem stojí Rusko, vyhostila desítky ruských diplomatů. Do této akce se zapojila i Česká republika, která ze svého území vypověděla tři zaměstnance ruské ambasády v Praze.

Nejnověji se do vyšetřování vložila Organizace pro zákaz chemických zbraní. Mimořádné zasedání její výkonné rady svolala na začátek týdne do Haagu Moskva. Ta stále trvá na tom, že jejím cílem je především bezpečí ruských občanů, které podle Kremlu Británie dlouhodobě nezvládá zajistit.

Vše o otravě exagenta Sergeje Skripal čtěte na Blesk.cz zde >>>

Zdeněk Kopečný ( 7. dubna 2018 13:28 )

Srandista zdenekjetu by už měl nejspíš skočit do mísy a ještě se i stačit spláchnout, aby na to nemuseli brát Domestos

Zdeněk Kopečný ( 7. dubna 2018 13:15 )

Jen klídek , jisté je jen jedno, že konec světa se pomalu, avšak neodvratně blíží .

Zdeněk Kopečný ( 7. dubna 2018 13:11 )

Jeden se kdysi vrátil z Mnichova a když vystoupil z letadla, tak mával popsaným papírem a pravil: "Přivezl jsem vám mír" . Všichni pak tančili radostí, že nemusejí kvůli nějaké vzdálené uprděné zemičce do války. Nikdo nešel protestovat do ulic. Z toho blouznění probrali, až dostali od němčourů na záda ve Francii a luftwaffe jim začala shazovat bomby na hlavy .

zkzkz ( 6. dubna 2018 12:06 )

zkzkz ( 6. dubna 2018 12:04 )

Britové toho už nakecali

Zobrazit celou diskusi