Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Rusové ve sporu s Ukrajinci narazili se svou verzí v OSN. Znepokojené je i NATO

Autor: ČTK, AKu - 
26. listopadu 2018
19:20

Společným prohlášením Spojených států a pěti evropských zemí o znepokojení nad postupem Ruska v Kerčském průlivu v pondělí v New Yorku začala mimořádná schůze Rady bezpečnosti OSN. O její svolání požádaly Moskva i Kyjev v souvislosti s nedělním incidentem, při němž Rusko v průlivu mezi Černým a Azovským mořem zadrželo tři ukrajinské lodě a internovalo 24 ukrajinských námořníků.

Rusko podle agentury TASS navrhlo program mimořádné schůze, který ale západní státy odmítly. Stálá zástupkyně Spojených států Nikki Haleyová tlumočila stanovisko USA, Británie, Francie, Polska, Nizozemska a Švédska, že návrh Ruska diskutovat o „porušování ruských hranic“ je pro západní členské státy Rady bezpečnosti nepřijatelný.

„Vyjadřujeme hluboké znepokojení nad incidentem v Kerčském průlivu. Rozhodně podporujeme svrchovanost a územní celistvost Ukrajiny v mezinárodně uznaných hranicích,“ konstatovala Haleyová. Řekla, že zadržení ukrajinských plavidel je „skandální porušení svrchovanosti Ukrajiny“.

Ruskou verzi incidentu jako narušení ruských státních hranic podpořili kromě ruského zástupce delegáti Číny, Kazachstánu a Bolívie, napsal TASS. Čtyři státy se zdržely hlasování, sedm bylo proti.

Rada bezpečnosti po zamítnutí ruského návrhu zahájila debatu o incidentu podle návrhu, který prostřednictvím USA předložil Kyjev. Ruský delegát Dmitrij Poljanskij reagoval prohlášením, že takový postup Radu bezpečnosti diskredituje. „Nikdo nemůže Rusku zabránit, aby tady jako stálý člen Rady bezpečnosti nastolovalo otázky, které pokládá za důležité,“ řekl ruský zástupce.

Za Ukrajinu se postavilo i NATO

Ruskou úlohu v Kerčském incidentu odsoudili v pondělí na mimořádném zasedání i velvyslanci zemí NATO. „Použití vojenské síly proti ukrajinským lodím a námořníkům nemá žádné opodstatnění,“ zdůraznil generální tajemník aliance Jens Stoltenberg a vypočetl: „Viděli jsme, jak střílejí na ukrajinské lodě. Viděli jsme, že se plavidel zmocnili a zajali námořníky. A viděli jsme, že někteří ze zajatých byli zraněni.“

NATO v pondělí podle Stoltenberga vyzvalo Rusko, aby zajistilo nerušený přístup do ukrajinských přístavů a svobodu plavby v Azovském moři a Kerčském průlivu. „A voláme také po klidu a umírněnosti. Incident je připomínkou, že na Ukrajině je válka. A pokračuje už déle než čtyři roky,“ poznamenal generální tajemník NATO.

Jakub Janecek ( 30. listopadu 2018 15:19 )

V mezinarodnich vodach muze plout na lodi kdo chce.At clen kontrarozvedky nebo prezident statu ci bezdomovec kdyby lod zajela do Ruskych vod tak je to neco jineho. Neplet si obranu vlasti a horlivost ruskych vojaku a jeste k tomu zastavit lod aby jeji posadka byla na pridi u zeme a jeste do ni najet lodi je tedy opravdu ochrana hranic a hrdinstvi kdyz ma nekolikrat vetsi lod. Jakmile by najeli ukrajinske lode do ruskych vod bylo by pravo na ruske strane ale takto je na ukrajinske.Jestli je tvuj nazor jak pises tak hura zoet v case a podpor treba zabrani sudet. Nerikam ze amerika je svata ale s ruskem jsou uplne stejne arogantni jen amerika mimo evropu rusko v evrope.

5nastolevceskych ( 27. listopadu 2018 12:43 )

Bilakův dopis rusům nahradil rozhodnutí OSN? Tyjedeš pořádnej fet.

5nastolevceskych ( 27. listopadu 2018 08:57 )

Pro okupaci Československa měli rusáci svolení od OSN?

dragomira ( 27. listopadu 2018 06:12 )

Nechte Rusko na pokoji svoločí!

fotrpjotr ( 27. listopadu 2018 05:38 )

OSN ať raději stará o zbídačené migranty na mexicko americké hranici.

Zobrazit celou diskusi