Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Babiš v oblíbeném letovisku Čechů: Špičky EU a Afriky proberou migranty, války i peníze

Autor: peb, ČTK - 
23. února 2019
15:44

Premiér Andrej Babiš (ANO) bude v neděli a pondělí zastupovat Česko na summitu v egyptském letovisku Šarm aš-Šajch. Lídři členských zemí EU a Ligy arabských států (LAS) budou probírat témata jako migrace, ekonomická spolupráce a konflikty na Blízkém východě. Bude to první vrcholné setkání těchto dvou bloků. A ačkoli na oficiálním programu nefiguruje, dojde i na jednání o brexitu.

 

Evropskou unii bude v neděli a v pondělí v letovisku na břehu Rudého moře zastupovat předseda Evropské rady Donald Tusk i předseda Evropské komise (EK) Jean-Claude Juncker.

Přijedou i nejvyšší představitelé 24 zemí unie včetně německé kancléřky Angely Merkelové, britské premiérky Theresy Mayové a českého premiéra Andreje Babiše. Chybět budou naopak francouzský prezident Emmanuel Macron i španělský premiér Pedro Sánchez. 

Setkání, na němž bude mít zastoupení 49 zemí, povede společně s Tuskem egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí. Co se týče dalších arabských zemí, očekává se účast libanonského premiéra Saada Harírího, prezidentů Iráku a Tuniska či saúdskoarabského krále Salmána.

Vůbec první summit EU a LAS navazuje na nedávné setkání ministrů zahraničí unijních a arabských zemí, na kterém šéfové diplomacie vyjádřili odhodlání prohlubovat partnerství mezi Evropou a arabským světem. Nyní jsou kromě investic a ekonomické spolupráce na programu také globální témata, jako jsou klimatické změny a boj proti terorismu, dále pak regionální problémy, zejména izraelsko-palestinský konflikt, boje v Sýrii, Jemenu a Libyi.

Babiš loni navštívil sever Afriky také. V tomto případě však Maroko, kde působil ve službách československého státu i před revolucí.

Mogheriniová: Nebude to rozhodně jen o migraci

Náměstek generálního tajemníka LAS pro mezinárodní záležitosti agentuře AFP řekl, že arabské země od summitu očekávají „nový začátek“ pro spolupráci s těmi evropskými. Německá vláda v pátečním prohlášení poukázala na to, že v regionu jsou aktivní i další mocnosti, jako je Rusko a Čína. „Proto je důležité, aby tam Evropská unie byla také přítomna, jsou to naši jižní sousedé,“ míní Berlín.

„Povedeme upřímné a otevřené diskuse, a to nejen o migraci, rozhodně ne,“ vzkázala tento týden novinářům šéfka unijní diplomacie Federica Mogheriniová, která v Šarm aš-Šajchu bude také. Právě téma migrace, konkrétně odkazy na migrační pakt OSN, ale zřejmě byly při ministerském setkání v Bruselu překážkou pro přijetí společného závěrečného prohlášení.

Migrační pakt odmítá několik zemí EU včetně České republiky. Vysoce postavený unijní diplomat v pátek novinářům řekl, že spory kolem textu společné deklarace přetrvávají i před summitem v Egyptě.

Ten bude zároveň příležitostí pro bilaterální schůzky jednotlivých delegací. Ta česká má na neděli naplánované setkání s iráckým prezidentem Barhamem Sálihem. V pondělí by měla jednat s jordánským ministrem zahraničních věcí Ajmánem Safadím i s libanonským premiérem Harírím.

Brexit: Dohoda v poušti?

Skrze bilaterální jednání pronikne do programu summitu i téma odchodu Británie z EU. Premiérka Mayová se v neděli odpoledne setká s předsedou Evropské rady Tuskem a podle své mluvčí má v plánu hovořit i s dalšími evropskými lídry. Při množství jednání britských a unijních představitelů se tento týden hodně spekulovalo o možnosti, že by obě strany využily summit v Egyptě k pokusu odblokovat aktuální patovou situaci kolem brexitu. Unijní činitelé ale jakoukoli „dohodu v poušti“ vylučují.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

April Blaylock ( 23. února 2019 22:06 )

Doporučuji nejlepší lék na hubnutí, pomohl mi > > > > > www.Takeslim.Com

jentakjenkobliha ( 23. února 2019 18:34 )

Slovenský imigrant, fízl a kriminálník bude řešit migraci, to stupidní i pro kobliháře, že ?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa