Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Babiš v Bruselu: S odkladem brexitu většina souhlasí. Řeší se ale, jak bude dlouhý

Autor: ČTK, simao - 
21. března 2019
15:28

Před prezidenty a premiéry 27 zemí EU stojí po žádosti šéfky britské vlády Theresy Mayové o odložení brexitu otázka, jak dlouho by měl takový odklad trvat, uvedl v Bruselu premiér Andrej Babiš.

„Většina s tím (odkladem) souhlasí, ale musíme mít jistotu, že to už konečně rozsekne. Že to proběhne, že to odsouhlasí,“ poznamenal Andrej Babiš (ANO) osm dní před původně předpokládaným datem britského odchodu z EU.

Theresa Mayová ve středu požádala o přeložení brexitu z 29. března na 30. června. Toto datum je ale kvůli konání eurovoleb na konci května pro mnohé členské státy, ale i pro právníky unijních institucí, kontroverzní.

Bude mimořádný summit kvůli brexitu?

Předseda unijních schůzek Donald Tusk už ve středu potvrzení „krátkého odkladu“ brexitu podmínil tím, že britská sněmovna příští týden na třetí pokus schválí od prosince dojednaný text o spořádaném odchodu Británie z EU. Pokud se smlouvu Mayové ani tentokrát prosadit nepodaří, nevyloučil Tusk svolání mimořádného summitu EU za týden.

Podle Babiše je takový vývoj teoreticky možný, on sám však předpokládá, že summit svolán nebude. „To jsou spekulace. Pokud by samozřejmě došlo k tomu, že by přece jenom to britský parlament schválil příští týden, tak teoreticky ano, ale já si myslím, že k tomu nedojde. Uvidíme, jak to proběhne, myslím, že to neumí nikdo teď říct,“ říkal Babiš a podotkl, že „deadline na přípravu a organizaci Evropských voleb je 10. dubna“.

Merkelová a Macron: Krátký odklad je možný

Lídři zemí EU se musejí nyní do poslední minuty snažit, aby umožnili spořádaný brexit, zároveň se však musí připravit na to, že britský parlament vyjednanou dohodu o odchodu země z evropského společenství nakonec neschválí, uvedla dnes v Bruselu při příchodu měmecká kancléřka Angela Merkelová.

Podle francouzského prezidenta Emmanuela Macrona jsou evropští lídři připraveni odsouhlasit krátký odklad brexitu, pokud by však Británie chtěla termín odchodu odsunout více, musí předložit jasný plán, k čemu odklad využije. Pokud britský parlament dohodu neschválí, směřuje podle něj jednoznačně celý proces k brexitu bez dohody.

Mluvili i o amerických clech

Český premiér Babiš vedle toho dnes v Bruselu jednal také o clech, která chtějí zavést USA na auta a automobilové součástky z Evropy.

„Ta strategie zatím je taková, že Evropa chce zrušení tarifů na průmysl a z hlediska zemědělství zatím chceme vyjednávat. Je potřeba, aby začaly oficiálně ty rozhovory a my to určitě budeme velice sledovat, protože pro ČR, pro náš automobilový průmysl je to velice důležité. A pro celou V4,“ dodal Babiš.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Rianna Scott ( 21. března 2019 20:00 )

Unavený z neustálých pokusů o zhubnutí? Doporučuji nejlepší lék na hubnutí, pomohl mi > > > > www.Takeslim.com

Omur ( 21. března 2019 16:30 )

Délka se může rovnat délce řešení čapáku.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa