Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Kraj Jermanové rozhodl o Babišově „střetu zájmů“. Zrušil pokutu pro šéfa ANO

Aktualizováno -
21. března 2019
15:27
Autor: ČTK, simao, všm - 
21. března 2019
14:50

Středočeský krajský úřad zrušil rozhodnutí černošické radnice v kauze podezření ze střetu zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO), nebo část tohoto rozhodnutí, a věc vrátil k novému projednání. Vyplývá to ze čtvrtečního vyjádření tiskového oddělení hejtmanství. Podle kraje byl spis včetně rozhodnutí předán zpět černošickému městskému úřadu. Starosta Černošic Filip Kořínek (Věci černošické) odpoledne potvrdil, že spis byl na podatelnu úřadu skutečně doručen. V čele Středočeského kraje stojí Babišovi spřízněná hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO).

Babiš v Bruselu před summitem EU novinářům řekl, že věc pokládá za další pokračování útoku proti své osobě. „Mimochodem jsem slyšel, že díky tomuto zákonu (tzv. lex Babiš, pozn. red.) , který byl přijat kvůli mně, je už dneska na obcích asi 8 tisíc stížností, udání, nebo nevím, jak to mám říct. Já jsem postupoval podle zákona a nemám k tomu, co říct," prohlásil s tím, že ve finále spor vyhraje. Věc je podle něj v první řadě snahou udržet jeho potíže ve veřejném prostoru. 

Premiér čelí podezření, že stále ovládá média spadající pod holding Agrofert, který dal v únoru 2017 kvůli zákonu o střetu zájmů do svěřenských fondů. Městský úřad v Černošicích mu v lednu za přestupek v podobě střetu zájmů uložil pokutu, podle deníku Právo šlo o 200 000 korun. Babiš se odvolal, případem se tak nyní zabývali krajští úředníci.

Krajský úřad Středočeského kraje podle paragrafu 90 odst. 1 písm. b) správního řádu věc vrátil k dalšímu projednání MěÚ Černošice. Tím je ‚řízení o odvolání‘ vedené krajským úřadem pro tuto chvíli ukončeno,“ oznámilo tiskové oddělení hejtmanství.

Jaký byl výsledek řízení, přímo neuvedlo. Podle zmíněného paragrafu odvolací správní orgán napadené rozhodnutí nebo jeho část zruší a věc vrátí k novému projednání správnímu orgánu, který rozhodnutí vydal.

Jediným, kdo se může k obsahu rozhodnutí v tuto chvíli vyjadřovat, je účastník správního řízení, respektive zplnomocněný zástupce účastníka řízení,“ uvedl ředitel krajského úřadu Jiří Holub. Upozornil na to, že správní řízení je neveřejné, stejně jako obsah spisu. Zmocněnec, který premiéra zastupuje, si již rozhodnutí vyzvedl z datové schránky. Verdikt se tak podle Holuba stal pravomocným.

Opoziční krajští zastupitelé za STAN navrhovali, aby případ kvůli možné podjatosti převzal některý ze sousedních úřadů, například v Praze. Poukazovali na to, že ve středních Čechách vládne Babišovo hnutí ANO. Hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO) to označila za úsměvné. Připomněla, že pražskou radnici vede Pirátská strana, která krajský úřad v souvislosti s Babišovou kauzou kritizovala.

Piráti upozorňovali na nedávnou reorganizaci středočeského krajského úřadu, která podle nich vyvolává pochybnosti kolem rozhodování úředníků. Odbor správních agend, který měl případ řešit, byl začleněn do odboru legislativně právního. Ředitel krajského úřadu Holub jakoukoliv účelovost odmítl. Reorganizace se podle něj začala chystat už loni a s kauzou nesouvisí. Příslušní úředníci podle něj nebyli přesunuti jinam ani propuštěni a jejich kompetence zůstaly stejné.

Premiér se ve správním řízení hájí tím, že holding vložil do svěřenského fondu, a tím splnil povinnosti dané zákonem o střetu zájmů. Podnět odeslala loni v srpnu do Černošic Transparency International ČR. Radnice v Černošicích je úřadem s rozšířenou působností pro Průhonice, v nichž premiér žije.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

hradnisamohonka ( 21. března 2019 17:56 )

I větší dávky perníku a viagry.

PPP150W ( 21. března 2019 16:50 )

Nic jiného se přece nedalo čekat. Přece si paní hejtmanka Jermanová pod sebou nepodřízne větev. Přiznám se, že si nedovedu představit, že by tato kausa mohla dopadnout jinat.

jentakjenkobliha ( 21. března 2019 16:36 )

jentakjenkobliha ( 21. března 2019 16:32 )

pííííčus12: Máš pravdu Bureš je duševní chudák.

petr12 ( 21. března 2019 16:28 )

chudák poctivý,pracovitý makáč Babiš co špiny,pomluv,lží,intrik,křiváren se schání na nejlepšího premiera.A stále nic!!!! politická špína opozice,novináři,česká skorumpovaná televize,jeblý politologové,sluničkáři,aktivisti atd dostávají vzteky,závistí orgazmus.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa