Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Babišův „střet zájmů“ dostal do ruky Jermanové kraj. Opozice se obává ovlivňování

Autor: ČTK - 
21. února 2019
15:49

Další vývoj kauzy možného střetu zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO) bude řešit odvolací orgán, kterým je středočeský krajský úřad. Černošice zde případ ve středu postoupily, informoval městský úřad. Kraj obdržel spisový materiál společně se stanoviskem úřadu a odvoláním, které proti rozhodnutí podal Babiš. V čele Středočeského kraje stojí Babišovi spřízněná hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO) a v minulosti se objevily obavy, že pokud kraj případ převezme, nedojde k jeho nezávislému vyšetření.

Premiér čelí podezření, že stále ovládá média spadající pod holding Agrofert, který dal v únoru 2017 kvůli zákonu o střetu zájmů do svěřenských fondů. Městský úřad v Černošicích mu za přestupek v podobě střetu zájmů uložil pokutu, podle deníku Právo šlo o 200 000 korun. Babiš se odvolal, věcí se nyní mají zabývat krajští úředníci. Rozhodnutí by měli vydat do 30 dnů od doručení. Podle informací ČTK byl již spis na krajský úřad doručen.

Opoziční krajští zastupitelé za STAN navrhovali, aby případ kvůli možné podjatosti převzal některý ze sousedních úřadů, například v Praze. Poukazovali na to, že ve středních Čechách vládne Babišovo hnutí ANO. Hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová to označila za úsměvné. Připomněla, že pražskou radnici vede Pirátská strana, která krajský úřad v souvislosti s Babišovou kauzou kritizovala.

Rakušan má obavy z ovlivňování

„My jsme dali doporučení panu řediteli středočeského úřadu, zda-li nechce zvážit předání kauzy k řešení nějakému jinému krajskému úřadu, případně magistrátu hlavního města Prahy, který má postavení kraje, aby bylo opravdu jisté, že nedochází k žádnému ovlivňování,“ vysvětloval pro Echo24.cz Vít Rakušan (STAN).

„Je velkým rozdílem, když je někdo aktérem té kauzy, což každopádně předseda a místopředsedkyně hnutí ANO jsou. Piráti aktéry té samé vyšetřovací kauzy nejsou. Bylo to trochu takové nechtěné přiznání toho, že velmi stojí o to, aby ta věc na daném úřadě zůstala,“ dodal ke slovům hejtmanky Pokorné Jermanové.

Náhoda, nebo účelová změna?

Piráti upozorňovali na nedávnou reorganizaci středočeského krajského úřadu, která podle nich vyvolává pochybnosti kolem rozhodování úředníků. Dosavadní odbor správních agend, který měl případ řešit, byl začleněn do odboru legislativně právního. Ředitel krajského úřadu Jiří Holub jakoukoliv účelovost odmítl. Reorganizace se podle něj začala chystat už loni a s kauzou nesouvisí. Příslušní úředníci podle něj nebyli přesunuti jinam ani propuštěni a jejich kompetence zůstaly stejné.

Premiér se ve správním řízení hájí tím, že holding vložil do svěřenského fondu, a tím splnil povinnosti dané zákonem o střetu zájmů. Podnět odeslala loni v srpnu do Černošic Transparency International ČR. Radnice v Černošicích je úřadem s rozšířenou působností pro Průhonice, v nichž premiér žije.

Video  Babiš bude dál předsedou hnutí ANO. Získal ale nejmíň hlasů v historii  - Blesk - Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

petr12 ( 22. února 2019 08:50 )

jaký střet zájmu přečtěte si výpověd elitního policisty Komárka. Babiše chce zlikvidovat politická mafie,kmotři opozice na ojednávku vy vypatlaný magoři,zloději,neplatiči daní,EET a jiná pakáž,udavači pirátu Láska,aktivisti a jiná verbež.Takového vynikajicího premiera jsme třicet let neměli je chrochtajicí zlodějský prasata.

dingos ( 22. února 2019 01:16 )

Bleju dobře, bleju rád, jsem Bureš ten malý smrad. Funkcí mám jak máku, rád se šťourám v zadku(pokud možno v cizím). Jentakjen mi nedala, strašně mě tím zklamala. Nemám nudu, mám čapák, kluky už jsem zkoušel též, když nikoho neuženu, tak je tady pro jjusu. Celé dny a celé noci, od večera do rána, nadávám tu jako malý retarda. Příspěvků mám asi deset, točím já je dokola, intelektem neoplývám, myšlenky jdou zezdola. Holt jsem vaše kobliha. Anonymně na burešuju silný jsem jak Bivoj, v realitě na mou duši jsem jen hloupý tykvoň.

zdenekksamohonka ( 21. února 2019 21:53 )

Nezapomínáš se palečkovat.

turbina ( 21. února 2019 20:59 )

Mít doma něco tak hloupého jako je jjusa musí být strašné.

hradnisamohonka ( 21. února 2019 20:56 )

Zapomínáš se palečkovat.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa